Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του βρίσκεται το υδατοδρόμιο των Παξών, το οποίο είναι το δεύτερο -μετά από αυτό της Κέρκυρας- που αναμένεται σύντομα να αποκτήσει άδεια λειτουργίας.
Το στοίχημα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υδατοδρομίων είναι να μη χαθεί άλλη μια τουριστική σεζόν και να μπορέσουν να επιστρέψουν τα υδροπλάνα στα ελληνικά νησιά, από αυτό το καλοκαίρι.
Τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το υδατοδρόμιο των Παξών, το οποίο κατασκευάζει η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.
Η συγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι το υδατοδρόμιο των Παξών θα λειτουργεί εντός της ζώνης του λιμένα Γαΐου, που είναι περιοχή Natura.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων:

«Στόχος μας είναι την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν να έχει δημιουργηθεί ένα αρχικό δίκτυο υδατοδρομίων, που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στη διασύνδεση μικρών και απομονωμένων νησιών και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της εταιρίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, κ. Τάσος Γκόβας, ανέφερε πως «το γεγονός ότι το υδατοδρόμιο Παξών εγκρίθηκε να λειτουργεί εντός περιοχής Natura 2000, αποδεικνύει ότι τα υδροπλάνα είναι από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς» και προσέθεσε:

«Αυτό θα συμβάλει στο να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις και να επιταχυνθούν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις όλων των, υπό αδειοδότηση, υδατοδρομίων. Έτσι θα έρθει πιο κοντά ο στόχος της δημιουργίας επαρκούς δικτύου υδατοδρομίων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που θα επιτρέψει τη βιώσιμη λειτουργία των υδροπλάνων στην Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση της εταιρίας, αναφέρεται ότι ήδη έχει λάβει άδεια λειτουργίας το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για τα υδατοδρόμια της Αγίας Μαρίνας Γραμματικού, της Σκύρου, της Αλονήσου και των Παξών, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εγκρίσεις για τα υδατοδρόμια Θεσσαλονίκης, Βόλου, Σκοπέλου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης.