Τις έντονες αντιδράσεις των κλάδων της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών (ΙΤ), εξακολουθεί να προκαλεί το «χαράτσι» ύψους 2% που προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση στην αγορά κάθε καινούργιου smartphone, ηλεκτρονικού υπολογιστή και tablet.
Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, προβλέπεται από το άρθρο 69 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, για τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, για το οποίο η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα. Μάλιστα, το «χαράτσι» του 2% επινοήθηκε ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική πειρατεία!
Πηγές του κλάδου των ΙΤ, σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την αγορά, ζητώντας να μην περιληφθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου.
Σε παρέμβασή της στη δημόσια διαβούλευση που έγινε για το επίμαχο νομοσχέδιο, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), κάνει λόγο «για σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών στην Κοινωνία της Πληροφορίας», τονίζοντας ότι η χρήση των υπολογιστών, των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και των tablets, για ιδιωτική αντιγραφή είναι δευτερεύουσα, καθώς όλες αυτές οι συσκευές εξυπηρετούν άλλες πολλαπλές κύριες χρήσεις νευραλγικής σημασίας, όπως η επικοινωνία, η εργασία, η παραγωγή, η δημιουργία και η καινοτομία.
Η ΕΕΚΤ, αναφέρει ακόμα, πως η κίνηση αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία του προγράμματος «Ψηφιακή Αλληλεγγύη», το οποίο είχε ως στόχο του να κάνει πιο προσιτή στο κοινό την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

«Σε κραυγαλέα αντίφαση με το πρόγραμμα αυτό, το νομοσχέδιο επιδιώκει την επιβολή μίας νέας εισφοράς υπέρ τρίτων, ύψους 2%, στην τιμή αγοράς των Η/Υ. Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο, εφόσον γίνει νόμος, θα επιβαρύνει τις τιμές πώλησης των Η/Υ, οδηγώντας στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε η Πολιτεία με την «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΕΚΤ.

Παράλληλα, η ΕΕΚΤ τοποθετείται και για το άλλο θέμα που έχει «ανοίξει» μετά τις προσφυγές φορέων διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων κατά εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μέσω των οποίων ζητείται η φορολόγηση των smartphones με 6%.

Εξάλλου, τονίζεται, ότι το ζήτημα της «εύλογης αμοιβής μέσω συσκευών» έχει ήδη τεθεί υπό διεθνή αμφισβήτηση, υπογραμμίζοντας ότι θεωρείται αναχρονιστικό στην ψηφιακή εποχή, ειδικά όταν «σύμφωνα με τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας (IFPI 2015), τα έσοδα από το streaming έχουν ξεπεράσει τα έσοδα από το downloading σε πάνω από 37 χώρες παγκοσμίως».