Tη δικαστική οδό ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πρόσφατα επιβλήθηκε στο κρασί επέλεξαν οι οινοπαραγωγοί. Με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικούν την έκδοση προσωρινής διαταγής και απόφαση αναστολής προκειμένου να … παγώσει η επιβολή του επίμαχου μέτρου, το οποίο χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματικό και αντίθετο με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

Μεταξύ άλλων οι οινοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος.

Επικαλούνται δε, ότι ο επίμαχος φόρος θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της υποχρέωσης άμεσης καταβολής του ,που αντιστοιχεί στα αποθέματα οίνου που έχουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρουν, η επιβάρυνση αυτή θα επιφέρει το άμεσο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται, την 31ή Ιανουάριου 2016 στις ΔΟΥ να καταβάλλουν τον ΕΦΚ (ειδικό φόρο κατανάλωσης )για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.