Γεωργία, κτηνοτροφία, δασικά οικοσυστήματα, υδάτινοι πόροι και τουρισμός, είναι μερικοί από τους τομείς που αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα μέσα στα επόμενα χρόνια από την Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με τις έως τώρα επιστημονικές μελέτες, οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή θα αυξηθούν στις επόμενες δεκαετίες λόγω της ευρύτητας του φαινομένου και της συσσώρευσης στην ατμόσφαιρα αερίων του θερμοκηπίου.

Σε μια προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, το υπουργείο Περιβάλλοντος -λιγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που ξεκινάει στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι- έθεσε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή ( ΕΣΠΚΑ).

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου. Πολίτες και φορείς μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις στους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR.

Όπως λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος , που γνωρίζουν καλά το θέμα, η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή είναι επί της ουσίας «ένα δυναμικό εργαλείο το οποίο πρέπει να διατηρηθεί για τις επόμενες δεκαετίες».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που έχει δοθεί για διαβούλευση, η Ελλάδα έχει ήδη αργήσει να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική προσαρμογής. Ωστόσο, επισημαίνεται μπορεί να επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα με μέτρα χαμηλού κόστους. Σε αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα η εξοικονόμηση νερού και η βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις πολιτικές προσαρμογής που έχουν σημαντικές επιδράσεις στην απασχόληση: πράσινες στέγες και αστικά πάρκα μπορούν να συμβάλουν τόσο στη μείωση των πλημμύρων όσο και στην αύξηση της απασχόλησης.

Αύξηση της στάθμης της θάλασσας

Στο κείμενο της διαβούλευσης γίνεται εκτενής αναφορά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (2011) με τις επιπτώσεις της Κλιματικης αλλαγής. Ένα από τα θέματα που αναλύεται στην έκθεση είναι και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η εκτίμηση, με βάση τα τότε στοιχεία είναι ότι η άνοδος της θάλασσας μέχρι το 2100 θα κυμανθεί μεταξύ 0,2 και 2 μέτρων.

Οι συνέπειες τόσο των μακροχρόνιων μεταβολών της στάθμης της θάλασσας, όσο και των παροδικών ακραίων καταστάσεων αφορούν πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, οι χρήσεις γης και οι μεταφορές. Και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρω κατ’ ετος.

Επιπτώσεις στην υγεία

Ένα άλλο από τα θέματα που θίγονται στο κείμενο της διαβούλευσης είναι ο τομέας της υγείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο Τομέας της υγείας καλείται να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα και να υποστηρίξει ένα σύστημα που να μπορεί να εγγυηθεί την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Με την κλιματική αλλαγή συνδέονται:

.η νοσηρότητα και η θνησιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών

.προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος

.ζωονόσοι και ασθένειες που μεταδίδονται μέσω ξενιστών

.ασθένειες που μεταδίδονται μέσω τροφής και νερού

.παθήσεις μέσω του καρδιαγγειακού συστήματος

.νευρολογικές διαταραχές και ασθένειες

.καρκίνος

.επιδράσεις στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η ταυτοποίηση των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη τρωτότητα στις επιπτώσεις της Κλιματικης αλλαγής, όπως οι υπερήλικες και άτομα που ήδη εμφανίζουν αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την κατάλληλη αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Υπενθυμιζεται ότι η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας κατέδειξε ότι οι μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των ακραίων φαινομένων θα είναι μια από τις κύριες επιπτώσεις της Κλιματικης αλλαγής για την Ελλάδα με επακόλουθες αρνητικές επιδράσεις στην ευπάθεια των κοινωνιών και οικοσυστημάτων με την έκθεση τους σε περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ειδικότερα, οι καύσωνες είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιο συχνοί με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

Η αναγκαιότητα της έγκαιρης προειδοποίησης

Εδώ, όπως αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης, η έγκαιρη προειδοποίηση είναι απόλυτα αναγκαία. Για το λόγο αυτό συνίσταται η ανάπτυξη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στην Ευρώπη η ανάπτυξη ολοκληρωμένων κλιματικών υπηρεσιών.

Οι δημόσιες υπηρεσίες που σχετίζονται με θέματα προσαρμογής θα πρέπει να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν και να προωθούν την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων προκειμένου να σχεδιάζονται αποτελεσματικά μέτρα προσαρμογής.

Στο κείμενο της διαβούλευσης επισημαίνεται ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του ΕΣΠΚΑ θα πρέπει μεταξύ άλλων, να εστιάζονται:

.στην επέκταση της γνωστικής και πληροφορικής βάσης σε θέματα κλιματικών επιπτώσεων.

.στη σύνδεση της ΕΣΠΚΑ με το υπάρχον πλαίσιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

.στη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των μέτρων από εθνικές και διεθνείς πηγές.

.στην κατάρτιση εξειδικευμένων σεναρίων της ελληνικής οικονομίας και των πλέον τρωτών κλάδων της.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία έχει μελετηθεί ότι θα ανέβει έως 4 βαθμούς Κελσίου την περιόδο 2091- 2100.

«Η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) είναι το πρώτο βήμα για μια συνεχή και ευέλικτη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης των απαραίτητων μέτρων προσαρμογής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», επισημάνει μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. « Μετά την ολοκλήρωση της ΕΣΠΚΑ θα ακολουθήσει η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η περαιτέρω εξειδίκευση τους μέσω των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής».