Στην αναφορά βγάζει πλέον το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) τους μηχανικούς που εντοπίζονται είτε να έχουν καταθέσει ψευδή στοιχεία είτε να έχουν παραποιήσει φακέλους που αφορούν την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Παράλληλα, βασικά εργαλεία ελέγχου νομιμότητας των ακινήτων όπως για παράδειγμα οι αεροφωτογραφίες, η ταυτότητα των κτιρίων και ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών παραμένουν ανενεργά.

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων το ΤΕΕ παίρνει την πρωτοβουλία να εφαρμόσει ελέγχους στους μηχανικούς μέλη του. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές του ΤΕΕ, έχουν εντοπιστεί 69 περιπτώσεις μηχανικών οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν υποπέσει σε παρατυπίες, ενώ έχουν προωθηθεί στα Πειθαρχικά Συμβούλια 16 περιπτώσεις μηχανικών ύστερα από καταγγελία πολιτών. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά σε οκτώ περιπτώσεις, για τις οποίες έχει γίνει αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα. Σε αναζήτηση γραπτών εξηγήσεων είναι 14 περιπτώσεις ενώ αναλύονται 31 περιπτώσεις προκειμένου να τεκμηριωθεί τυχόν παραβατική συμπεριφορά. Σημειώνεται ότι η διαδικασία τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου προβλέπει την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών αποκλειστικά από τους μηχανικούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ, χωρίς άμεση εμπλοκή των ιδιοκτητών. Για τον λόγο αυτό, οι όποιες επιπτώσεις αφορούν κατ’ αρχήν τους μηχανικούς.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθείται όταν διαπιστώνεται αλλοίωση στοιχείων: ειδοποίηση για παροχή γραπτών εξηγήσεων, απενεργοποίηση κωδικών εισόδου στο σύστημα, εισήγηση για διαβίβαση της υπόθεσης στο Πειθαρχικό και στη Δικαιοσύνη.

«Πρόθεσή μας είναι να εντοπίζονται όλοι οι μηχανικοί που κινούνται αντιδεοντολογικά και να ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

«Προς την κατεύθυνση αυτή περιμένουμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να διευθετήσει το θέμα των αεροφωτογραφιών και να ξεμπλοκάρει τόσο το μέτρο της έκδοσης ηλεκτρονικών οικοδομικών αδειών όσο και την ταυτότητα των κτιρίων, που μειώνουν τις παραβατικές συμπεριφορές». Ο νόμος προβλέπει ότι δεν γίνεται διευθέτηση αυθαίρετων που ανεγέρθηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011. Αυτή η κόκκινη γραμμή διαφυλάσσεται κυρίως με τις αεροφωτογραφίες. Σήμερα ωστόσο δεν είναι διαθέσιμες ως επίσημο δημόσιο έγγραφο.

Οπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, υπάρχουν διαθέσιμες αεροφωτογραφίες μόνο για το 30% της έκτασης της χώρας.

ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΟΠΛΑ. Το νομοθετικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι μηχανικοί είναι τόσο περίπλοκο που επιτρέπει αυθαιρεσίες. Δύο εργαλεία που θα μπορούσαν, εκτός από τις αεροφωτογραφίες, να ελαχιστοποιήσουν τις αυθαιρεσίες είναι η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων. Και τα δύο έχουν δρομολογηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη εξαιτίας αγκυλώσεων και καθυστερήσεων μεταξύ των υπηρεσιών.

Ο νέος τρόπος έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών προβλέπεται με νόμο του 2011. Ειδικότερα, από τον περασμένο Ιανουάριο όλες οι οικοδομικές άδειες θα έπρεπε να εκδίδονται ηλεκτρονικά, αλλά ακόμη εκκρεμεί σχετική υπουργική απόφαση. Επί της ουσίας με τον νέο τρόπο θα υπήρχε η δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών χωρίς να υπάρχει επαφή μηχανικών και υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανότητες για αθέμιτες συναλλαγές μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Παράλληλα εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, η οποία θα περιέχει όλα τα στοιχεία που αφορούν κάθε κτίριο.