Επιβάτες εναντίον ελεγκτών: Ακήρυκτος πόλεμος σε μετρό και λεωφορεία

Η κρίση και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων φούντωσαν τους καβγάδες μεταξύ επιβατών και ελεγκτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα οι συμπλοκές μικρής ή μεγάλης έκτασης να έχουν μετατραπεί σε μόνιμο πρόβλημα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2015 08:00 |
Επιβάτες εναντίον ελεγκτών: Ακήρυκτος πόλεμος σε μετρό και λεωφορεία

«Για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Ομως μπορώ να σας μιλήσω γενικά. Οι διαπληκτισμοί επιβατών με ελεγκτές στο μετρό είναι μόνιμο πρόβλημα».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Σπύρος Ρεβύθης δεν ένιωσε έκπληξη όταν έμαθε για την είδηση του ξυλοδαρμού δύο ελεγκτών - την περασμένη Πέμπτη - σε σταθμό του μετρό από νεαρό επιβάτη που δεν είχε εισιτήριο. Περιστατικά όπως αυτό αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Και οι κυριότερες αιτίες γι' αυτά - όπως σημειώνουν εργαζόμενοι - είναι η φτώχεια και η ανεργία που βιώνουν οι νέοι.
Πριν από το 2009 τα κρούσματα συμπλοκών με ελεγκτές και επιβάτες που αρνούνταν να πληρώσουν εισιτήριο «ήταν σχεδόν μηδενικά. Υστερα από εκείνη τη χρονιά όμως αυξήθηκαν σημαντικά» αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου και συνεχίζει: «Στα περισσότερα απ' αυτά, αυτοί που επιτέθηκαν φραστικά στους ελεγκτές ήταν άνεργοι νέοι. Αυτοί οι άνθρωποι εξαγριώνονται διότι δεν έχουν να πληρώσουν. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια».
Για να καταλάβει κανείς πώς οι άνθρωποι νεαρών ηλικιών φτάνουν σ' αυτό το σημείο πρέπει να μπει στη θέση τους, εξηγεί ο κ. Ρεβύθης. «Σκεφτείτε ότι ένας νέος που ψάχνει να βρει δουλειά θα πρέπει να πληρώσει εισιτήριο 1,20 ευρώ για να πάρει το μετρό ή άλλο μέσο μεταφοράς και για την επιστροφή άλλα 1,20. Συν τα χρήματα που έχει δώσει για να αγοράσει εφημερίδα αγγελιών. Για έναν άνεργο όμως αυτό είναι μεγάλο ποσό. Πού θα βρει τα χρήματα;».

«Η φτώχεια σε κάνει αγρίμι». Πολλές φορές οι διαπληκτισμοί μεταξύ ελεγκτών και επιβατών καταλήγουν σε συμπλοκές και τραυματισμούς. «Υπάρχει άνθρωπος (σ.σ. ελεγκτής) που τον χτύπησαν και έκανε 20 ράμματα. Αλλον τον είχαν δαγκώσει. Υπήρχε συνάδελφος ελεγκτής που τον κυνηγούσαν με σύριγγα για να τον τρυπήσουν» θυμάται ο κ. Ρεβύθης.
«Αλλους τους βρίζουν. Θεωρούν ότι ο ελεγκτής είναι ο "κακός". Πως αυτός φταίει. Βγάζουν εκεί την αγανάκτηση και τον θυμό τους για την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουν. Ομως όλα αυτά έχουν αιτία την ανέχεια. Η φτώχεια σε κάνει αγρίμι. Οταν πεινάς, δεν υπολογίζεις τίποτα».
Ο κόσμος πάντως πρέπει να γνωρίζει, λέει ο κ. Ρεβύθης, ότι στα μέσα σταθερής τροχιάς οι ελεγκτές είναι «απλοί εργαζόμενοι, μεροκαματιάρηδες. Και μάλιστα καλά εκπαιδευμένοι».
Η εξήγηση για τους διαπληκτισμούς μεταξύ ελεγκτών και επιβατών που δίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό δεν απέχει πολύ από την επιστημονική ερμηνεία.
«Με τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και με την τεράστια ανεργία στις νεανικές ηλικίες οι νέοι βλέπουν ότι δεν έχουν προοπτική και μέλλον. Αυτό τους γεμίζει με οργή, αγανάκτηση και απελπισία» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και καθηγητής Κοινωνιολογίας Θεοδόσης Κατσούλας, προσθέτοντας: «Ετσι, μερίδα νέων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που βιώνουν με τη φυγή. Απομονώνονται, κλείνονται σπίτι τους. Και άλλοι προσπαθούν με λάθεμένο τρόπο, με εκφράσεις βίας, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή». Οι νέοι άνθρωποι, σημειώνει ο κοινωνιολόγος, πρωταγωνιστούν συχνότερα σε τέτοια περιστατικά, διότι αισθάνονται πιο έντονα αδικημένοι από την κοινωνία. «Αυτό τους γεμίζει οργή και τους οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις».
Επιπλέον, ένα άνεργος νέος, αναφέρει ο κ. Κατσούλας, είναι πιθανόν να θεωρεί ότι αν ταξιδέψει χωρίς εισιτήριο και του κόψουν πρόστιμο «δεν έχει και τίποτα να χάσει. Ετσι κι αλλιώς δεν έχει χρήματα». Αντίθετα, οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που μπορεί να έχουν επίσης οικονομικές δυσχέρειες «είναι πιο συντηρητικοί. Ενδεχομένως φοβούνται περισσότερο τις πιθανές συνέπειες της μετακίνησης χωρίς εισιτήριο και του διαπληκτισμού με ελεγκτή».Δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους
«Το Σωματείο μας θεωρεί ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρχει ειδική πολιτική γι' αυτές τις ομάδες πολιτών. Για παράδειγμα, να μην πληρώνουν οι άνεργοι» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Σπύρος Ρεβύθης.Σύρμα (.gr), ελεγκτής!
«Πανεπιστήμιο. Προσοχή, είναι και πάνω και στους συρμούς κάτω». Μ’ αυτά τα λόγια ένας πολίτης προειδοποιεί για την ύπαρξη ελεγκτών στον σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για την ιστοσελίδα www.syrma.gr η οποία ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο – απευθυνόμενη προφανώς σ’ αυτούς που έχουν μετακινηθεί χωρίς εισιτήριο – σε ποιους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού ή του προαστιακού έχουν εμφανιστεί ελεγκτές. Οι αναφορές γίνονται από πολίτες που έχουν συνδεθεί με την ιστοσελίδα. Στο site υπάρχει ένας χάρτης με τους σταθμούς και στη δεξιά πλευρά με πράσινο χρώμα επισημαίνονται οι σταθμοί που είναι «καθαροί» από ελεγκτές και με κόκκινο οι σταθμοί όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους. «3 στην αποβάθρα» γράφει κάποιος που εντόπισε ελεγκτές στον σταθμό Πανόρμου. Κι ένας άλλος πληροφορεί ότι στο Σύνταγμα υπάρχουν «ελεγκτές μαζί με μπάτσους»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
38
Χρήστος23
04/01/2016 15:32
Ο άνεργος που διαθέτει κάρτα ανεργίας εν ισχύ, να μετακινείται δωρεάν.
Ευαγγελία
04/08/2015 23:28
Όλοι οι φτωχοί και οι άνεργοι απο φτωχές οικογένειες πρέπει να λαμβάνουμε μηνιαίο επίδομα για να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και να έχουμε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Επίσης σαφέστατα πρέπει να μετακινούμαστε δωρεάν. Σίγουρα μεριά ανθροπόμορφα κτήνη θα πούνε:"Γιατί να πληρώσω λίγα ευρώ παραπάνω σε φόρους για να έχετε οι άνθρωποι σε ανάγκη φαγητό και μετακινήσεις?" Η απάντηση είναι πολύ απλή στα ανθρωπόμορφα κτήνη: Αφενός οι άνθρωποι που έχουμε ανάγκη, τα προηγούμενα χρόνια πληρώναμε φόρους για να υπάρχουν το κράτος, τα νοσκομεία, το ΙΚΑ, τα σχολεία. Αφετέρου, δεδομένου οτι τα παιδιά τους μπορεί να βρεθούν στην τραγική θέση να μην παίρνουν λεφτά απο πουθενά και οι ανάγκες να τρέχουν. Ή και οι ίδιοι μπορεί νε μείνουν άνεργοι-άποροι στα 40 και στα 50 τους χρόνια, με τις ομαδικές απολύσεις, καια ς δούελυαν και πλήρωναν εισφορές μαι ζωή, όπως έγινε με πολλούς έλληνες. Ο μπαμπάς μου απολύθηκε στα 50 του με ομαδική απόλυση, και τώρα στα 57 του θεωρείται απλά άνεργος. Ούτε επίδομα, ούτε σύνατξη, ούτε τίποτε. Ας τό ξανασκεφτούν. Όσο για τους ελεγκτές, μέχρι να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε ως άνθρωποι και ως πάλαι ποτέ φορολούμενοι πολίτες, ας κάνουν υπομονή, και να μην φτάνουν στα άκρα ανθρώπους για 1 ευρώ "χρέος".
Μιχάλης Τ
12/06/2015 17:00
Μου προκαλεί αηδία το ότι χαϊδεύετε τους παρανομούντες τόσο ξεδιάντροπα. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ Η ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. Τα 3ε για το φραπέ στην καφετέρια τα έχει, αλλά για το μετρό σιγά μην πληρώσει ο κακομαθημένος, σωστά? Και επιτιθεται στον εργαζόμενο ο βαρβαράκος...
Ευαγγελία
04/08/2015 22:42
Μπάρμπα πρέπει να μην είσαι τόσο γουρούνι. Οι νέοι μέσα στην κρίση τρέχουμε και παρακαλάμε για δουλειά, πολλές φορές και σε 3-4 υποψήφιους εργοδότες την ίδια μέρα χωρίς να μάς προσλάβουν. Επίσης, πολλά νέα παιδιά έχουμε και άνεργους γονείς. Και όχι, για τους ανέργους σε ανάγκη η ταπεινή καφετέρια είναι πολυτέλεια.
Thessalonian
11/06/2015 20:02
To gegonos oti kapios mpori na iselthi ston stathmo tou metro horis isitirio ine I kardia aftou tou provlimatos. Ston Canada afto then ine dinaton. Tioutotropos den iparhi anangi gia "elenktes."
Ευαγγελία
04/08/2015 22:44
Το μετρό και τα χαζά τά φτιάξανε με λεφτά των πολιτών. Άρα είναι δημόσιο αγαθό.
Kef985
24/06/2015 11:33
Psemata, sto Vancouver mpeneis aneta sto skytrain horis eisitirio.apo ekei eimai k kserw. Episis sto Canada ta mesa mazikis eimai entelos antiperibantologika k Kaine petrelaio me to vareli. Stin ellada pali eimai eco friendly me fusiko aerio ktl. Min sugkrineis asxeta pragmata se parakalw.
ΜΡ
08/06/2015 19:29
Φεύγουν οι ελεγκτές και τα ΜΜΜ γεμίζουν ζητιάνους. Η κυβέρνησή μας, κυβέρνηση της αριστεράς, κάτι πρέπει να κάνει και γι'αυτό, ώστε να μην απαξιώνονται οι συγκοινωνίες. Η πραχτική της αποφυγής καταβολής εισιτηρίου είναι πολύ άνιση και αντιδημοκρατική: οι συγκοινωνίες ανήκουν σε όλους μας και πρέπει να τις κρατήσουμε σε λειτουργία, αυτός είναι ο σκοπός του εισιτηρίου - αλλιώς θα'ρθουν οι ξένοι και θα ζητάνε να τις ιδιωτικοποιήσουμε
Ευαγγελία
04/08/2015 22:47
Έχεις μπερδέψει τους ανθρώπους σε ανάγκη με τοςυ ζητιάνους. Οι περισσότεροι φτωχοί άνθρωποι είμαστε αξιοπρπέστατοι, και προτιμάμε να στηνόμαστε στα συσσύτια της Εκκλησίας, παρά να ζητιανεύουμε απο τους περαστικούς. Γκέκε?
Αληταράδικο
31/05/2015 04:00
Πριν το παίζανε ότι η επάρατη δεξιά που τους ρουφά το αίμα!! Ε τώρα που ηρθε η θεότρελλη αριστερά ποια η δικαιολογία;; Είμαστε λαος τζαμπατζήδων, και μικροαπατεώνων, ούτε καν κάτι έτσι μεγάλο!! Εκεί σε δίφραγκα!
Ευαγγελία
04/08/2015 22:50
 Για τρέχα εσύ και παρακάλα σε δουελιές όλη μέρα, και αν σού λένε βλακείες, και μετά να μένεις με άδεια τσέπη και να πρέπει να αγοράσεις φαγητό, και αν σού ζητάνε και εισητήρια, και μετά βρίσε. Άντε μπράβο
menelaos
29/05/2015 14:39
Οι ελεγκτές δεν είναι απλοι εργαζόμενοι, είναι λαμόγια, διότι εκτός απο το μισθό τους, παίρνουν το 50% του πρόστιμου που επιβάλλουν στους παραβάτες, αυτό είναι απαράδεκτο, στη θέση τους έπρεπε, η διοίκηση του ΟΑΣΑ να προσλάβουν ανέργους για ελεγκτές, να φάνε και αυτή ενα κομμάτι ψωμί. Αυτό κάνει τον κόσμο να αγανακτεί μαζί τους, διότι στην ουσία παίρνουν 2 μισθούς!
Ευαγγελία
04/08/2015 22:51
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Kef985
23/06/2015 05:42
Egw exw na prosthesw oti polloi apo aftous pane gyrevontas gia ksulo. Otan o allos sou leei den exw file na plirwsw eimai aplurotos 3mines k prepei na paw sti douleia, den to ksftulizeis. Dose to prostimo k teleiwses. Den eimai oloi lamogia apo genitato re paidia. Eleos min ksrftulizomaste teleiws. H peina kanei polla
Ωραίος!
07/06/2015 23:51
Απορώ με αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί σου!
ςηρτνύοαλαΚ ςηρίεφαΖ
19/05/2015 15:50
1. Το εισιτήριο που δεν πληρώνει ο τζαμπατζής το πληρώνουμε όλοι οι άλλοι, γιατί από τον ουρανό δεν βρέχει πλούτο. 2. Σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, αν έχεις χρήματα, μπράβο σου που μόχθησες και τα απόχτησες. Στην Ελλάδα, ντροπή σου, είσαι οπωσδήποτε λαμόγιο. 3. Σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, αν δεν έχεις χρήματα, ας πρόσεχες, ας δούλευες σκληρά για να μη βρεθείς σε τέτοιο χάλι. Στην Ελλάδα, μπράβο σου, είσαι ο μάγκας ο προλετάριος, που όλος ο υπόλοιπος κόσμος οφείλει να σου πληρώνει την τεμπελιά και τους φραπέδες (και το iPhone άμα λάχει).
Ευαγγελία
04/08/2015 22:58
Έχεις μπερδέψει τοςυ τζαμπατζήδςε με τους ανθρώπους σε ανάγκη. ΈΧεις βιώσει πείνα και ανέχεια??? Αν όχι, βούλωσε το που "πληρώνεις και για τους τζαμπατζήδες"!!!!! 
Σπύρος
19/05/2015 08:29
Πρέπει όμως και οι ελεγκτές να γνωρίζουν τα όρια των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων τους.Να ξέρουν ότι ούτε μπορούν να κρατήσουν κανέναν επιβάτη,ούτε να ζητήσουν τα στοιχεία.Αυτό είναι δουλειά μόνο της αστυνομίας.Συν της άλλης σε περικυκλώνουν αν δεν έχεις εισιτήριο σα να είσαι ο χειρότερος εγκληματίας.Αυτό που θα συμβούλευα λοιπόν αυτούς που δεν έχουν εισιτήριο(κακώς βέβαια) είναι απλά να συνεχίζουν το δρόμο της εξόδου από το μέσο χωρίς κανένα διαπληκτισμό...
Αλέξης Καμμένος
18/05/2015 21:44
Πραγματικά φρικτό να ζητούν εισιτήρια, διόδια, νοίκια, ευρώ. Όλα αυτά είναι εφευρέσεις του διαβόλου (μη σου πως και των εβραίων!). Σε λίγο θα καταρεύσει το καπιταληστρικό σύστημα χάρη στον Έλληνα Τσολιά που έβγαλε κυβέρνηση ΑλεξΠάν και έχουν έκαναν τους ευρωπέους να τα παίξουν. Μετά την κατάρρευση του καπιταληστρικού συστήματος (η Ελλάδα δεν θα καταρεύσει μόνη - ποιός το είπε; Μπράβο! – το σάπιο ληστρικό οικοδόμημα. Μετά δεν θα χρειάζεται να πληρώνουμ εεισιτήρια, να πληρώνουμε στα ταμεία, γιατί θα οικοδομηθεί ο Σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο, οι άνθρωποι δεν θα δουλεύουν (η δουλειά είναι ντροπή), θα υπάρχουν μόνον εθελοντές (και ίωσς μερικοί επιστρατευμένοι, ώσπου να οικοδομηθεί ο Σοσιαλισμός) και η λέξη οικονομία θα καταργηθεί: οι άνθρωποι θα βγαίνουν στις πλατείες και θα χορεύουν και θα τραγουδούν, θα συνοστίζονται στα λιμάνια για να αγναντεύουν τα κουφάρια των πλοίων των εφοπληστώνπου δυνάστευαν τους ανθρώπους. Σε μια ατμόσφαιρα χαράς και αυθορμητισμού (και λίγει φούντα, εννοείται), οι νέοι έλληνες (δεν θα είναι αυτό το όνομα, καθότι ψευδεπίγραφο) θα χτίσουν τον Σοσιαλισμό μέσα σε νέφη από καπνό και θα τον εξάγουν σε όλον τον κόσμο. Η εθνικολαϊκή μας κυβέρνηση δε νοιάζεται για δέκα ψωροδισεκατομμύρια, νοιάζεται για την ευτυχία όλου του πλανήτη (για τους εξωγήινους νοιαζόταν κάποιος άλλος, ποιός τον θυμάται πια;).
18/05/2015 17:16
OI TZAMPATZIDES EINAI MIA KATIGORIA ANTHROPON APO MONOI TOUS TA THELOUN OLA TZAMPA ,FONAZOUN ANTIMILAN XEIRONOMOUN GIA NA EPALITHEUTEI TO RITO FONAZEI O KLEFTIS GIA NA FOVITHEI O NOIKOKURIS
Ευαγγελία
04/08/2015 23:10
Σιγά ρε νοικοκύρη!
kostas
18/05/2015 16:51
OXI OXI MONO THN MIA ΠΛΕΥΡΑ... ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΠΡΩΞΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΜ ΤΠΤ... ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ BONUS ΟΤΑΝ ΚΟΒΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ... ΕΛΕΟΣ
ΑΚ
23/05/2015 16:18
Οπότε είναι καλό που τους έδειρε κιόλας? Που όχι μόνο αποφάσισε να μη πληρώσει,αλλά και να δείρει? το πρόβλημα δεν είναι οι εισπράκτορες!!!! Έλεος!!!! Δεν υπάρχει δικαιολογία. Αμ δεν πληρώνω αμ και δέρνω???? Φτάσαμε να μας φταίνε τα μπόνους των ελεκτών που ο άλλος αποφάσισε ότι θα παέι τζαπατζής.....και να αρχίσει να ξυλοκοπάει......
I SKORDILIS
18/05/2015 14:46
giati den dimosievete afto pou egrapsa prin??mipos den sas sinferi??epas periptosi,,
Γιάννης Αθηναίος
18/05/2015 14:03
Δεν φταίει μόνο η ανεργία, ανεργία πάντα υπήρχε, Φταίει ο σύριζα που με το πολύ αντιπολιτευτικό και πανέξυπνο σύνθημα <δεν πληρώνω-δεν πληρώνω> δημιούργησε και νομιμοποίησε τους τζαμπατζήδες, τόσο στα μέσα συγκοινωνίας, όσο και στα διόδια στις εφορίες και αλλού. Αλλά στα παπάρια τους η ελλάδα αν πηγαίνει σκατά, το κόμμα να είναι καλά από ψηφοφόρους με νομιμοποιημένη πια τη μη τήρηση των υποχρεώσεων τους στο λοιπό κοινωνικό σύνολο, γιατί αν κάποιος από εμάς δεν πληρώνει οι υπόλοιποι θα πληρώσουμε το κοστούμι. Αλλά αυτοί οι καφενόβιοι αριστεροί του φραπέ δεν καταλαβαίνουν απο αυτά
τσαλαπερντας
18/05/2015 12:43
kai edo o tsipras ftaiei afou afxithikan apo to 2009....einai logo protogenous pleonasmatos kai anaptyxis!!!
δ
18/05/2015 11:27
καλά πήγαινε το άρθρο αλλά στην τελευταία παράγραφο μας τα χάλασε... δηλ. ρε μάγκες υπάρχει άτομο που δεν έχει να πληρώσει εισιτήριο αλλά το κινητό κινητό... ε δικαιολογημένα είμαστε εκεί που είμαστε... ο τελευταίος τροχός της αμάξης... όποιος δεν θέλει να πληρώσει να πάει με τα πόδια... και εγώ έχει τύχει να μπω χωρίς εισιτήριο και εμένα με έχουν πιάσει... μόνο σε μια περίπτωση διαπληκτίστηκα επειδή ήταν πολύ προσβλητικός λες και ήμουν κανένα ζώο.... αυτά βέβαια τώρα έχουν κοπεί...
ρτ
18/05/2015 14:43
οπα ρε φιλε, εχει πακετα καρτοκινητης που το μονο που θες ειναι 3 ευρω το μηνα για 150-200 mb. Δηλαδη πρεπει να σου εξηγησει εσενα που βρηκε τα 3€/μηνα για data στο κινητο του ο λαθρεπιβατης, για να του πεις το ΟΚ εσυ;
ΠερΜαν
18/05/2015 11:21
Αυτό το σίριαλ του "τζάμπα" πρέπει να σταματήσει. Υπάρχει κρίση και το ξέρουμε, πρώτος εγώ. Υπάρχουν ομάδες πολιτών που αδυνατούν ακόμη και να φάνε. Σωστό. Αλλά, υπάρχει και ένα αλλά. Σε κανένα μέρος της Ευρώπης δεν γίνεται αυτό που ζούμε εδώ. Στο Μετρό, Ηλεκτρικό, Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Τραμ, κανείς δεν ακυρώνει εισιτήριο. Στα 20 με 50 άτομα ανά διαδρομή, είναι ζήτημα να ακυρωθούν 5 - 10 εισιτήρια. Εντάξει κάποιοι έχουν τα διαρκείας, οι υπόλοιποι; Πρώτη η λεγόμενη τρίτη ηλικία. Ούτε ένας. Μετά οι παντός τύπου αλλοδαποί. Ούτε ένας. Κάτι τύποι που το παίζουν "ανάρχα" ή κουλτουριάρηδες. Ούτε ένας. Οι δημοφιλής φυλή των τσιγγάνων. Ούτε ένας. Έτυχα τρις φορές σε έλεγχο τελευταία και πράγματι η συμπεριφορά των επιβατών ήταν απαράδεκτη. Άκουσαν οι φουκαριάρηδες όλα τα άρθρα του μνημονίου. Το αστείο είναι ότι μερικοί και μερικές από τους διαφωνούντες, κρατούσαν στα χέρια τα τελευταία πανάκριβα κινητά. Περισσότερο οι νεώτερες ηλικίες. Επίλογος και πρόταση. Ειδική κάρτα για τους ανέργους (με βεβαίωση ΟΑΕΔ), το ίδιο για τους χαμηλοσυνταξιούχους (εγώ πληρώνω μισό), για κάποιους που έχουν κάρτα πρόνοιας και οι υπόλοιποι εισιτήρια μάγκες. Το τζάμπα τέρμα. Κομμένες οι βόλτες. Αυτά και πολλά άλλα παράλογα βλέπουν οι "θεσμοί" και μας...............
zitotomnimonio
18/05/2015 10:58
ΟΙ ελληναραδες ακομα και 3.000,00 ευρω κατωτατο μισθο να επερναν παλι τσαμπα θα ηθελαν να μετακινηθουν με τα ΜΜΜ. Ακομα και 0,20 € να μπει το εισητηριο παλι θα λενε οτι ειναι ακριβο... .. 1,20 ευρω μπορει να μην εχουν αλλα πεντε-εξι κατοσταρικα για να αγοραζουν καθε 12 μηνες καινουργιο smartphone εχουνν..
wolf
18/05/2015 07:47
Εχουν περασει 55 χρονια ! Μιλαμε περιπου για τι 1960 . Εχουν περασει 55 χρονια και δεν εχει αλλαξει τιποτε ! Οπως και τωρα ,ετσι και τοτε ειχαμε ανεργια , φτωχεια , αθλιοτητα, μιζερια . Την αποσταση Πειραια - Αθηνα την εκανα με τα ποδια γιατι δεν υπηρχε δραχμη στην τσεπη . Οι αθλιοι πολιτικοι βολευαν σε θεσεις τους δικους τους . Για το ποπολο τιποτε. Η κ. Λινα Αλεξιου , μητερα της προεδρου της Βουλης , Ζωης Κωνσταντοπουλου ,διοριζεται προεδρος του ΕΣΡ ! Οπως και τοτε! Τα δικα μας παιδια! Εχουν περασει 55 χρονια! Η Γερμανια εγινε πανισχυρη χωρα , ενω εμεις σερνομαστε στα ποδια της ζητωντας ελεημοσυνη. Αυτη ειναι η τυχη μιας χωρας ,οταν κυβερναται απο τενεκεδες πολιτικους . Αυτη ειναι η τυχη μιας χωρας, οταν οι ανθρωποι της εκλιπαρουν βοηθεια απο ενα σωρο κοκκαλα !
βασιλης τρεμπελας
22/06/2015 09:18
σοβαρα δεν εχει αλλαξει τιποτα απο το 1960.?μεγαλη κουβεντα ειπες.γιατι εγω βλεπω δρομους σπιτια νοσοκομεια λιμανια.εχουν ολοι ηλεκτρικο τηλεφωνο αμαξια ειναι καλοντυμενοι.σχολεια πανεπιστημια.ακομα πας πειραια με τα ποδια?
α β
19/05/2015 23:20
μια χωρα ειναι οι ανθρωποι της..
I.SKORDILIS
18/05/2015 07:31
LIPAME POLI POU POU OUTE I ELEKTES EXOUNE LIGO FILOTIMO GIA TETIOU IDOUS PERISTATIKA,,PLION OMOS HELO NA SIMIOSO,NE MEN KANOUNE TIN DOULIA TOUS OPOS ANAFERETE,,KE ROTAO EGO!!!!!!POSO POSOSTO STIN ELLADA APO TOUS ERGAZOMENOUS KANOUNE AKEREA TIN DOULIA TOU???PISTEVO POLI LIGI,,ALLA DEN EINE AFTO,EIPARXOUNE KAKIES MESA TOUS,,ALI TO PEZOUNE EXOUSIA,DILADI,,PENI MESA NA ELEXI VRISKI TO HIMA,KE PERISOTERO APO EFE ARXINAY TON POLEMO ME TON ANERGO,,EGO PROSOPIKA EXO DI ELEKTI POU VRIKE STO METRO 2 ATOMA KE DEN TOUS EKANE APOLITOS TIPOTA,DIOTI O ELEKTIS KATALAVE POS EIPARXI SOVARO PROVLIMA EIKONOMIKO,,LIPON AS MPORESOUNE KE I ELEKTES NA KATALAVOUNE TON APLO ANERGO POLITI,EIDALIOS NA MIN EXASKOUN AFTO TO EPAGELMA,,TI KANOUNE??VGAZOUNE TA APOHINENA TOUS STOUS APLOUS ANERGOUS POLITES??TROPIS,,TO ALO EINE,EGO PROSOPIKA NA DOSO TA PROSOPIKA MOU STIXIA SE KAPION ELEKTI DEN TA DINO POTE ,PIOS EINE AFTOS POU STO POUHENA MOU ZITAY TA PROSOPIKA MOU STIXIA??AN I KIVERNISI HELI NA KANI ELENXO TETIOU EIDOUS, NA VALI ASTINOMIA,KE NA EFISI TIS M....KIES..LIPAME POLI
erotishs
17/05/2015 20:58
den yparxei dwrean tipota ara kapoios to plhrwnei h apo ta daneika pou 8a parume phrame einai.. dioti to kafsimo kostizei ta antalaxtika to idio oi mistoi h sinthrishs klp klp einai exoda poios ta plhrwnei ola afta:::
I.SKORDILIS
19/05/2015 07:34
KALA LES RE FILE..EXIS APOLITO DIKIO.PANTOS AN SOU PERISEVOUNE ESENA ,DEN DINIS KE GIA MENA??SE EFXARISTO POLI
βρυξέλλες
18/05/2015 09:39
το τρένο θα το κάψει το καύσιμο ούτως άλλωστε, νομίζω ότι δωρεάν μεταφορές στις υπάρχουσες υποδομές με κάρτα ανεργίας ίσως να είναι από τα πιο "φτηνά" που μπορεί να προσφέρει μία κυβέρνηση
.
19/05/2015 15:29
"ούτως άλλωστε"; Μάθε πρώτα να μιλάς ελληνικά και μετά γράφε.