Την επιστροφή τους στην εργασία τους γιόρτασαν το πρωί της Δευτέρας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, οι απολυμένες καθαρίστριες.

Οι 595 καθαρίστριες επιστρέφουν στην εργασίας τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Δημόσιο την περασμένη εβδομάδα.

Ιδιαίτερα συγκινημένη και με δύο κουτία γλυκά έφθασε στο υπουργείο η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Εξω από το υπουργείο έφθασαν, επίσης,ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

«Οι καθαρίστριες νίκησαν γιατί αγωνίστηκαν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επίσης βρέθηκε έξω από το υπουργείο.

Στις δηλώσεις τους τα μέλη της κυβέρνησης και η κ. Δούρου εξέφρασαν τη χαρά τους για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών και τη δικαίωση του αγώνα τους, ενώ ο κ. Βούτσης και η κ. Δούρου επισήμαναν ότι η δικαίωση του αγώνα τους είναι μήνυμα προς όλους εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, για μια «έντιμη και συνεπή συμφωνία, σύμφωνη με τη λαϊκή βούληση και ανοχή» όπως τόνισε ο κ. Βούτσης.

«Τα σύμβολα γράφουν την ιστορία και όχι οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών», τόνισε ο Νίκος Βούτσης απευθυνόμενος στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επισκέφθηκε,το μεσημέρι, στο «στρατηγείο» τους, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, όπου συγκεντρώθηκαν για να εορτάσουν την επαναπρόσληψή τους.

Αναφερόμενος στις πολύμηνες διεκδικήσεις τους, ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε λόγο για έναν αγώνα δίκαιο κοινωνικά και «με ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε ανάλγητες κοινωνικές πολιτικές». «Δώσατε μία ψηφίδα αγώνα, συνέπειας, με ιστορική διάσταση», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του, είπε ότι η κυβέρνηση έχει «μεγάλο φορτίο ευθύνης» για να μπορέσει να μείνει στο τιμόνι της διακυβέρνησης και να συνεχίσει να αποκαθιστά όσους τα τελευταία απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. «Γι’ αυτό και εργαζόμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα αλλά και συνέπεια για να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέπει πραγματικά στην ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνικές πολιτικές, όχι απλά να αποκαταστήσουμε μερικές χιλιάδες ανθρώπους, όπως έγινε τώρα, αλλά να ανοίξουμε έναν ορίζοντα για την εργασία και τα δικαιώματα. Να φύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα, να μην φεύγουνε τα παιδιά μας έξω, να σταματήσει η ανεργία, να βοηθηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι», επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Ο ίδιος συνέστησε «απέναντι στην νοοτροπία του καναπέ, του μιθριδατισμού, της ατομικότητας (…)που γεννάει εργαζόμενους, οι οποίοι υφίστανται αυτόν τον μεσαίωνα, χωρίς να αρθρώσουν τις λέξεις που πρέπει», να επικρατήσει η νοοτροπία που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι «κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος παρά μόνο αυτοί που δεν δίνονται».

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι εκτός από τις οικονομικές συνέπειες του μνημονίου, «τώρα έρχονται στην επιφάνεια οι ηθικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις μιας καταστροφής που έγινε στη χώρα μας και που όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε».

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησαν καθαρίστριες, οι οποίες αισθάνονται δικαιωμένες για έναν αγώνα σχεδόν δύο ετών.

«Μετά από αγώνα δύο χρόνων δικαιωθήκαμε, η αδικία πήρε τέλος, αλλά δεν εφησυχάζουμε αν δεν δικαιωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος που έμεινε χωρίς δουλειά», είπε η Σοφία Τσαγκαροπούλου.

Η Μαρία Δημόκα μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια και η οικογένεια της όλο αυτό το διάστημα και για φόβο λόγω της μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τον αγώνα τους. «Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ, αλλά ευχαριστούμε όλους όσοι στήριξαν τον αγώνα μας και συνέβαλαν στη δικαίωση μας» ανέφερε.

«Είκοσι δύο μήνες αγώνα με πείσμα, σήμερα νιώθουμε ότι δικαιωθήκαμε, ότι δεν πήγε χαμένος ο αγώνας μας, σίγουρα όμως θα νιώθουμε καλύτερα όταν όλοι οι άνεργοι που είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο θα μπορέσουν να βρουν και αυτοί δικαίωση» προσέθεσε η Ευαγγελία Αλεξάκη, μέλος της συντονιστικής των εργαζομένων καθαριστριών.

Σύσσωμες οι καθαρίστριες ανέφεραν ότι τις χαροποιεί το γεγονός ότι θα αποτελούν πλέον έναν σύμβολο αγώνα για όλους τους εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο.