Κοινά σε όλα τα σχολεία στον κόσμο που υλοποιούν το πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτηρίου είναι τα μαθήματα. Διετές είναι το πρόγραμμα που οδηγεί στην απόκτηση του Διεθνούς Απολυτηρίου, το λεγόμενο Diploma Programme. Υλοποιείται στις Β’ και Γ’ Τάξεις του Λυκείου και δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα του δημόσιου Λυκείου.

Συγκεκριμένα υπάρχουν έξι ομάδες μαθημάτων. Ο μαθητής διαλέγει ένα μάθημα από την κάθε ομάδα. Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, εκτός από την Ελληνική Ιστορία και τη Μητρική Γλώσσα.

Οι εξετάσεις διεξάγονται ταυτόχρονα στο τέλος της δεύτερης χρονιάς –τον Μάιο –στην Γ’ Λυκείου. Τα θέματα των εξετάσεων βγαίνουν από τα κεντρικά γραφεία εξετάσεων του Διεθνούς Απολυτηρίου στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Η εξεταστέα ύλη αφορά τα μαθήματα που διδάχθηκαν οι μαθητές και τις δύο χρονιές.

Τι περιλαμβάνουν οι έξι ομάδες μαθημάτων

1η Ομάδα: Μητρική Γλώσσα

2η Ομάδα: Ξένες Γλώσσες

3η Ομάδα: Κοινωνικές Επιστήμες, Οικονομικά, Ιστορία, Κοινωνική – Πολιτισμική Ανθρωπολογία, Φιλοσοφία, Ψυχολογία

4η Ομάδα: Πειραματικές Επιστήμες (Βιολογία, Φυσική, Χημεία)

5η Ομάδα: Μαθηματικά

6η Ομάδα: Τέχνες, Μουσική, Πληροφορική, Αρχαία Ελληνικά

Επίσης οι μαθητές κάνουν και μια διπλωματική εργασία 4.000 λέξεων.

Τα προγράµµατα

σπουδών

Το πρώτο (Primary Years Programme) απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 3-12 ετών. Ξεκίνησε το 1997 και προσφέρεται σε 1.204 σχολεία σε 104 χώρες. Προετοιμάζει τα παιδιά να είναι ενεργά, να μαθαίνουν διαρκώς. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ολότητας του παιδιού προκειμένου να είναι ένα άτομο που ερευνά εντός και εκτός τάξης.

Το μεσαίο (Middle Years Programme) απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11-16 ετών. Αρχισε το 1994 και υλοποιείται σε 1.117 σχολεία σε 95 χώρες. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να συνδέουν με πρακτικό τρόπο τις σπουδές τους με τον πραγματικό κόσμο.

Το πρόγραμμα διπλώματος (Diploma Programme) αντιστοιχεί στα δύο τελευταία χρόνια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε μαθητές 16-19 ετών. Ξεκίνησε το 1968 –είναι το πρώτο πρόγραμμα του ΙΒ –και οι πρώτες εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν το 1970. Σήμερα εφαρμόζεται σε 2.627 σχολεία σε 140 χώρες. Στόχος του είναι να βοηθήσει μαθητές που έχουν μεγάλο εύρος και βάθος γνώσεων να πάνε ακόμη παραπέρα.

Το πρόγραμμα που σχετίζεται με την καριέρα και την απασχόληση (Career – Related Programme) ξεκίνησε το 2012. Πρόκειται για ένα πλαίσιο εκπαίδευσης που απευθύνεται στους μαθητές που ενδιαφέρονται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και για την καριέρα.