Οι φθηνές τροφές παχαίνουν τα παιδιά: Αυτό είναι το πόρισμα νέας μελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, με τους επιστήμονες να σημειώνουν ότι η οικονομική κρίση βλάπτει την υγεία των ανηλίκων.

Μάλιστα, στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο παιδικής παχυσαρκίας, ανάμεσα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι ενδεικτικό ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αγόρια ηλικίας εφτά ετών ήταν 25,5%, σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ.

Το ίδιο όμως ποσοστό πέφτει στο 6,7% όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000 ευρώ.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στην έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, συμμετείχαν 5.682 μαθητές του Δημοτικού: 2.758 της Β’ τάξης και 2.924 της Δ’ τάξης.

Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά: Το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της Β’ Τάξη Δημοτικού έχει βάρος άνω του φυσιολογικού και τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα από όλες τις χώρες.

Επιπλέον, το 57,2% των αγοριών και το 50,0% των κοριτσιών της Δ’ τάξης Δημοτικού, έχει βάρος άνω του φυσιολογικού.

«Η εξαετής οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο», προειδοποιούν οι ειδικοί.