«Ξεκίνησα από τη Δρέσδη. Πρώτος σταθμός ήταν η πόλη Λέντιτσε, στην Τσεχία. Από εκεί πήρα λίγο χώμα έξω από την εκκλησία και θα το μεταφέρω στην εκκλησία του Διστόμου».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο 57χρονος ιστορικός Στέφαν Ντ. Μακνίλ από τη Δρέσδη της Γερμανίας την εκκίνηση της πορείας μνήμης για τα θύματα του ναζισμού –με τίτλο «Hike of Shame From Lidice down to Distomo» –που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα. Γεννημένος στις ΗΠΑ και μεγαλωμένος στο Αουγκσμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας, ο κ. Μακνίλ θα περπατήσει κάπου 3.000 χιλιόμετρα από το Λέντιτσε της Τσεχίας, χωριό που υπέστη τα δεινά τα ναζισμού το 1942, για να καταλήξει σε έναν άλλο μαρτυρικό τόπο, στο Δίστομο.

Μάλιστα τα δύο χωριά συνδέονται με μια τραγική σύμπτωση. Και στα δύο η σφαγή από τους Ναζί έγινε την ίδια ημερομηνία: στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1942 στο Λέντιτσε.

«Αυτή η πεζοπορία γίνεται για να θυμίσω σε όλους τα μέρη όπου έχασαν τις ζωές τους αθώοι άνθρωποι από τους Ναζί. Το κάνω για να μαζέψω χρήματα και αντικείμενα για την κατασκευή ενός μνημείου στη Δρέσδη» εξηγεί στη σελίδα που έχει φτιάξει στο facebook ο 57χρονος. Εκεί θα κρατάει ένα είδος ημερολογίου για κάθε ημέρα του ταξιδιού του.

«Κάνω την πεζοπορία έτσι ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία να θυμούνται όλα τα κακά που έκαναν οι Γερμανοί σε πολλά χωριά στην Τσεχία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες» εξηγεί. Αλλωστε στη Δρέσδη, σημειώνει, οι περισσότεροι δεν θυμούνται τίποτα περισσότερο από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Συμμάχους στις 13 Φεβρουαρίου 1945.

Για την ιστορία του Λέντιτσε ο ιστορικός έχει εργαστεί από τα 15 του χρόνια. Ηταν κάτι για το σχολείο, λέει. Από τότε αυτό το θέμα δεν βγήκε από το μυαλό του. Μελέτησε την ιστορία του μαρτυρικού χωριού και πριν από μερικούς μήνες εξέδωσε μια ιστορική νουβέλα με τίτλο «88 ψυχές –Τα παιδιά του Λέντιτσε». Ενα βιβλίο το οποίο παρουσίασε σε σχολεία αλλά και σε φορείς στη Γερμανία με ομιλίες κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά κατά του ναζισμού και του εξτρεμισμού» λέει, γι’ αυτό και θα φέρει το βιβλίο του και στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, είχε μάθει και για τη σφαγή του Διστόμου –«ένας έλληνας φίλος μού είπε για την ιστορία του». Ετσι σιγά σιγά άρχισε να σκέφτεται την πορεία μνήμης.

Σε 40 μαρτυρικά μέρη. Σε αυτήν την πορεία των 3.000 χιλιομέτρων ο Στέφαν Μακνίλ θα περάσει περπατώντας από περισσότερα από 40 μέρη τα οποία υπέστησαν δεινά από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλαδή εκτελέσεις, σφαγές, βιασμούς, βασανισμούς. Ο ιστορικός έχει επισκεφθεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν-Γκούζεν και τώρα βρίσκεται στην Ιταλία. Αναζητεί πάντως χορηγούς και σπόνσορες για τα έξοδα του ταξιδιού του.

Σταθμοί του στην Ελλάδα εκτός από το Δίστομο –που θα είναι και ο τερματισμός της πορείας του –θα είναι και άλλες μαρτυρικές περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, οι Λιγκιάδες, το Κομμένο, τα Ιωάννινα, η Ηγουμενίτσα, η Αθήνα. Στο Δίστομο θα τον υποδεχθούν η δημοτική Αρχή και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος.