Οι γονείς του Παύλου Φύσσα στάθηκαν χθες το μεσημέρι μπροστά στο μνημείο του γιου τους, που δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο χτυπημένος από μαχαίρι φασίστα. «Αθάνατος» είχε φωνάξει ο πατέρας του Τάκης. «Τραγούδα γιε μου. Τραγούδα να σ’ ακούσουν αυτοί που σε φάγανε» ζητούσε η μάνα του, Μάγδα.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ήταν η πρώτη εκδήλωση μνήμης που έγινε χθες. Ακολούθησε συγκέντρωση στον τόπο της δολοφονίας στο Κερατσίνι και πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, που διαδήλωσαν ενάντια στον φασισμό.

«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα και όρθιος σε δημόσια θέα. Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία». Αυτά τα λόγια για τον Παύλο βρίσκονται χαραγμένα στο πίσω μέρος του μνημείου, που στήθηκε στο σημείο της δολοφονίας. Απλά συγκινητικά λόγια θα μείνουν χαραγμένα για να θυμίζουν το ρατσιστικό μίσος και την τυφλή βία.

Με το μικρόφωνο, να τραγουδά και να καταγγέλλει όρθιος στη σκηνή παρουσιάζεται ο Παύλος στο μνημείο κατά του φασισμού και της βίας.

«Σε αυτό το σημείο, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, ομάδα φασιστών επιτέθηκε και σκότωσε τον μουσικό ΠΑΥΛΟ ‘Killah Ρ’ ΦΥΣΣΑ, ο οποίος αντιστάθηκε μάχιμος όταν δέχθηκε απειλές για τις ζωές των φίλων του και της δικής του, με μόνα όπλα τις ιδέες και τα ιδανικά του. Ο Παύλος χάθηκε από μαχαιριά στην καρδιά… όρθιος, σε δημόσια θέα…» αναγράφεται στην πρόσοψη του μνημείου.

Η ώρα ήταν τρεις χθες το μεσημέρι όταν σε βαριά συγκινητική ατμόσφαιρα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Η μητέρα του με λίγα λόγια, με ένα χάδι στο μνημείο και έναν λυγμό είπε πάρα πολλά:

«Σε ευχαριστώ που ήσουν παιδί μας, σε ευχαριστώ που ήρθες σε μας».

Συγκλονιστικός ήταν και ο πατέρας του, που βρήκε το κουράγιο να πει: «Είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τον φασισμό και ό,τι τον γεννά».

Πολύς κόσμος κάθε ηλικίας, αρκετοί κρατούσαν συμβολικά πολύχρωμα μπαλόνια είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να τιμήσουν τον Παύλο Φύσσα και να καταδικάσουν τη φασιστική βία.

Το απόγευμα χιλιάδες άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Αττικής έδωσαν το «παρών» στην αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία «στα βήματα του Παύλου» στη γειτονιά του, την Αμφιάλη Κερατσινίου. Με συνθήματα ενάντια στον φασισμό αλλά και τραγούδια κινήθηκαν ειρηνικά και κατέληξαν στην Πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό, όπου έγινε συναυλία.Ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα, στην προγραμματισμένη συναυλία μνήμης.

Ενταση. Μικρή ομάδα αναρχικών προκάλεσε επεισόδια –έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν μολότοφ. Μια ομάδα ακινητοποίησε λεωφορείο κοντά στην οδό Σαλαμίνος και επιχείρησε να το πυρπολήσει. Η κατάσταση εκτονώθηκε χωρίς τα επεισόδια να πάρουν μεγάλη έκταση.

Προκαλούν ακόμη

Η δίκη για την επίθεση χρυσαυγιτών στο στέκι Αντίπνοια στα Κάτω Πετράλωνα είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται η κύρια προσφυγή της Χρυσής Αυγής για την αναστολή χρηματοδότησης του κόμματος. Οι χρυσαυγίτες πάντως εξακολουθούν να προκαλούν και ετοιμάζονται να δώσουν οργανωμένα το «παρών» στο μνημόσυνο για τους νεκρούς της Πηγάδας του Μελιγαλά, την Κυριακή το πρωί στη μεσσηνιακή πόλη.