Οι μελλοντικοί αιώνιοι φοιτητές πιθανότατα θα γλιτώνουν τις διαγραφές από τα πανεπιστήμια εφόσον ήταν… επιμελείς προτού γίνουν συνταξιούχοι!

Ορισμένα πανεπιστήμια της χώρας προβλέπουν στους υπό σύνταξη Οργανισμούς τους (σ.σ.: τα νέα καταστατικά λειτουργίας τους) διάφορες εξαιρέσεις στον νόμο για τη διαγραφή των λιμναζόντων φοιτητών. Επειδή όμως το καθένα επιχειρεί να θεσπίσει τους δικούς του κανόνες ενώ άλλα ιδρύματα δεν εισάγουν εξαιρέσεις, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται τώρα να θεσπίσει κοινές εξαιρέσεις στο θέμα της διαγραφής των φοιτητών ώστε να μην υπάρξει άνιση μεταχείριση μεταξύ φοιτητών διαφορετικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι ο νόμος-πλαίσιο 4009/2011 που θέσπισε το ανώτατο όριο φοίτησης προβλέπει, για όσους φοιτητές εισήχθησαν στα ΑΕΙ μετά την ψήφισή του, ότι μετά το πέρας της κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές δεν διαγράφονται μόνο εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον Οργανισμό του κάθε ιδρύματος. Για παράδειγμα, φοιτητής που εισήχθη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 ολοκληρώνει την κανονική φοίτηση των οκτώ εξαμήνων στις 31 Αυγούστου 2015 και δικαιούται προσαύξηση 4 εξαμήνων, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2017.

Αρκετά πανεπιστήμια φροντίζουν τώρα με τους Οργανισμούς τους να δίνουν ακόμα περισσότερο χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής που λίμνασε ήταν επιμελής προηγουμένως. Στον Οργανισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λ.χ., προβλέπεται δυνατότητα παράτασης της διάρκειας φοίτησης πέραν της περιόδου κανονικής φοίτησης για δύο επιπλέον εξάμηνα, υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές τους επιτυχώς στα 2/3 των μαθημάτων. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θέλει ο φοιτητής να διαγράφεται μόνο εφόσον δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον το 75% των μαθημάτων.

ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ.Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για εγγραφές στα πανεπιστήμια, αναμένεται να αρχίσουν οι μετεγγραφές, για τις οποίες ενδιαφέρονται περίπου 40.000 νέοι φοιτητές.

Οπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Κυριαζής (στη ΝΕΡΙΤ), την ημέρα εκείνη θα ανοίξει το σύστημα μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους. Το υπουργείο σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον συνωστισμό που αναμένεται στα κεντρικά ιδρύματα με ανακατανομή κονδυλίων. Σημειώνεται ότι δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όσοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τον Ιούνιο του 2014. Δεν δικαιούνται μετεγγραφή όσοι πέρασαν με το 10%.

Οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν τη διαδικασία και θα επιλύσουν εκκρεμότητες, όπως αυτή των οικογενειών με τρία σπίτια (δύο παιδιά φοιτητές σε δύο άλλες πόλεις από αυτή όπου ζουν οι γονείς) αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως όσοι τελικά δε λάβουν μετεγγραφή, θα λάβουν οικονομική βοήθεια ως στεγαστικό επίδομα, βάσει κριτηρίων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε χθες ενίσχυση του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας με 5,5 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού. Η ενίσχυση αφορά την καταβολή στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος σε οικογένειες που τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και η ανάγκη προέκυψε από την ένταξη φέτος μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων φοιτητών.

40.000 νέοι φοιτητές ενδιαφέρονται για τις μετεγγραφές που θα αρχίσουν τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, τρεις δηλαδή ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για εγγραφές στα πανεπιστήμια. Την ημέρα εκείνη θα ανοίξει το σύστημα μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους. Δικαίωμα μετεγγραφών έχουν όσοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τον Ιούνιο του 2014. Δεν δικαιούνται μετεγγραφή όσοι πέρασαν με το 10%.