Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις απειλές που δέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τα όσα η ίδια έχει δηλώσει, αλλά και για τις ανάλογες καταγγελίες του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την Τετάρτη η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε και τα σχετικά δημοσιεύματα, ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, με τις δηλώσεις τόσο της διευθύντριας του ΔΝΤ, όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου «να διακριβωθεί αν τελέστηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα και τιμωρούμενα στην Ελλάδα κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους».

Είχε προηγηθεί (χθες) επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που της ζητούσε να διευκρινίσει τι εννοούσε με τη δήλωσή της ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωής της όταν μίλησε για την Ελλάδα και το θέμα των φόρων.

Μιλώντας την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ 99,5, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι μόλις λάβει σχετική απάντηση από την κ. Λαγκάρντ θα διαβιβάσει τα σχετικά στοιχεία στην εισαγγελία προκειμένου να συσχετιστούν με τη δικογραφία που θα έχει ήδη σχηματιστεί.

Σημείωσε ότι ήταν «μια υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι μια ενέργεια νομική και πολιτική, για να μη φανεί ότι η Ελλάδα μένει αδιάφορη από μια καταγγελία που αφορά τη χώρα».

Πρόσθεσε δε ότι η κ. Λαγκάρντ ανέλαβετο 2012, «οπότε δημιουργείται μια έντιμη απορία: γιατί τόσο καιρό δεν το έκανε (σ.σ.: δεν το κατήγγειλε). Και αν αυτό ενέχει μια απειλή ή μια απλή παρέμβαση. Αυτά είναι ζητήματα που αρμόδιος να τα ερευνήσει είναι ο εισαγγελικός λειτουργός στον οποίο θα ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανάλογες καταγγελίες του κ. Τσίπρα ο υπουργός Δικαιοσύνηςείπε ότι δεν μπορεί να απειλείται ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος.

«Όταν είναι απειλή κατ’ έγκληση, όπως λέμε, διότι η απειλή διώκεται κατ’ έγκληση εντός τριμήνου, αλλιώς είναι απαράδεκτη, δεν έχει καμία νομική σημασία», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι έχει πολιτική σημασία.

«Θα έπρεπε να το έχει αναφέρει όταν απειλήθηκε και να το κοινοποιήσει ή εάν δεν ήθελε να το αναφέρει στον αρμόδιο εισαγγελέα να αποτανθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μετά θα έβλεπα εγώ τι θα έκανα ως υπουργός, διότι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά.