Τριγμούς στη μεταλυκειακή εκπαίδευση που παρέχουν κολέγια και ΙΕΚ και αγωνία στους εκπαιδευομένους προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να βάζει στο εξής άμεσα λουκέτο σε όσες επιχειρήσεις έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς το κράτος ή δεν πληρούν τις κτιριολογικές προδιαγραφές. ΙΕΚ και κολέγια έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ ύψους 130-140 εκατ. ευρώ!

Χθες ανακοινώθηκε η άμεση αναστολή λειτουργίας του εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ ΔΟΜΗ επειδή χρωστά πάνω από 10 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, αλλά και η μη λειτουργία δύο εκ των τριών κτιρίων του Ελληνοβρετανικού Κολεγίου, ενός εκ των τριών κτιρίων του κολεγίου BCA και του κολεγίου AAS στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις που θέτει ο νόμος, όπως λ.χ. πυρασφάλεια. Στις περιπτώσεις αυτές πάντως δεν μπαίνει λουκέτο στα κολέγια, αλλά μόνο στα συγκεκριμένα κτίριά τους –ενδεχομένως και προσωρινά.

ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Επίσης ανακοινώθηκε ότι συνεχίζονται έλεγχοι σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις μεταλυκειακής εκπαίδευσης (οι οποίες δεν κατονομάστηκαν) για οφειλές προς το Δημόσιο και σε επτά κολέγια που διατηρούν δεκαεπτά κτίρια ως προς την ασφάλεια των αιθουσών. Σε δεκαπέντε ημέρες θα γίνουν νέες ανακοινώσεις για ενδεχόμενα νέα λουκέτα.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αφού εξήγησε ότι στηρίζει τη μεταλυκειακή εκπαίδευση αλλά όχι την παρανομία, τόνισε ότι στο εξής «η εξόφληση των οφειλών για ασφαλιστικές εισφορές που γεννώνται τώρα θα είναι εις ολόκληρον. Δεν νοείται ρύθμιση από εδώ και πέρα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι κακώς στο παρελθόν έγιναν ρυθμίσεις χρεών, παρότι δεν προβλέπονταν από τον νόμο. Εφόσον έγιναν, όμως, θα δοθεί παράταση χρόνου γι’ αυτές, αλλά όχι σε αρρύθμιστες οφειλές. Προανήγγειλε επίσης συνεργασία του ΙΚΑ με τον ΕΟΠΠΕΠ (οργανισμός που ελέγχει κολέγια και ΙΕΚ) ώστε να ελέγχεται κάθε μήνα εάν δημιουργούνται ανεξόφλητες ασφαλιστικές υποχρεώσεις και να διακόπτεται η εκπαιδευτική δραστηριότητα.

«Αν ένα ΙΕΚ ή αν ένα κολέγιο τέλος Σεπτέμβρη δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του Αυγούστου, την 1η Οκτώβρη δεν θα έχει άδεια» είπε ο Ροβ. Σπυρόπουλος. Στην περίπτωση του ΙΕΚ ΔΟΜΗ οι μη ρυθμισμένες οφειλές οδήγησαν στην απόφαση για καθολικό λουκέτο, καθώς ο όμιλος φέρεται να δημιουργούσε νέες επιχειρήσεις για να αποφεύγει την εξόφληση των εισφορών.
Το ερώτημα στο οποίο οι παράγοντες του υπουργείου δεν έδωσαν σαφή απάντηση (θα ληφθεί μέριμνα στο μέτρο του δυνατού, ειπώθηκε) είναι το τι θα γίνει με όσους εκπαιδευομένους φοιτούσαν στις δομές που κλείνουν και έχουν ήδη πληρώσει προκαταβολές και δίδακτρα, αλλά και με όσους φοιτούν σε επιχειρήσεις που ίσως κλείσουν το επόμενο διάστημα.

Σε ερώτηση για το τι θα συμβαίνει αν ένα μεταλυκειακό κέντρο κλείσει στα μέσα της σχολικής περιόδου, ο υπουργός απάντησε: «Θα δούμε τι θα κάνουμε όταν το πρόβλημα γεννιέται. Δε μπορούμε να σταματήσουμε. Μη μας ζητάτε επιείκεια για ατασθαλίες», ενώ κάλεσε τους γονείς να προσέχουν: «Να ρωτάνε, «πού θέλεις να εγγραφείς παιδί μου, τι είναι αυτό;». Να ρωτούν. Οχι μόνο από την τηλεόραση ό,τι βλέπουν».

Πάντως, το πώς μια οικογένεια μπορεί να μάθει έγκυρα αν μια επιχείρηση είναι ή όχι ασφαλιστικώς ενήμερη και κτιριολογικά ασφαλής πριν εγγράψει εκεί το παιδί της παραμένει ερώτημα…

Τι λένε τα κολέγια. Ο σύνδεσμος των κολεγίων ανακοίνωσε χθες ότι δεν είναι αντίθετος προς τους ελέγχους, αρκεί να τηρούνται προϋποθέσεις:

1. Οι έλεγχοι να γίνονται με ηρεμία και να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε οι ελεγκτές να κάνουν σωστά τον έλεγχο αλλά και οι ελεγχόμενοι να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα τεθούν.

2. Να δίνεται στους ελεγχομένους η δυνατότητα σε εύλογο χρόνο να συμπληρώσουν τις όποιες ελλείψεις τυχόν διαπιστωθούν στους ελέγχους.

3. Να λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

4. Να μη γίνονται ανακοινώσεις για παραλείψεις κολεγίων που είναι δυνατόν να καλυφθούν εντός των προσεχών ημερών ώστε να αποφεύγεται η αρνητική δημοσιότητα, η οποία αυτήν την εποχή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

«Ελπίζουμε μέσα στις προσεχείς ημέρες τα κολέγια να μπορέσουν να προσαρμοστούν ώστε το εκπαιδευτικό έτος να ξεκινήσει ομαλά» ανέφερε.