Ο νόμος – πλαίσιο 4009, που το 2011 θέσπισε μεταξύ άλλων την αυτοδίκαιη διαγραφή των λιμναζόντων φοιτητών, προβλέπει ότι όσοι φοιτητές συμπλήρωσαν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον οργανισμό του ιδρύματος. Ομως οι οργανισμοί ιδρυμάτων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί ώστε να υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη. Επίσης ο ίδιος νόμος ορίζει ρητά (άρθρο 33) ότι «το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους», γι’ αυτό η διαγραφή πρέπει να γίνει αυτοδικαίως πριν από την Εξεταστική του Σεπτεμβρίου».

ΤΟ 2015. Στη λήξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους (2014-15) προβλέπεται να διαγραφούν όσοι φοιτητές είχαν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα. Τέλος, όσοι φοιτητές είχαν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου θα απολέσουν αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον οργανισμό του ιδρύματος.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον ραδιοσταθμό Βήμα Fm, στο τέλος του μήνα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα πρέπει να διαγράψουν όποιον «έχει σε σχολές 4ετούς κύκλου από το 2003, 5ετούς κύκλου από το 2001 και 6ετούς κύκλου όπως η ιατρική από το 1999 και πριν. Μιλάμε για πραγματικά λιμνάζοντες φοιτητές».