Συνταξιούχους γιατρούς σχεδιάζει να επιστρατεύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να στελεχώσει τα αγροτικά ιατρεία των νησιών της άγονης γραμμής. Μάλιστα δρομολογείται και σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα τους δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης.

Η ηγεσία του υπουργείου διευκρινίζει ότι η εργασία τους θα είναι εθελοντική και θα περιορίζεται στην ιατρική εξέταση και στη συνταγράφηση, δίνοντας έτσι ιατροφαρμακευτική ανάσα σε κατοίκους των οποίων η πρόσβαση σε υγειονομικές μονάδες γίνεται μετ’ εμποδίων.

Παράλληλα, για να δοθεί λύση στα προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των νησιών, σχεδιάζεται η δημιουργία «ομάδας κρούσης», η οποία θα αποτελείται από γιατρούς, διασώστες, νοσηλευτές, ψυχολόγους, μαίες και κοινωνικούς λειτουργούς και θα παρεμβαίνει επικουρικά στο Αιγαίο για την επίλυση σχετικών προβλημάτων.

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, η στελέχωση των νησι ών αποτελεί προτεραιότητα, με τον ίδιο να βρίσκεται μεταξύ άλλων μόνιμα σε ανοιχτή γραμμή με τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά και Αιγαίου αναζητώντας άμεσες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί εντολή για την άμεση τοποθέτηση των γιατρών που έχουν ήδη περάσει από τη διαδικασία των κρίσεων ενώ παράλληλα υπογράφονται και οι διορισμοί επικουρικών με στόχο την κάλυψη των κενών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΔΗΓΟΙ. Στους στόχους του υπουργείου είναι να αυξηθεί και το δυναμικό των οδηγών ασθενοφόρων στα νησιά, γι’ αυτό και προβλέπονται σε σχετική προκήρυξη 44 θέσεις μόνο για τις ανάγκες του Αιγαίου.

Στο μεταξύ, έκκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τους γιατρούς κάνει και ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χαράλαμπος Πλάτσης.

«Στα περισσότερα νησιά δυστυχώς δεν έχουμε παιδίατρο. Προσπαθούμε να καλύψουμε με γενικούς γιατρούς τα κενάή με εκ περιτροπής επίσκεψη από όμορα νοσοκομεία. Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσειςκαι δεν δέχονται, δεν υπάρχει κανέναενδιαφέρον» επισημαίνει.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ. Ο ίδιος προσθέτει ότι «φθηνά ή δωρεάνεισιτήρια αεροπορικά και ακτοπλοϊκά και δωρεάν ή επιδοτούμενησίτισηείναι τα κίνητρα που μελετάμε να δώσουμε, ώστεεμμέσως να αυξηθείο μισθός τους, διότι αυξήσεις δεν επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. Ούτε επίδομα μπορούν να πάρουν. Είναι γνωστό ότι ο μισθός του γιατρού είναι χαμηλός».