Χέρι συνεργασίας στους γιατρούς του ΕΣΥ απλώνει τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό Μάκη Βορίδη να παραδέχεται, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ότι το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δίνει καθημερινά δύσκολες μάχες. Ασθενείς, γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι οποίοι συμμετέχουν στον διάλογο για τη δημόσια υγεία, μια πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής έκδοσης των «ΝΕΩΝ» (www.tanea.gr) που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, υποβάλλουν στον υπουργό ερωτήσεις για φλέγοντα θέματα που τους αφορούν. Απαντώντας στους πολίτες, ο κ. Βορίδης δίνει έμφαση στις επικείμενες προσλήψεις που θα δώσουν ανάσα στις μονάδες υγείας επισημαίνοντας ότι αποτελούν το πρώτο βήμα από σειρά μεταρρυθμίσεων που θυμίζουν –με ιατρική ορολογία –χειρουργείο ανοικτής καρδιάς. Παράλληλα εμφανίζεται θερμός υποστηρικτής της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων –δηλαδή, αντιγράφων και συνεπώς κατά πολύ φθηνότερων –επικαλούμενος το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο μεταξύ, προαναγγέλλει και αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα σχέδια θα παραμείνουν στο συρτάρι έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το φιλόδοξο έργο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Εχετε αναφέρει ότι χρειάζονται 49 υπουργικές αποφάσεις για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πού βρίσκεται η διαδικασία;

Η διαδικασία προχωρά τόσο νομοθετικά όσο και λειτουργικά. Παρά το γεγονός ότι το ΠΕΔΥ είναι ουσιαστικά ένα νέο δίκτυο, η προσέλευση των πολιτών ήδη άγγιξε και ξεπέρασε τον αριθμό που προσερχόταν στις πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις προσωπικού, έχουμε ήδη δρομολογήσει σε πρώτη φάση την πρόσληψη 900 επικουρικών γιατρών. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου και αξιόπιστου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ενός δικτύου το οποίο θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα συμβάλει στην εκτόνωση της ροής περιστατικών προς τα μεγάλα νοσοκομεία, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη μείωση των χρόνων αναμονής.

Εχετε κάνει λόγο για την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων του υπουργείου Υγείας. Πού εντοπίζετε το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Πράγματι, προσπαθώ να βάλω τόσο στη δημόσια όσο και στην εσωτερική συζήτηση στην κυβέρνηση το ζήτημα της αυξήσεως του προϋπολογισμού για την υγεία. Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί ο κοινωνικός προϋπολογισμός γιατί θεωρώ ότι είναι κρίσιμο να βελτιώσουμε τόσο την αποδοτικότητα όσο και το ύψος της χρηματοδότησης. Αυτή είναι, λοιπόν, η άποψη του υπουργείου Υγείας και θα την τεκμηριώσω, καθώς θα αναπτύσσεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, τα αυξημένα κονδύλια δεν φέρνουν απαραιτήτως και καλύτερες υπηρεσίες. Πάνω από όλα πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουμε την ανταποδοτικότητα των εισφορών με γνώμονα τον πολίτη.

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι σφιχτοί. Μπορεί το ΕΣΥ –όπως προκύπτει από μαρτυρίες γιατρών και ασθενών στον διάλογο για το ΕΣΥ που διεξάγουν «ΤΑ ΝΕΑ» –να εξασφαλίσει αξιοπρεπή περίθαλψη στους πολίτες όταν τα υλικά που προμηθεύονται τα νοσοκομεία είναι ευτελή ή δεν επαρκούν και όταν υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για την κάλυψη του κόστους προγραμματισμένων χειρουργείων;

Το ότι οι προϋπολογισμοί είναι σφιχτοί ή το ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν παρέχουν αξιοπρεπή περίθαλψη. Οι υπέρογκες δαπάνες, όπως προανέφερα, δεν συνεπάγονται και καλύτερες υπηρεσίες και αυτό καταδεικνύεται από το πρόσφατο παρελθόν μας. Τότε που και άφθονο –δανεικό –χρήμα υπήρχε, και τα προβλήματα έβριθαν. Αυτή τη στιγμή πάντως η εικόνα που έχουμε από το ESYnet είναι ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται εντός προϋπολογισμού.

Οσο για την προμήθεια των υλικών, υπάρχουν προδιαγραφές και ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες, αν τηρούνται, ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο αστοχιών. Βέβαια, στόχος μας παραμένει η αντιμετώπιση χρονίων προβλημάτων, η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως και η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των εισφορών των πολιτών.

Εκτιμάτε ότι οι προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί επαρκούν για την κάλυψη των ελλείψεων του ιατρικού προσωπικού δεδομένου ότι είναι γερασμένο και κουρασμένο;

Εκτιμώ ότι η επικείμενη ενίσχυση των δομών υγείας με 2.950 προσλήψεις είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα. Μια εξέλιξη η οποία λύνει αρκετά προβλήματα και εξαλείφει αρκετές ελλείψεις. Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν θα καλύψουν συνολικά τα κενά. Κενά τα οποία καλύπτει σήμερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δίνοντας καθημερινά δύσκολες μάχες. Υπερβάλλοντας εαυτούς προς όφελος των συμπολιτών τους. Σίγουρα, όμως, είναι ένα μεγάλο βήμα, αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ουσιαστικά είχαν εδώ και χρόνια παγώσει όλες οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

Νέοι επιστήμονες, γιατροί, αναγκάζονται να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό. Μπορεί το ΕΣΥ να γίνει και πάλι ελκυστικό γι’ αυτούς;

Οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αντανακλούν την ισχυρή θέλησή μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος υγείας. Ενός συστήματος υγείας αναλόγου των ευρωπαϊκών. Ενός ελκυστικού συστήματος υγείας. Ωστόσο, ακόμη και αν το ΕΣΥ ήταν απολύτως ελκυστικό και οι πόροι ανεξάντλητοι, και πάλι δε θα μπορούσαν να απορροφηθούν όλοι οι ιατροί. Και από τη στιγμή που στην Ελλάδα ο αριθμός των ιατρών –εργαζομένων και ανέργων –είναι υπέρτερος των αναγκών μας, ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες με ελλείψεις ιατρών, λογικό είναι να υπάρχουν μετακινήσεις. Ωστόσο, οι μετακινήσεις «εγκεφάλων», σπουδαίων νέων επιστημόνων, είναι μια από τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Χρειάζονται αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα του ΕΣΥ; Υπάρχει σχετικό σχέδιο;

Πράγματι, η αλλαγή του συστήματος εφημεριών, ιδιαίτερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στον σχεδιασμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Θα ξεκινήσει να υλοποιείται, όταν ενισχυθεί το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ΠΕΔΥ, οπότε θα διαπιστωθούν και πρακτικά οι ανάγκες.

Πιστεύετε ότι μπορεί να εξασφαλισθεί η αναγκαία πλειοψηφία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας; Τι θα σήμαιναν για τη χώρα και την προσπάθεια ανάκαμψης οι πρόωρες εκλογές;

Πιστεύω ότι η εξασφάλιση της αναγκαίας πλειοψηφίας για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ήταν μια θετική εξέλιξη γιατί, κακά τα ψέματα, σε περιόδους κρίσης η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικός και απαραίτητος παράγων ανάκαμψης. Η διαδικασία εκλογής της Προεδρίας της Δημοκρατίας ορίζεται από το Σύνταγμα ως διαδικασία συναινέσεως. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έθνους και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό ορίστηκε το 180 και όχι η απλή πλειοψηφία στο 151.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να εκτρέψει αυτή την κορυφαία συνταγματική διαδικασία σε πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς να ακούσει καν το πρόσωπο, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές προτεραιότητές της. Δεν είναι όμως για αυτό η προεδρική διαδικασία.

Αν κάποιοι, λοιπόν, θέλουν να πάνε αντίθετα σε αυτή τη λογική, αυτό θα αξιολογηθεί από τους βουλευτές και προφανώς θα αξιολογηθεί και από τον ελληνικό λαό.