Ανοχύρωτη είναι φέτος η Ελλάδα μπροστά στον κίνδυνο των πυρκαγιών. Τα εναέρια μέσα είναι λιγότερα από ποτέ, τα πυροσβεστικά οχήματα σε μεγάλο βαθμό είναι είτε ασυντήρητα είτε με φθαρμένα ελαστικά. Οι πυροσβέστες θα κινούνται στα πύρινα μέτωπα με ληγμένα κράνη και με μπότες… πενταετίας, εκτός κι αν πληρώσουν καινούργια από την τσέπη τους.

Την παραδοχή ότι «δεν είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης» έκανε προ ημερών και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου. Ακόμα και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που πετούν τα πυροσβεστικά πάνω από τις φωτιές, μιλούν για «ελαφρώς περιορισμένα έναντι προηγούμενων ετών πτητικά μέσα». Εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση τα άμεσα να επέμβουν Καναντέρ θα είναι 14, την ώρα που η Ελλάδα αριθμεί 23. Η κατάσταση όμως μπορεί να είναι και χειρότερη. «Φέτος μετράμε ήδη ένα Καναντέρ 415 λιγότερο, και μάλιστα καινούργιο, αυτό που προσθαλασσώθηκε πρόσφατα με σοβαρή βλάβη στον Θερμαϊκό. Αλλα δυο-τρία CL 215 δεν μπορούν να συντηρηθούν. Ετσι, σε σχέση με πέρυσι, υπολογίζουμε να έχουμε τρία-τέσσερα λιγότερα Καναντέρ. Από 11 το περσινό καλοκαίρι, είναι τώρα σε ετοιμότητα μόνο 8» λέει στα «ΝΕΑ» ο πύραρχος Γιώργος Βιντζηλαίος, μέλος στο ΔΣ της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ).
Για προβληματική συντήρηση και των πυροσβεστικών οχημάτων μιλά από την πλευρά του ο πύραρχος Νίκος Αθάνατος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος. Την αποδίδει στη μείωση στο μισό των πιστώσεων που διατίθενται από το 2011 λόγω οικονομικής κρίσης. «Σχεδόν το ένα τρίτο των οχημάτων έχει υποστεί βλάβες, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να επισκευαστούν. Σε άλλα, πάλι, είναι ακατάλληλα τα ελαστικά τους. Ακόμα περιμένουμε τα καινούργια, τα 2.700 λάστιχα που παραγγέλθηκαν» υποστηρίζει.

Ελλείψεις καταγράφονται και στον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, λέει ο κ. Αθάνατος. «Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουμε πάρει φόρμες, κράνη, μπότες. Τα κράνη μάλιστα έχουν ημερομηνία λήξης, υπάρχουν συνάδελφοι που εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν ληγμένα. Οσο για τη στελέχωση των υπηρεσιών, τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια έχουν γίνει μόνο 225 προσλήψεις. Είναι οι πυροσβέστες που αποφοιτούν τώρα από τη Σχολή…» αναφέρει.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. Την ίδια ώρα, την ευθύνη στους δήμους ανά τη χώρα –να εφαρμόσουν ορθά τα προβλεπόμενα για την αποτελεσματική μείωση των κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιών –ρίχνει ο δασολόγος Φοίβος Θεοδώρου. Είναι ο προϊστάμενος στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Της υπηρεσίας που εξέδωσε από τον περασμένο Μάρτιο τη σχετική αντιπυρική εγκύκλιο – «μπούσουλα» για τους ΟΤΑ. «Εγκαιρα φέτος, πριν ακόμα από τις εκλογές, πανελλαδικά οι δήμοι χρηματοδοτήθηκαν μέσω του υπουργείου Εσωτερικών συνολικά με 18,4 εκατ. ευρώ, ποσό ίδιο με πέρυσι, για τις ανάγκες πυροπροστασίας τους. Παράλληλα και ως Γενική Γραμματεία τούς δώσαμε από νωρίς τις κατευθυντήριες οδηγίες, κινητοποιήσαμε κι όλες τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου» περιγράφει.
Σύμφωνα, πάντως, με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλη Αγγελάκα, αν και πήραν τα χρήματα, μόνο το 10% των δήμων του Λεκανοπεδίου έχει ανταποκριθεί δαπανώντας τα σε αντιπυρικές δράσεις. «Εμείς, πάντως, όχι μόνο διαθέτουμε και τα 75.000 ευρώ που πήραμε σε εργασίες για την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά βάζουμε και τουλάχιστον άλλα 45.000 ευρώ από το ταμείο μας για τον ίδιο λόγο» λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, δήμαρχος Πεντέλης, που έχει υπό την ευθύνη του 75.000 στρέμματα του Πεντελικού Ορους. «Με το κονδύλι που εισπράξαμε θα γίνει η πληρωμή των 22 υπαλλήλων που θα προσληφθούν με δίμηνη σύμβαση, Ιούλιο – Αύγουστο, για την κοπή χόρτων (τώρα καθαρίζουν εθελοντές), θα στελεχωθούν – συντηρηθούν τα πυροφυλάκια, το Τμήμα Αμεσης Επέμβασης και το Κέντρο Επιχειρήσεων του δήμου. Επιπλέον, θα πληρωθούν τα καύσιμα και η συντήρηση των 18 πυροσβεστικών οχημάτων μας, καθώς και οι ανάγκες (ασύρματοι) επικοινωνίας…» απαριθμεί.

Φωτιές σε Κόρινθο, Λάρισα, Μαλεσίνα

Ζημιές σε σπίτια στα όρια της δασικής έκτασης στο Γαλατάκι Κορινθίας προκάλεσε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες μετά τις 4 το απόγευμα. Ώς αργά, αφότου αποσύρθηκαν και τα δύο αεροσκάφη που μετείχαν στην πυρόσβεση, εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη 74 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Νωρίτερα, σε δασική περιοχή κοντά στον Αγιόκαμπο Αγιάς Λάρισας, φλόγες είχαν κάψει τις αυλές δύο ακατοίκητων σπιτιών. Στάχτη έγινε αγροτοδασική έκταση και στο Μάζι Μαλεσίνας. Μικρότερες εστίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς σε Αχαρνές – Κέα.