Το Athens Pride έκλεισε φέτος τα 10 του χρόνια και εστίασε στην καρδιά της ισότητας και της δημοκρατίας, δηλαδή στη δυνατότητα των επιλογών στην οικογενειακή ζωή. Με σύνθημα «Οικογενειακή Υπόθεση», το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2014.

To Athens Pride 2014 έφερε στο επίκεντρο το αίτημα για τη δυνατότητα δημιουργίας νομικά αναγνωρισμένης οικογένειας.

Η διοργάνωση ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος, με εργαστήρια πλακάτ, ζωγραφικής και face painting, ενώ στις 7 το απόγευμα άρχισε στο κέντρο της Αθήνας η κεντρική παρέλαση, που είχε ως στόχο τη διαμαρτυρία κατά των διακρίσεων Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλοφίλων, Τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ).

«Η μάχη των δικαιωμάτων κάθε μέρα κερδίζεται. Υπάρχουν οπισθοχωρήσεις καθώς έχουν σηκώσει κεφάλι οι δυνάμεις του μίσους. Θα τους πολεμήσουμε μαζί», τόνισε ο δημαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κηρύσσοντας την έναρξη της διοργάνωσης.

Το Athens Pride στήριξαν επίσης 11 πρεσβείες στην Ελλάδα: των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Μ. Βρετανίας, της Νορβηγίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας και του Καναδά.

«Το φετινό θέμα του Athens Pride έναι πολύ σημαντικό καθώς η ισότητα των διαφορετικών μορφών της σύχγρονης οικογένειας είναι αναγκαία. Στην Αγγλία ο θεσμός του γάμου ισχύει για όλους», υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ.

«Η Πρεσβεία του Καναδά στηρίζει τη διοργάνωση γιατί πιστεύουμε στην αξιοπρέπεια για όλους και τα ίσα διακιώματα ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολίσμό και φύλο» επεσήμανε ο πρέσβης του Καναδά, Ρομπερ Πεκ.

«Ολα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όπως και όλοι οι άλλοι. Πρόκειται για μια συζήτηση που δεν είναι εύκολη αλλά είναι δυαντόν να γίνει. Στην Ολλανδία παλέψαμε για αυτή τη συζήτηση και στο τέλος την κάναμε δυνατή», είπε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρέσβης Γιαν Βερστεέγκ.

«Η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να μας στερεί και αυτό το δικαίωμα. Μας αρνείται την ισονομία ακόμα και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 7 Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είχε παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποκλείοντας ζευγάρια του ιδίου φύλου από το Σύμφωνο Συμβίωσης».

» Η ισότιμη πρόσβαση στο οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση μιας σύγχρονης δημοκρατίας. H εξαίρεση πολιτών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, τον γάμο, την τεκνοποίηση, την παιδοθεσία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, σημαίνει τον ουσιαστικό και επιλεκτικό αποκλεισμό τους από την πολιτειακή προστασία και την στέρηση ασφάλειας που αυτή συνεπάγεται. Έχει σαν επακόλουθο την δυσχέρενση της σταθερότητας στην προσωπική ζωή, την συναισθηματική όσο κι οικονομική επιβάρυνση στην καθημερινότητα» επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Με το σύνθημα «Οικογενειακή Υπόθεση» το Athens Pride 2014 επισημαίνει την ιδιαίτερη έννοια της οικογένειας όπως την ορίζει κάθε LGBT άτομο. Για τον λόγο αυτό, στην αφίσα του Φεστιβάλ Υπερηφάνιας παρουσιάζεται το αρχετυπικό ζευγάρι, ως Αδάμ και Αδάμ, ενωμένους, με το παιδί τους, τον Ερωτα, σαν ένα παράδειγμα LGBT οικογένειας.

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 10ου Athens Pride, ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Αθήνα απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι πόλη ισότητας και ελευθερίας. Η κυβέρνηση οφείλει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της LGBT κοινότητας. Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει επιτέλους να ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή».