Ενταση επικράτησε από το πρωί στη Βουλή με τις τοποθετήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για το φλέγον ζήτημα της εφόδου της αστυνομίας για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή που έγινε τα ξημερώματα.

Μεταξύ άλλων ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Δεν μπορείτε να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση επειδή εφαρμόζει τον νόμο. Αυτό που έγινε σήμερα στην ΕΡΤ ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα. Το κτίριο της ΕΡΤ δεν ανήκει στους εργαζόμενους. Ανήκει στον ελληνικό λαό και σε αυτόν αποδίδεται».

Ο Νίκος Βούτσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν το πρωί έξω από το Ραδιομέγαρο τόνισε: «Η επέμβαση σήμερα στην ΕΡΤ συνιστά πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα συνταγματικής εκτροπής επειδή οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει το Ραδιομέγαρο δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να εισέλθουν στον χώρο.

Ο Νίκος Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί αν δόθηκε «εντολή εισαγγελέα» να μην περάσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ μέσα στο Ραδιομέγαρο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης απάντησε: «Οι βουλευτές δεν είναι υπεράνω των νόμων και οφείλουν να υπακούν στις εντολές των αστυνομικών οργάνων». Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε ότι «υπάρχει κόσμος που περιμένει να πάρει αποζημιώσεις και αυτό δεν γίνεται εδώ και μήνες γιατί το λογιστήριο τελεί υπό κατάληψη».

Ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αντιδρά όταν επιβάλλεται η νομιμότητα, υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή έχει ψηφίσει νόμο για τη νέα δημόσια τηλεόραση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε για ανάγκη υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας που τίθεται σε δοκιμασία. «Αυτό είναι το πολιτικό σύστημα που έχει η Ελλάδα και καλώς ή κακώς δεν έχει σύστημα Κομμούνας του Παρισιού» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «το κτίριο της ΕΡΤ σήμερα αποδίδεται στον ελληνικό λαό στον οποίο και ανήκει – και όχι σε αυτούς τους 12 που ήταν μέσα».

Ο ίδιος στάθηκε και στις καταγγελίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους οποίους απαγορεύτηκε το πρωί η είσοδος στην ΕΡΤ.

«Εγώ πιστεύω ότι οι Βουλευτές αυτήν τη στιγμή που μιλάμε έχουν δικαίωμα να μπουν στο κτήριο. Λόγο δεν έχουν κατά την ταπεινή μου γνώμη» τόνισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος. «Για ποιο λόγο να μπουν; Μπορείτε να μου πείτε; Για ποιο λόγο διεκδικούσαν πριν από λίγο να μπουν; Το βλέπαμε στα κανάλια, βλέπαμε Βουλευτές διαφόρων κομμάτων να θέλουν να μπουν. Για ποιο λόγο ακριβώς; Δεν μπόρεσα να καταλάβω».