Ξεδόντιασμα της Χρυσής Αυγής σε πολιτικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο σχεδιάζει η κυβέρνηση ενώ αναμένει την άμεση ενεργοποίηση των δικαστικών Αρχών για να μπει σε τροχιά η ποινική αντιμετώπιση ακόμη και των ηγετικών στελεχών του νεοναζιστικού μορφώματος.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, καθώς κρίνεται ότι με τις υφιστάμενες διατάξεις έχουν τη δυνατότητα οι εισαγγελικές Αρχές να αναζητήσουν στοιχεία οργανωμένης εγκληματικής δράσης πίσω από το πολιτικό περίβλημα της Χρυσής Αυγής. Την επάρκεια του ισχύοντος ποινικού πλαισίου έχει επισημάνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ αντίστοιχη θέση υιοθετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα εξετάστηκε εκ νέου χθες σε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, οι οποίοι έχουν κληθεί να ενεργοποιήσουν όλο το οπλοστάσιο που διαθέτει σήμερα η πολιτεία κατά της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ρητές εντολές για ενεργοποίηση όλων των κρατικών υπηρεσιών προκειμένου να γίνει σαφές στην κοινωνία ότι «η οποιαδήποτε ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή έχει τελειώσει». Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, φρόντισε να εκπέμψει ο ίδιος χθες με δήλωση στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ανοχύρωτη» και πως «έχει τα μέσα να αμυνθεί στις προκλήσεις και θα τα χρησιμοποιήσει όλα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Παράλληλα με τις κινήσεις των δικαστικών Αρχών, το κυβερνητικό επιτελείο θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για οικονομικό έλεγχο στο κόμμα Μιχαλολιάκου με στόχο να εντοπιστούν οι πηγές οικονομικής ενίσχυσής του, ενώ καταρτίζεται ρύθμιση που θα μπλοκάρει και την κρατική χρηματοδότηση από τη στιγμή που οι βουλευτές του βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο απέναντι στη Χρυσή Αυγή. «Μαζί με όλο τον λαό και όλες τις δυνάμεις του έθνους, πέρα και πάνω από κόμματα, πέρα και πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική νομιμότητα», τόνισε χθες, καθιστώντας εκ νέου σαφές ότι πρέπει αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου ως προς την αντιμετώπιση του νεοναζισμού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, για λόγους πρακτικούς και ουσιαστικούς, όπως αναφέρουν, δεν προκρίνουν στην παρούσα φάση τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Κρίνουν ότι εν αναμονή της εισαγγελικής ενεργοποίησης, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόπειρα των πολιτικών κομμάτων να υποδείξουν στη Δικαιοσύνη πώς θα κινηθεί, ενώ για το επόμενο 15νθήμερο η σύγκληση του Συμβουλίου είναι ανέφικτη λόγω απουσίας των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου στις ΗΠΑ.

Το σήμα μηδενικής ανοχής στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, εξάλλου, μεταδίδεται ήδη με το μπαράζ συλλήψεων ροπαλοφόρων μελών της ανά τη χώρα, τα οποία μέχρι πρότινος προέβαιναν σχεδόν ανενόχλητα σε ακρότητες. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι ακόμη ένα στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να κλείσουν οι δίαυλοι της Χρυσής Αυγής στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πρώτο βήμα αποτελεί η έρευνα που διέταξε χθες ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος για την εκπαίδευση χρυσαυγιτών από εν ενεργεία αξιωματικούς.