Ενα από τα πρώτα θέματα της διεθνούς ειδησεογραφίας ήταν χθες το κλείσιμο της ΕΡΤ, μάλιστα στα τηλεοπτικά δελτία του BBC ήταν πρώτη είδηση, μπροστά ακόμα και από τις εξελίξεις στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» προχώρησε μάλιστα σε ζωντανή κάλυψη των εξελίξεων στην Ελλάδα. Σε αυτήν περιλαμβάνονταν πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο μέσα από την ΕΡΤ αλλά και από τις αντιδράσεις, σχετικά tweets καθώς και συνεχής αναφορά στα γεγονότα στη χώρα μας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έδειξε ενοχλημένος λέγοντας «φανταστείτε να είστε σπίτι, να παρακολουθείτε τηλεόραση και ξαφνικά να μαυρίσει η οθόνη. Δεν ξέρω να έχει συμβεί αλλού και δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο να εκτιμήσουν οι πολίτες την ευρωπαϊκή οικονομική πειθαρχία». Τα γαλλικά μέσα –με έκπληξη –κατέγραψαν το κλείσιμο, ενώ την πιο έντονη παρέμβαση έκανε ο διάσημος δημοσιογράφος Ντανιέλ Σνάιντερμαν που παρουσιάζει εκπομπή στο Canal+, το μεγαλύτερο συνδρομητικό κανάλι στη Γαλλία. «Η γαλλική κυβέρνηση και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ», είπε, «θα πρέπει να απαιτήσουν από την τρόικα να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση ακύρωση του διατάγματος για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης».

Η ισπανική «Ελ Παΐς» είχε το θέμα πρωτοσέλιδο ενώ στην ηλεκτρονική της έκδοση έγραψε ότι «η Ελλάδα γίνεται για λίγο η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση». «Η ελληνική κρίση φέρνει μπλακάουτ στη δημόσια τηλεόραση», έγραψε η ιταλική «Ρεπούμπλικα».

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και στη Γερμανία. Οι δύο μεγάλες δημοσιογραφικές ενώσεις καταδίκασαν το κλείσιμο της ΕΡΤ και στήριξαν τις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. «Η ελευθερία του Τύπου είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει να γίνει σεβαστό και από την τρόικα», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων Μίχαελ Κόνκεν. Την αλληλεγγύη της εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο (VAP).

«Λιτότητα, η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση» αναφέρει το γερμανικό «Spiegel» στην ιστοσελίδα του, συσχετίζοντας την απόφαση με την παρουσία της τρόικας στη χώρα μας.

Τέλος, η γνωστή ομάδα χάκερ Anonymous ανήρτησε βίντεο στο YouTube όπου αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί πλέον στόχο και προειδοποιεί για κυβερνοεπίθεση στις 15 Ιουνίου.

n Το Βερολίνο. «Δεν είναι υπόθεση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά της κυβέρνησης της Ελλάδας, η οποία με αυτά και άλλα μέτρα ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που έχει συμφωνήσει με την τρόικα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χθες. Παρέπεμψε και στο παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες όπως είπε «δεν συζητάμε εμείς εάν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση Α ή Β». Κατηγορηματικός ήταν και ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε: «Υπάρχει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα στο οποίο δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «ραδιοτηλεόραση» ή «κλείσιμο» ή κάτι παρόμοιο».