Μία ομολογία ενοχής και δεκαοκτώ «απεταξάμην» την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος άκουσαν χθες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στην πρεμιέρα της δίκης για τις «χρυσές μίζες», με βασικό πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. Σιγά σιγά οι κατηγορούμενοι άρχισαν να ανοίγουν τα χαρτιά τους δίνοντας μια πρώτη γεύση από όσα θα ακολουθήσουν. Τον κύκλο άνοιξε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, πιστός στη γραμμή που έχει χαράξει, υπερασπίστηκε εαυτόν, έστρεψε τα βέλη του στους δικαστές, επιχείρησε να δώσει χρώμα πολιτικό στη δίκη και έθεσε επί της έδρας αίτημα για άμεση αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη. Στον αντίποδα της υπουργικής άρνησης ήρθε η ομολογία διά στόματος του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος δεν πήρε πίσω ούτε μία λέξη από όσα είχε ομολογήσει απολογούμενος στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τον έμπλεξε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο και απευθυνόμενος στους δικαστές που θα τον κρίνουν έκανε έκκληση στην επιείκειά τους. Και μεταξύ των δύο αυτών πόλων – κατηγορηματική άρνηση του πρώην υπουργού που αυτοχαρακτηρίστηκε «θύμα κρατικής βίας» και ομολογία του εξαδέλφου του – βρέθηκε ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος δηλώνει αθώος και, μέσω του δικηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια, προανήγγειλε εκπλήξεις στη δίκη που μόλις άρχισε.

Διαφορετική στρατηγική, ακόμα και αν όλοι –πλην ενός –αρνούνται το κοινό κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν, φαίνεται πως είναι έτοιμοι να χαράξουν ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους στην «υπόθεση Τσοχατζόπουλου», στοχεύοντας στο να πείσουν για την αθωότητά τους.

«Αρνούμαι την κατηγορία» ήταν το μότο που διατύπωσαν στην πλειονότητά τους οι παριστάμενοι κατηγορούμενοι.

ΟΙ «ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ». Για τον λόγο αυτό κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε η δήλωση του συνηγόρου του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε ότι όσα καταλογίζονται στον εντολέα του είναι ανυπόστατα, όταν ρωτήθηκε για τις χειρόγραφες σημειώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου που τον εμπλέκουν στη διακίνηση μαύρου χρήματος, απάντησε λακωνικά: «Θα υπάρξουν και εκπλήξεις…».

Νομικοί κύκλοι ερμηνεύοντας τη δήλωση αυτή εκτιμούν ότι πριν ή κατά τη διάρκεια της απολογίας των κατηγορουμένων ίσως προστεθούν νέα δεδομένα στον καμβά της δικογραφίας, με βάση τα οποία οι δικαστές θα κληθούν να αποφασίσουν για την ενοχή ή την αθωότητα των 19 προσώπων.

«Είμαι αθώος. Ζω και αναπνέω για τη στιγμή της απολογίας μου», είπε ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Σαχπατζίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε να εξεταστεί ως μάρτυρας ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και σημερινός πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ζήσης Βρύζας.

«Το μόνο που έκανε η Βίκυ Σταμάτη ήταν να παντρευτεί έναν πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Το σπίτι (σ.σ.: αναφέρεται στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου) το αγόρασε με δάνειο», δήλωσε για λογαριασμό της ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

«Εμένα κυνηγούσαν και φυλάκισαν τη γυναίκα μου», υποστήριξε ο Α. Τσοχατζόπουλος, διερωτώμενος «μήπως υπάρχει μια κεντρική, καθοδηγούμενη, πορεία του τρένου της υπόθεσης».

ΤΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ». Είχε προηγηθεί το «κατηγορώ» από τους δύο εισαγγελείς της έδρας Γεωργία Αδειλίνη και Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. Ο εισαγγελικός λειτουργός μάλιστα στόχευσε στις επιβαρυντικές διατάξεις κάτω από τις οποίες φέρονται να έχουν διαπράξει το αδίκημα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος που τιμωρείται με τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη) οι κατηγορούμενοι. «Τέλεσαν την πράξη βάσει εγκληματικού σχεδίου και είχαν συστήσει ομάδα, συμμορία διά της οποίας απέκρυψαν τα χρήματα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος προκαλώντας την αντίδραση εκ μέρους της υπεράσπισης που θεώρησε ότι «υπερέβη τα εσκαμμένα», όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας αντέτεινε πως οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε εμπεριέχονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, που αριθμεί 950 σελίδες.

Παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη δήλωσε το ελληνικό Δημόσιο διεκδικώντας ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη ένα εκατομμύριο ευρώ από κάθε κατηγορούμενο.