Τι γίνεται με τα αυθαίρετα στην περιοχή της Λαυρεωτικής;

Μπορούν να τακτοποιηθούν. Πρόκειται για τα αυθαίρετα που βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας της Λαυρεωτικής. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων δεν δικαιούνται αποζημίωση στην περίπτωση που γίνεται διαπλάτυνση του οδικού δικτύου.

Εάν έχω κτίσμα, για παράδειγμα εκκλησάκι, για το οποίο δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και το οποίο βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο, πρέπει να τακτοποιηθεί κι αυτό;

Ναι. Ακόμη και τα εκκλησάκια για τα οποία δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και βρίσκονται σε ιδιόκτητα οικόπεδα θα πρέπει να δηλωθούν.

Τι άλλο μπορεί να τακτοποιηθεί σήμερα;

Τα παράνομα κτίσματα τα οποία βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς και τμήματα πόλεων που έχουν κριθεί διατηρητέα και με την αρχική ρύθμιση δεν μπορούσαν να τακτοποιηθούν. Ωστόσο, προηγουμένως θα πρέπει να εξεταστούν –ως προς τη μορφολογική τους ένταξη –από ειδική επιτροπή.

Τι γίνεται με τα αυθαίρετα που είναι σε αμφισβητούμενες δασικές περιοχές ή δεν έχει καθοριστεί αιγιαλός;

Επί της ουσίας, όσοι υποβάλουν δήλωση ρισκάρουν και κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους. Δικαστικώς, βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω τα λεφτά τους, αλλά τότε είναι σίγουρο ότι θα μπουν στο στόχαστρο των πολεοδομιών και θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.

Διευκρινίζεται ότι το πρόστιμο ανέγερσης είναι το 30% της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την Τιμή Ζώνης που ισχύει στην περιοχή, κατά τον χρόνο διαπίστωσης της παράβασης. Το πρόστιμο διατήρησης είναι 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου κατά τον χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, το όποιο επιβάλλεται για κάθε χρόνο διατήρησης του αυθαιρέτου από την ανέγερσή του μέχρι την κατεδάφισή του.