Τρεις προτάσεις μέτρων έξω από τα συνηθισμένα στο τραπέζι

ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΕ ΙΕΡΕΙΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Έλενα Λάσκαρη  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2012 07:15 |

Να ξεφύγει από τη συνταγή της φοροεπιδρομής και των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις παλεύει η κυβέρνηση, αναζητώντας σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους.
Τρεις προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι για την εξεύρεση συνολικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν:
1. Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.
2. Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
3. Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.
«Ολα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα», σχολίαζε χθες μιλώντας στα «ΝΕΑ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, θεωρώντας ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους εννέα στους 12 μήνες έχει περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης και σπεύδοντας να κρατήσει αποστάσεις από το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.
Οι προτάσεις αυτές όμως είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που θα υπάρξουν για την εξεύρεση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, αν ισχύσουν μέχρι τέλους οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: όχι σε νέες αυξήσεις φόρων και σε νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Θα μπουν παράλληλα και στη ζυγαριά του πολιτικού κόστους από τη μία και του δημοσιονομικού οφέλους από την άλλη, καθώς είχαν πέσει ως ιδέες στο τραπέζι και στο παρελθόν, για να εγκαταλειφθούν υπό τον κίνδυνο συνταγματικών προσκομμάτων και «ιερών» αντιδράσεων.

ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ. Οι τρεις αυτές προτάσεις περιλαμβάνονται στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), την οποία είχε παραγγείλει η απελθούσα κυβέρνηση προκειμένου να αποτελέσει τον οδικό χάρτη στην προσπάθεια κάλυψης των απαιτήσεων της τρόικας.
Προφανώς δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση, αλλά θεωρείται δεδομένο, ιδίως υπό το καθεστώς της ασφυκτικής χρονικής πίεσης καθώς τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί τις επόμενες δέκα ημέρες, ότι θα συμβάλει καθοριστικά σε ιδέες και λύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του ΚΕΠΕ καταγράφονται κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού και στο σκέλος που αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζεται το κόστος στα 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων.
Στην περίπτωση λοιπόν που προχωρήσει η πρόταση για κάλυψη μόνο της μισής δαπάνης μισθοδοσίας από το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100 εκατ. ευρώ.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ. Στο θέμα των διδάκτρων για τους αιώνιους φοιτητές, η πρόταση είχε εξεταστεί και στο παρελθόν. Σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές είχαν γίνει και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας της Αννας Διαμαντοπούλου, ωστόσο το θέμα αυτό δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι θα υπήρχαν συνταγματικά κωλύματα.
Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» παλαιότερο στέλεχος του υπουργείου, οι νομικοί που ρωτήθηκαν τότε έλεγαν ότι δεν μπορούν να επιβληθούν δίδακτρα σε προπτυχιακούς φοιτητές λόγω της συνταγματικής πρόβλεψης για δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δίδακτρα μπορούν να επιβάλλονται μόνο σε μεταπτυχιακούς φοιτητές (αν και αρκετά ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, αρνούνται να θεσπίσουν) και σε προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται βάσει ειδικών διαδικασιών, όπως π.χ. οι φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Ετσι, στον νόμο-πλαίσιο εισήχθη μια διάταξη που προβλέπει: «Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον οργανισμό κάθε ιδρύματος».
Ετσι, λοιπόν, λένε κυβερνητικές πηγές, ήδη ο οργανισμός κάποιου ιδρύματος θα μπορούσε να απαιτήσει δίδακτρα από όσους υπερβαίνουν τον κανονικό χρόνο σπουδών, υπό τον κίνδυνο βέβαια δικαστικών προσφυγών.

Η ΘΗΤΕΙΑ. Οσον αφορά τη στρατιωτική θητεία, η πρόταση αύξησης από τους εννέα στους 12 μήνες εκτιμάται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι θα περιόριζε τις ανάγκες νέων προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών, δίνοντας έτσι ανάσα στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Το θέμα της αύξησης της θητείας είχε εξετασθεί και επί κυβέρνησης Παπανδρέου από τον τότε υπουργό Αμυνας Π. Μπεγλίτη.

29
Αιωνιος φοιτητης
15/07/2012 13:42
Οπως αναφερει και ο λεκτορας σε προηγουμενο σχολιο του, εμεις οι αιωνιοι δεν στοιχιζουμε τιποτε και σε κανεναν.Εργαζομαστε οπως ολοι οι του ιδιωτικου τομεα, για να εξασφαλισουμε το προς το ζειν στις οικογενειες μας.Αν καταφερουμε να παρουμε και εκεινο το ρημαδοπτυχιο για την κορνιζα διπλα στο σκρινιο εχει καλως.Διαφορετικα θα συνεχισουμε να ζουμε και χωρις αυτο.Ετσι και αλλιως η κατοχη πτυχιου εχει παψει απο χρονια να αποτελει εισητηριο για επαγγελματικη αποκατασταση.Το δοντι στο γκουβερνο ειναι πολυ πιο αποτελεσματικο.Σταματηστε λοιπον να κυνηγατε ανεμομυλους σαν τον Δον Κιχωτη και επικεντρωθητε στα σημαντικα της ζωης.
Στέλιος Μ.
15/07/2012 10:47
Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα σημεία του άρθρου: - Κληρικοί Φυσικά και να πληρώνονται από την Εκκλησία. 100% - Φοιτητές. Όχι μόνο οι αιώνιοι, όλοι να πληρώνουν ένα ποσό. ( Και εγώ και πολλοί άλλοι μπόρεσαν να συνδυάσουν σπουδές και εργασία ΚΑΙ να πάρουμε το πτυχίο μας χωρίς καθυστέρηση.) - Στρατιωτικό. Το δωδεκάμηνο θα επιτρέψει και καλλίτερο προγραμματισμό.
Johnny
15/07/2012 00:16
Φιλε ΜΚ εκανα 11 χρονια να παρω πτυχιο και η εταιρια μου με πληρωνει 4800 το μηνα. Προφανως δεν με πηρε για να διδαξω, την ενδιεφερε πιο πολυ τι εκανα ολα εκεινα τα χρονια. Πριν το ριξεις στους αφορισμους μαθε καλυτερα την αγορα, φιλικα Γιαννης
Νεμεσις
14/07/2012 19:37
για να σωθει αυτη η χωρα τελικα μονο 3 πραγματα θα μπορουσαν να γινουν.... 1.να βγαλουμε πετρελαιο 2.να γινουμε μια νεα ολλανδια 3.να βαλουμε και κανεναν αλλο πολιτικο στην φυλακη για να εχει ο ακης παρεα
I. Maroulas
14/07/2012 13:43
Για τους Ιερεις θα πρεπει να ληφθει υποψη σε τι ενορια υπηρετουν, ιδιαιτερα στις πολεις.Αν υπηρετουν σε χωρια δεν νομιζω οτι πρεπει να υπαρχει σκεψη για περιστολη μισθου. Για τις πολεις ισως θα πρεπει να γινει και περικοπη 100% Υπαρχουν ενοριες που ανταποκρινονται σε 20 000 ανθρωπους. Οι ιεροτελεστιες αρκει για να καλυψουν οχι μονο τα βιοποριστικα εξοδα των Ιερεων αλλα πολλα περισσοτερα. Αφετερου οι Ι.Ν. διατηρουν 2πλα βιβλια εσοδων-εξοδων. Για τους Φοιτητες θα πρεπει να βρεθει ενα αλγοριθμος για να πληρωνουν διδακτρα απο ενα οριο σπουδων και μετα. Θα πρεπει να υπαρξουν και φοιτητες μερικης φοιτησης οι οποιοι πρεπει να πληρωνουν εξ αρχης, καθως τετοιοι φοιτητες ειναι οι εργαζομενοι. Αν ομως ο φοιτητης ειναι πληρους φοιτησης σε Σχολη 4 ετους φοιτησης,μετα απο 6 χρονια σπουδων θα πρεπει να πληρωνει διδακτρα.
palios spoudastis
14/07/2012 12:17
οσοι μιλανε για τα ελληνικα πανεπιστημια απαξιωτικά καλο θα ειναι να σκεφτουν οτι ψηφιζουν τοσα χρονια τα ιδια και τα ιδια κομματα που εφεραν το ελληνικο πανεπιστημιο σε αυτην την θεση. Για ποια δωρεαν εκπαιδευση μιλαμε οταν πληρωνεις ολα τα αλλα εκτός απο τις παραδοσεις των βολεμενων καθηγητων που καθε εξαμηνο κοβουν εκατονταδες φοιτητες χωρις να διαβασουν ουτε τα γραπτα?????? για να συμμαζευτουμε λιγο πρεπει να γινουν τομες... αλλα οι τομες δεν ειναι τα διδακτρα. τομη ειναι να υπαρχουν συνθετα εκλεκτορικά σωματα εκλογης μελων δεπ. τομη ειναι να υπαρχει ελεγχος στην καταρτηση του προγραμματος σπουδων απο καποια γενικη γραμματεια για καθε τομεα που θα δημιουργειται απο τα μελη δεπ ολων των πανεπιστημιων. τομη θα ειναι να υπαρχουν βιβλια στις βιβλιοθηκες. τομη ειναι να ξερεις οτι σπουδαζεις για να ζησεις καλυτερα και οχι να δουλευεις για να ζησεις χάνοντας τις παραδώσεις των μαθηματων. αλλα να σας πω την αληθεια οταν οι κνιτες ελεγαν οτι το καλατραβα κοστισε οσο 25000 φοιτητικες κλινες τους κοροιδευαμε (αναμεσα σε αυτους που τους κοροιδευαν και εγω). αλλαγη του πανεπιστημιου σε ολα. ακομα και στο δικαιωμα στην καταλαψη. αλλα παροχη σιτισης στεγασης σε ολους του φοιτητες που δεν μπορουν να αναταπεξελθουν. βιβλια στις βιβλιοθηκες που να μπορουν να δανειστουν και οχι να σου λενε ειναι ενα και δεν μπορεις. τοτε ναι ας κοψουν τα βιβλια. τοτε ναι ας μην μοιραζουν σημειωσεις. αλλα δεν εχουμε τιποτα. το μονο που εχουμε σωστο στα πανεπιστημιο ειναι μερικους ρομαντικους καθηγητες που η αγαπη τους για την ελλαδα δεν τους αφηνει να φυγουν εξω. αυτοι οι 10-20-100 καθηγητες ισως μπορουν να αλλαξουν λιγο και το συστημα των παμεπιστημιων και τους αυριανου επιστημονες της χωρας. αλλα αυτοι οι καθηγητες για τους περισσοτερους ειναι γραφικοι και βλακες. λυπαμαι. υπηρετησα το ελληνικο πανεπιστημιο ως φοιτητης συνδικαλιστης. προσπαθησα για το καλυτερο με τους συναδελφους μου. καποια τα πετυχαμε καποια αλλα οχι. αλλα σιγουρα ξερω ποια ειναι η πραγματικοτητα. σιγουρα ξερω ποια πραγματα φταινε. ΑΥΤΟΙ δεν ξερουν?????? οχι διδακτρα στο ελληνικο πανεπιστημιο(κνιτικο αλλα διαχρονικο). οσο για την εκκλησια να την φορολογησουν δεν παει ολοι να πιναμε και αυτοι να γυρναν με τα χρυσα στο λαιμο(ναι θα μου πει καποιος ειναι θεμα τυπο και παραδοσης). αλλα τα παιδια που πειναν, οι γεροι που δεν εχουν να παρουν τα φαρμακα οι απελπισμενοι νεοι που δεν εχουν δουλεια(και δεν πρόκειται να εχουν) και αυριο θα ξεκινησουν τις παρανομιες απο την απελπισια, ο πατερας και η μανα που δεν εχει να ζεστανει το παιδι του δεν ενδιαφερεται για τις παραδοσεις και τα εθιμα. ενδιαφερεται να φαει να ζεσταθει να κανει κατι παραπανω. και οσο για τους παπαδες οι μισοι θα καουν στην κολαση με αυτα που κανουν. πινουν, τρων στην νηστεια(που εσυ δεν πρεπει) βριζουν, βαζουν χερι στο παγκαρι, παιρνουν την δωρεα σου που δεν ειναι υποχρεωτικο να την δωσεις(αλλα αν δεν την δωσεις μαυρο φιδι που σε εφαγε-σε αγριοκοιταει και δεν ξαναερχεται σπιτι σου). αρα λυση μια. ξερετε εσεις ποια ειναι. ακολουθηστε την καρδια σας. με αγαπη και απελπισια
Giraios
13/07/2012 23:19
Ειδικά από τους φοιτητές,θα οικονομήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια,για να μην πω ΔΙΣ €€€!Αστειότητες! Καληνύχτα Ελλάδα...
christ V
13/07/2012 22:32
Πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν πληρώνουν όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και οι μαθητές δίδακτρα για την εγγραφή τους. Οι παλιοί θα θυμούνται ότι για την εγγραφή μας στο δημοτικό πληρώναμε κάποια χρήματα. Στο εξωτερικό στο Βέλγιο ας πούμε η εγγραφή για κάθε έτος στο Πανεπιστήμιο είναι περίπου 1000€. - η απώλεια δε έτους εκτός από τον πρώτο χρονο δεν επιτρεπεται λογω του οτι στοιχίζει ακριβά στο κοινωνικό σύνολο. Το ίδιο ισχύει και για αλλά ευρωπαϊκά κράτη ας μην μιλάμε για την Αγγλία που είναι πανάκριβα. Σε μας υπάρχει και η καινοτομία να δίνουν και τα βιβλία -πανάκριβα- δωρεάν που πολύ λίγοι τα διαβάζουν και μερικές φόρες τα μεταπωλούν Και για τις φοιτητικές εστίες τι να πει κανεις και σεις αν θέλετε μπορείτε να φάτε είναι τζάμπα.... Η πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώνουν οι αιώνιοι φοιτητές με βρίσκει σύμφωνο
nk
13/07/2012 21:46
Δηλαδη ο φοιτητης που καθυστερει να παρει πτυχιο γιατι δουλευε ας πουμε και το κοινωνικο μας κρατος φροντισε να μπορει να ειναι μονο φοιτητης και οχι εργαζομενος, θα πρεπει να πληρωσει για να ολοκληρωσει τις σπουδες του και αυτο το θεωρειτε φυσιολογικο; Πολλα συγχαρητηρια!
Maria Parisi
13/07/2012 21:09
Κώστας Μηνέττος, Μάλλον δεν γνωρίζετε την κατάσταση με τα συσσιτια. Το φαγητό προέρχεται από εμάς τους πολίτες (δωρεές), δεν το αγοράζει η Εκκλησία. Οι μάγειρες/ρισσες είναι εθελοντές, δεν πληρώνονται από την Εκκλησία. Παρόλα αυτά ο σάπιος αυτός μηχανισμός της διαιώνισης του σκοταδεισμού,.καπελώνει την προσφορά τον πολιτών ,ενώ πολλοί από εμάς είμαστε ορκισμένοι αντίπαλοι της αθλιότητας της. Η ίδια η Eκκλησία δεν βάζει το χέρι στην τσέπη της (μόνο στις τσέπες άλλων). Mε την αμέριστη συμπαράσταση των περισσότερων πολιτικάντηδων , το ανεμπόδιστο μονοπώλιο της πάνω στην παιδεία της κοινωνίας ('παιδεία' τρόπος τους λέγειν), εξακολουθεί ανεμπόδιστη να απομυζεί το κράτος, δηλαδή εμάς τους φορολογούμενους που πληρώνουμε τους μισθούς της, και να χαίρει φορολογικής ασυλίας. Απιστευτη θρασύτητα ενός βαθύτατα σάπιου και πωρωμένου μηχανισμού που ξεφτιλίζει τον Χριστό καθημερινά
christ V
13/07/2012 19:26
Πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν πληρώνουν όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και οι μαθητές δίδακτρα για την εγγραφή τους. Οι παλιοί θα θυμούνται ότι για την εγγραφή μας στο δημοτικό πληρώναμε κάποια χρήματα. Στο εξωτερικό στο Βέλγιο ας πούμε η εγγραφή για κάθε έτος στο Πανεπιστήμιο είναι περίπου 1000€. - η απώλεια δε έτους εκτός από τον πρώτο χρονο δεν επιτρεπεται λογω του οτι στοιχίζει ακριβά στο κοινωνικό σύνολο. Το ίδιο ισχύει και για αλλά ευρωπαϊκά κράτη ας μην μιλάμε για την Αγγλία που είναι πανάκριβα. Σε μας υπάρχει και η καινοτομία να δίνουν και τα βιβλία -πανάκριβα- δωρεάν που πολύ λίγοι τα διαβάζουν και μερικές φόρες τα μεταπωλούν Και για τις φοιτητικές εστίες τι να πει κανεις και σεις αν θέλετε μπορείτε να φάτε είναι τζάμπα.... Η πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώνουν οι αιώνιοι φοιτητές με βρίσκει σύμφωνο
ΜΚ
13/07/2012 18:57
Τα ΑΕΙ δεν είναι χώροι εξετάσεων όπου πηγαίνει κάποιος μια-δυο φορές το εξάμηνο για να δώσει εξετάσεις. Είναι χώροι φοίτησης και απόκτησης γνώσης, που επιβεβαιώνεται με την εξέταση. Όσο εύλογες και αν είναι ή αν φαίνονται ότι είναι οι δικαιολογίες των "αιώνιων", η παρουσία τους και τα μεγάλα ποσοστά τους και μόνο είναι αρκετά για να υποβαθμίσουν ένα ΑΕΙ και να το κατεβάσουν στη γενική διεθνή αξιολόγηση. 'Ενα πτυχίο που παίρνεται στα 10-12 χρόνια στην ουσία δεν αξίζει ούτε το χαρτί του. Και μπορεί να ήταν "καλά" τέτοια πτυχία για δημόσιες θέσεις, καμιά όμως σωστή ιδιωτική επιχείρηση δεν προσλαμβάνει άνθρωπο που έκανε 12 χρόνια να πάρει πτυχίο, θεωρώντας τον αποδεδειγμένα ανίκανο. Αν ο νόμος δεν διαγράφει οριστικά όσους ξεπερνάνε κάποιο χρονικό όριο, καλά θα κάνει να τους χρεώνει εξέταστρα (δεν λέω δίδακτρα, γιατί δεν πατάνε στις παραδόσεις οι "αιώνιοι", μόνο εξετάζονται διαβάζοντας τα λεγόμενα ΣΟΣ "και αν κάτσουν"). Και να είναι υποχρεωτικό και όχι στη διάκριση των "εκλεγμένων" διοικήσεων. Αυτό και μόνο σε 5-10 χρόνια θα φέρει τα Ελληνικά ΑΕΙ στη σωστή τους θέση στη διεθνή κατάταξη και θα πάψουμε γελοιωδώς να πανηγυρίζουμε επειδή έχουμε 1-2 ΑΕΙ στα 200 (!!!) καλύτερα του κόσμου (αντί να το κρύβουμε με ντροπή!).
Θόδωρος
13/07/2012 17:40
Καιρός ήταν πια, να συμπεριλάβει η πολιτεία και τους Ιερείς στην προσπάθεια αντιμετώπισης του εξωτερικού χρέους. Έχω όμως τις επιφυλάξεις μου αν τελικά "τολμίσει" η Κυβέρνηση να συγκρουστεί με το εκκλησιαστικό Lobby. Οι μισθοί και τα επιδόματα των Ιερέων θα πρέπει να καταβάλλονται από τα ταμεία της Eκκλησίας και όχι να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολιγισμό. Σαφώς ασκεί η Eκκλησία και κοινωνικό έργο. Κανείς δεν το αμφισβητεί , όμως μήπως αυτό δεν αποτελεί και αποστολή της Εκκλησίας? Η Πολιτεία έχει χρέος να ενισχύει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, χωρίς όμως να επιβαρύνεται με τη μισθοδοσία των Λειτουργών της Εκκλησίας. Αν τελικά πάρουν " σάρκα και όστα" τα σχέδια του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης, θα είναι ένα πρώτο βήμα στον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας.
Πανεπιστημιακος
13/07/2012 16:24
Τη λεγομενη "δωρεαν παιδεια" την πληρωνουμε με δανεικα απο την Μερκελ. Χρειαζεται αναμορφωση και τα διδακτρα ειναι μια λυση.
Δ.Β.
13/07/2012 15:28
Για το πρώτο συμφωνώ, με την συμπλήρωση να πληρώνει η εκκλησία όλο τον μισθό των παπάδων, και αν δεν τους αρέσει ας απεργήσουν. Δεν θα μας λείψουν, και σε όσους λείψουν ας τους δίνουν περισσότερα τυχερά. Για το δεύτερο, ίσως πλήξει εργαζόμενους φοιτητές που δεν παίρνουν όλα τα μαθήματα, αλλά κάποιο λογικό όριο να υπάρξει. Για το τρίτο ας γίνει εθελοντικά, για όσους δεν τους περιμένει εργασία ή οικογένεια ή σπουδές, δηλ. πράγματα που θα αλλάξουν την ζωή τους οι 3 μήνες, και μόνο σαν έκτακτο μέτρο.
ΜΑΚΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
13/07/2012 15:27
Δεν έχει τέλος η φαρσοκωμωδία με τους κληρικούς,μητροπολίτες και όλους γενικότερα τους ρασοφόρους .Επιτέλους μια και καλή αποφασίστε να τους δώσετε στο ποίμνιό τους για την πληρωμή .Είναι ανεπάγγελτοι περιφερόμενοι και όχι εργαζόμενοι.Ας ασχοληθούν όλοι όσοι ενθουσιάζονται με τα λιβάνια και τα θυμιατά.Όσοι θέλουν ας τους ταίζουν.Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει δίκαια και σωστά με τους παράγοντες αυτούς που συμβάλλουν (ενεργούς) στην πραγματική οικονομία και να προστατέψει όλους αυτούς που συνέβαλαν (συνταξιούχοι) σε αυτήν. Οι παραπάνω μαυροφορεμένοι ρασοφόροι απλά λειτουργούν σε μια παράλληλη, νομοθετικά κατοχυρωμένη παραοικονομία και η πολιτεία δυστυχώς εξακολουθεί να τους τροφοδοτεί (μισθοδοτικά) και να τους απαλλάσει από αρκετά προνόμια φορολογικά.
Γιωργος Π.
13/07/2012 15:22
Βλεπω οτι συνεχιζουμε να κοροιδευουμε τους δανειστες (αιωνιως...κουτοφραγκους), τωρα με τα ....ισοδυναμα μετρα στα οποια περιλαμβανονται και οι παπαδες κλπ. Αντι να βαλουμε το μαχαιρι στο κοκκαλο τους παρουσιαζουμε υποτιθεμενες περικοπες που θα ειναι κι αυτες σττη διακριτικη ικανοτητα των μικρων Φωτοπουλων...Δεν ντρεπομαστε!
Βελισάριος Καλλέργης Λέκτορας
13/07/2012 14:05
Οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές δεν κοστίζουν τίποτα στο κράτος ως προς τα κρατικά κονδύλια. Γι'αυτό και δεν ανακοινώνεται πχ κατάργηση των κονδυλίων για τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα έτη σπουδών. Αντίθετα το κράτος λειτουργεί πάλι με βάση τη φοροεισπρακτική λογική των διδάκτρων. Γιατί να πληρώσει ένας αιώνιος φοιτητής δίδακτρα; Για τα βιβλία που δεν παίρνει ή για τα μαθήματα στα οποία δεν πηγαίνει; Οι αιώνιοι φοιτητές πηγαίνουν μόνο στις εξετάσεις 3 φορές το χρόνο. Αλλά που να τα εξηγήσεις αυτά στους μέγα οικονομολόγους της κρατικής μηχανής που είναι γνωστοί για τα περίφημα greek statistics.
Καποκάκης
13/07/2012 12:16
Πολύ καλά τα λέει ο Κώστας
Καποκάκης
13/07/2012 12:14
Σωστά τα λέει ο Πάνος. Από το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας θα περικοπούν οι μισθοί, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά μήπως αυτό το έργο είναι που προκαλεί τους ανίκανους πολιτικούς μας???
Δημος
13/07/2012 12:11
Τους παπαδες τους φουκαραδες που να τα βρουν και αυτοι πεθανε η συχωρεμενη η μανα μου και μου ζητουσαν 450 ευρω εχεις δεν εχεις τοσα ειναι σου λεει.
ροδανθος
13/07/2012 11:57
Αγαπητέ Γιάννη, απλά τα πανεπιστήμια δεν εφαρμόζουν τον νόμο και έτσι έχουμε αιώνιους φοιτητές ακόμα. Πως είναι δυνατόν το πανεπιστήμιο να απέλυε τα κομματικά στελέχη, τους μελλοντικους υπουργούς και πρωθυπουργούς της χώρας, που βέβαια είναι όλοι αιώνιοι φοιτητές;
mike
13/07/2012 11:55
Είμαι υπέρ του μέτρου αναφορικά με τους μισθούς των κληρικών. Όσον αφορά την αύξηση της θητείας, γνωρίζω γιατί υπηρέτησα πρόσφατα (το 2005 - 06) ότι οι ανάγκες σε επαγγελματίες οπλίτες μπορούν να μειωθούν χωρίς να αυξηθεί ο χρόνος υποχρεωτικής θητείας. Οι δουλειές που κάνουν οι φαντάροι είναι υπηρεσίες καθαριότητας και συναφή και σκοπιές. Οι επαγγελματίες οπλίτες κάνουν ήδη αυτές τις υπηρεσίες και σκοπιές, λίγους μόνο μήνες το χρόνο, όσο υπάρχει έλλειψη σε φαντάρους και μόλις έρθουν φαντάροι στη μονάδα βάζουν τους φαντάρους. Μπορούν να κάνουν σκοπιές κλπ όλο το χρόνο αντί για να κάθονται.
Γιάννης
13/07/2012 10:58
Ερώτηση κρίσεως, σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές. Στο νόμο Διαμαντοπούλου δεν προβλέπεται διαγραφή από μία σχολή αν υπερβεί κάποιος τα ν 2 έτη; Οπότε ποιοι θα πληρώνουν δίδακτρα; Κάποιος που θα κάνει απλά ένα χρόνο παραπάνω για παράδειγμα;
Γεράσιμος Κυδωνίτης
13/07/2012 10:07
Η σκέψη για δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο είναι απαράδεκτη και αντισυνταγματική. Πρακτικά καταργεί τη δημόσια δωρεάν παιδεία και ειδικά όταν οι αιώνιοι φοιτητές δεν κοστίζουν τίποτα στο κράτος. Ένας αιώνιος φοιτητής κοστίζει στο κράτος 5-8 ευρώ το χρόνο,δηλαδή 1 ευρώ ανά εξέταση που δίνει για την διόρθωση του γραπτού του. Προσωπικά είμαι στο 8 έτος της Νομικής Αθηνών και περνάω 2 μαθήματα ανά εξάμηνο γιατί εργάζομαι στο μαγαζί της μητέρας μου εδώ και 6 χρόνια για να πληρώνω τα φάρμακά της για τον καρκίνο. Αν γίνω δικηγόρος λόγω κωλυμμάτων που υπάρχουν στο δικηγορικό λειτούργημα δεν θα μπορώ να ασκήσω εμπορική δραστηριότητα. Ως ασκούμενος δικηγόρος θα λαμβάνω 400 ευρώ και ως νέος δικηγόρος θα λαμβάνω 800 το πολύ ευρώ.Τώρα με το μαγαζί βγάζω 1.500 ευρώ και δεν μας φτάνουν ούτε για να φάμε λόγω των νοσοκομειακών εξόδων. Η νέα κυβέρνηση δείχνει το χειρότερο πρόσωπό της βάζοντας στο μάτι τους πιο αδύναμους, τους φοιτητές και τους φαντάρους. Έτσι είναι η ζωή ...δύσκολη και απαίσια. Γιατί να σκεφτούν το φτωχό και τον αδύναμο; Για να σώσουν την κομματική τους πελατεία, των δικαστών και των στρατιωτικών, είναι διατεθιμένοι να πεθάνουν όλους τους υπολοίπους. Κουράστηκα πια... Είμαι 27 χρονών και δεν βλέπω μέλλον σε τίποτα.
Μ.Ι.Ρ.
13/07/2012 08:43
Ποιος φωστηρας ειχε την απιθανη ιδεα να υπηρετουν στο στρατο 12 αντι για 9 μηνες. Εδω προσπαθουμε να εξοικονομησουμε απο εξοδα ενος ανικανου κρατους και τωρα ερχονται ιδεες για επιβαρυνσει του κρατικου λογαριαμσου. Τι βλακεια Θεε μου!
Πάνος
13/07/2012 08:16
Και καλα κάνουν.
Κώστας Μηνέττος
13/07/2012 07:57
Τους φτωχούς παπάδες βρήκατε για να σώσετε την Οικονομία; Σε τι θα διαφέρετε από τον Κίσσιγκερ;Δε βλέπετε τις εκατοντάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού που προσφέρει με τα συσσίτιά της η Εκκλησία;Θέλετε να κτυπήσετε το μονααδικό αποκούμπι του Έλληνα;Πού το πάτε;Αυτά λέγατε προεκλογικά για .....τους μισθούς των ιερέων κτλ;
Γιαννης Σ.
13/07/2012 07:27
Φόρον εις το κατούρημα, και φόρον εις το κλάμα, φορολογούνται χωριστά ή και τα δυό αντάμα. Το εις την υπαιθρον λαμβάνον χώραν χ... τυγχάνει εξαιρέσιμον. Γ. Σουρής