Χωρίς ευαίσθητα στοιχεία η κάρτα του πολίτη

Θα περιέχει φωτογραφία, στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

ΡεποΡΤάζ: Νικολέττα Μουτούση   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2010 07:00 |
 Χωρίς ευαίσθητα στοιχεία  η κάρτα του πολίτη
Η κάρτα του πολίτη δεν θα περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα

Σε δηµόσια διαβούλευση τέθηκαν από χθες οι προδιαγραφές της κάρτας του πολίτη, την οποία φιλοδοξεί η κυβέρνηση να καθιερώσει µέσα στο 2011.

Οι κάρτες του πολίτη θα αντικαταστήσουν τις αστυνοµικές ταυτότητες. Παράλληλα θα αποτελέσουν όχηµα για την εφαρµογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε να εκλείψει η ταλαιπωρία και οι χρονοβόρες διαδικασίες, που σήµερα απαιτούνται για τη διεκπεραίωση κάποιας συναλλαγής στο Δηµόσιο, ενώ δεν θα χρειάζεται πλέον σωρεία δικαιολογητικών και πιστοποιητικών.

«Αποτελεί κρίσιµο µέσο για την αποτελεσµατικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη δηµόσια διοίκηση», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στο κείµενο διαβούλευσης, ενώ δίνει απάντηση και στιςεπιφυλάξεις πουέχουν κατά καιρούς διατυπωθεί. «Γνώµονάςµας στον σχεδιασµό, τη διαµόρφωση και την υλοποίηση της κάρτας του πολίτη είναι η απαρέγκλιτη προσήλωσή µας στην προστασία των δικαιωµάτων, των προσωπικών δεδοµένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών», υπογραµµίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, θα υπάρξει και ειδική διαβούλευση µε την Αρχή ΠροστασίαςΠροσωπικώνΔεδοµένων για τα στοιχεία που θα ενσωµατωθούν στην κάρτα.

«Τα στοιχεία που θααποτυπωθούν στην κάρτα και η χρήση της θα είναι σύµφωνα µε την ισχύουσα εθνική νοµοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων αλλάκαι µε διεθνείς δεσµεύσεις της χώρας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα», επισηµαίνεται στο κείµενο, όπου γίνεται λόγος και γιακαλλιέργεια εσφαλµένων εντυπώσεων για τοπεριεχόµενό της.

Σε µορφή πιστωτικής
«Δεν αποτελεί επιλογή µας η φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της κάρτας», διευκρινίζεται, επαναλαµβάνοντας πως δεν θα ενσωµατωθούν σε αυτήν δεδοµένα όπως ιατρικά στοιχεία, φορολογικά ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία. Οπως είχε αναφερθεί και στο παρελθόν, στην κάρτα, που θα έχει µορφή πιστωτικής, θα περιλαµβάνονται η φωτογραφία και τα στοιχεία της αστυνοµικής ταυτότητας κάθε πολίτη,ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Μέσω αυτών, θα παρέχεται η δυνατότητα στις αρµόδιες υπηρεσίες κατά τις συναλλαγές τους µετον πολίτη να ανατρέχουν στα πληροφοριακά συστήµατα – δηµοτολόγια, φορολογικά, ασφαλιστικά. Παράλληλα, όποιος πολίτης επιθυµεί θα µπορεί να χρησιµοποιεί την κάρτα και για ηλεκτρονική υπογραφή κατά τη διεκπεραίωση συναλλαγών µέσω Διαδικτύου. Ωστόσο, δενθα έχει γραµµωτό κώδικα (barcode) καθώς δεν κρίθηκε απαραίτητος σε καµίασυναλλαγή, ενώ θα διαθέτει χαρακτηριστικά ασφαλείας σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα.

Κατά τη διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεµβρίου, οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις και απόψεις σχετικά µε την αξιοποίηση των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιώναπό το Δηµόσιο, την προστασία των προσωπικών δεδοµένων,την ασφάλειατων συναλλαγών, καθώς καιτεχνικές προτάσεις για τονσχεδιασµό και την υλοποίηση της κάρτας του πολίτη.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Τα στοιχεία θα είναι σύµφωνα µε την εθνική νοµοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων

8
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ
07/12/2010 11:29
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ 666.
Γιώργος Γεωργιάδης
06/12/2010 01:47
Κάποιοι που λένε ότι δεν δέχονται κανένα φακέλωμα φαίνεται ότι ζουν με φαντασιώσεις νηπίων που δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα. Και κάποιοι παράλογοι οπισθοδρομικοί θρησκόληπτοι αγράμματοι φαντασιόπληκτοι λένε ανοησίες σχετικά. Προτείνω να υπάρχει μια απλή διαδικασία ώστε στην κάρτα του πολίτη να υπάρχουν τα στοιχεία που βρίσκονται σε πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης καθώς και το ΑΦΜ και όσα στοιχεία ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ διάφορες υπηρεσίες. Να λιγοστέψουν τα τρεξίματα σε υπηρεσίες και η γραφειοκρατία. Να υπάρχει μια χρήσιμη "κάρτα" στα χέρια για όλες τις δουλειές.
Γιώργος Γεωργιάδης
06/12/2010 01:39
Είναι άξιο απορίας γιατί μερικοί αγράμματοι, αστοιχείωτοι και ανεγκέφαλοι καταφέρονται εναντίον της κάρτας του πολίτη. Θα επιθυμούσα να υπάρχει εκείο και το ΑΦΜ και τα άλλα στοιχεία και όσα αναφέρονται στο πιστοποιητικό γέννησης. Γιατί να τρέχω κάθε φορά από ''τον Άννα στον Καϊάφα'' που θα μου ζητάνε κάποιοι πιστοποιητικό γέννησης ή και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης; Να μπουν στην κάρτα όσα στοιχεία είναι χρήσιμα για να σταματήσει η γραφειοκρατεία.
Nota Kimothoi
28/11/2010 01:54
Μου θυμίζει το όνειρο κάποιου, που έχει ένα οικόπεδο και θέλει να χτίσει ένα σπίτι και ενώ δεν έχει φτιάξει μήτε θεμέλια, πάει κι αγοράζει πλακάκια για το μπάνιο του 5ου ορόφου... Στο ΤΕΒΕ τα χαρτιά είναι μέσα σε χαρτόκουτα. Οι υπ/λοι δεν γνωρίζουν να χειρίζονται PC. Στο ΙΚΑ η κατάσταση είναι χειρότερη...Όσο για τους "καταναγκαστικούς διορισμούς", όπου απλοί υπ/λοι έγιναν ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ δίχως να ξέρουν που πάνε και πως συμπεριφέρονται και τι να κάνουν...ίσως τα "πλακάκια του 5ου ορόφου"...φέρουν τη λύση στο υπερχρεωμένο κράτος...ΝΤΡΟΠΗ δεν υπάρχει?.. Πάει κάποιος για δουλειά όπου ζητάνε υπ/ους και του λένε 700 ε το μήνα ΙΚΑ και για να παραμείνει τον κάνουν συνένοχο ΑΠΑΤΗΣ εις βάρος του κράτους και τον εξαπατούν, αναγκάζοντάς τον να υπογάψει ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ κι ο άνθρωπος δεν κατανοεί τι είναι αυτό και στο τέλος του μήνα, τον υποχρεώνουν να του ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ και να ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ, αν θέλει να έχει δουλειά, αλλιώς δεν τον ξέρουν κι εξαφανίζονται όλοι... Για να επιβληθεί η κάρτα του πολίτη, οφείλει το κράτος να επιβάλει σε όλους τους επιχειρηματίες του Ιδ. Τομέα να κάνουν συλλογικές συμβάσεις με τους εργζομένους και να πληρώνουν την ασφάλισή τους. Οι δε εργαζόμενοι να μη δέχεται κανένας να εργάζεται ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ για να κερδίζουν οι ΕΤΑΙΡΟΙ(Αναφέρω περιστατικά σε εταιρείες Τηλεφωνικών συνδέσεων)...αν θέλετε ονόματα-αναφέρω κι αυτά... Όσο για την κάρτα=ηλεκτρονικό φακέλωμα,..ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ...ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΘΕΝ...ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ...
Μανώλης 24-11-2010
24/11/2010 07:51
Ολα παίρνουν τον δρόμο της αποκάλυψης του Χριστού στον Ιωαννη για το τι μέλει να γίνει στις μερες μας. Ηδη ο κοσμος στην καρδιά του αναζητάει τον μεγα κυβερνήτη που θα λύσει ολα τα προβλήματα του. Το πρόβλημα στην γη είναι πνευματικό με φυσικές προεκτάσεις. Η Μετανοια και η εμπιστοσύνη στον Διμιουργό ειναι η μόνη ελπίδα καθε ανθρώπου. Το σύνολο ομως δεν γλητώνει τα δεινά που ερχονται, με επαναστασεις και θεωρίες ανθρώπινες. Οταν θα ερθει η ώρα να μην μπορείς να αγοράσεις γάλα στο παιδί σου αν δεν εχεις αυτό που εξελησεται μεσα απο την καρτα του πολιτη τότε να δώ πόσοι θα αποφασίσουν να πεθάνουν νηστικοί στον δρόμο άν και στην τραπεζα θα εχουν χρήματα...
ΓΙΑΝΝΗΣ
23/11/2010 10:56
Η ιστορία θυμίζει την απαλοιφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες επι κυβέρνησης σημίτη.Η κάρτα του πολίτη δεν γίνεται για αγαθούς σκοπούς.
ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!
23/11/2010 10:24
Γεννηθηκα 6-6-1966. Λετε να υπαρχει πρόβλημα με την αναγραφη της ημερομηνιας γεννησης?
Μαρια
23/11/2010 08:46
Δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα φακέλωμα. Άσχετα από θρησκευτικές πεποιθήσεις. Επιτέλους ας σταματήσουμε να λειτουργούμε σαν ρομπότ και ας λειτουργούμε συνειδητά ως άνθρωποι!