Με διαδικασίες- εξπρές, εντός του καλοκαιριού, έρχονται και οι ανατροπές στα εργασιακά που προβλέπουν χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία, ανατροπές στον θεσμό των συμβάσεων εργασίας, στις ομαδικές απολύσεις αλλά και στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.


Τα μέτρα- φωτιά που προωθεί το υπουργείο Εργασίας βασίζονται στο δεσμευτικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) για την οικονομική στήριξη της χώρας. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο εντός του καλοκαιριού, τις τελικές αλλαγές.

Μάλιστα λήγει στις 16 Ιουνίου η διορία που έχει δώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζομένους) προκειμένου, γραπτώς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις. Οι βασικές ανατροπές που επέρχονται, προβλέπουν:

1 Τον επανακαθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης των απολυομένων (ιδιωτικός τομέας). Η μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης υπολογίζεται ότι θα είναι 20%-40%, δεν θα ισχύει η σημερινή διάκριση μεταξύ εργατών και υπαλλήλων (οι τελευταίοι εισπράττουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις) και θα καταβάλλεται σε δόσεις (ο Α. Λοβέρδος έχει ανοικτά υποστηρίξει την πρόταση για καταβολή των αποζημιώσεων χωρίς καμία προκαταβολή και μέσα σε διάστημα έξι μηνών).

2 Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Ηδη έχει καθοριστεί στο 4% από 2% για επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 200 εργαζομένους και συζητείται να αλλάξει και η ισχύουσα διαδικασία της έγκρισης των απολύσεων.

3 Μέτρα αποτροπής των απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν από τη συνταξιοδότηση.

4 Χαμηλότερες αμοιβές για ειδικούς όρους απασχόλησης για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας (το σχέδιο προβλέπει αμοιβή με το 80% του κατώτατου μισθού).

5 Ειδικούς, ευνοϊκούς για τις επιχειρήσεις, όρους απασχόλησης και ασφάλισης, κυρίως μέσω επιδοτήσεων του ΟΑΕΔ, των νέων – απασχολουμένων με συμβάσεις μαθητείας. 6 Τον επανακαθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 7 Την αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ο ΟΜΕΔ θα μπορεί να παρεμβαίνει για να επιλύει διαφορές, εργατικές ή μισθολογικές, εφόσον το ζητήσουν από κοινού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι εργοδότες (και όχι μόνο τα συνδικάτα).

Τέλος θα τεθεί και το θέμα της παραπέρα ενίσχυσης του ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (κάτι που ήδη έχει προβλεφθεί να γίνει με τον τελευταίο εργασιακό νόμο).

ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ

το 2% στο 4% το όριο των απολύσεων ενώ προβλέπονται χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές για τους νέους σε ηλικία

Εντός του Ιουνίου το νέο Ασφαλιστικό


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ συζητήσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης και των εκπροσώπων της τρόικας για το νέο Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου. Μεταξύ άλλων θα προβλέπονται:

1.Η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία από 1/1/2011 έως το 2015. Το 2011 θα απαιτούνται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 39 έτη και το 2013 θα φτάσουν τα 40, ενώ η ηλικία των 58 ετών για 35ετία θα αυξηθεί στα 58,6 έτη το 2011, στα 59 το 2012, στα 59,6 το 2013 και στα 60 το 2014. Το ίδιο ισχύει και για το καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα, το οποίο επίσης θα καταργηθεί σταδιακά από 1/1/2011 έως το 2013 στο Δημόσιο και το 2015 στα υπόλοιπα Ταμεία.

2.Η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ού και του 65ου έτους της ηλικίας θα είναι 6%, εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης. Στα 40 έτη ασφάλισης μελετάται να υπολογίζεται και πλασματικός χρόνος και συγκεκριμένα ο Στρατός, ο χρόνος λοχείας, η παράλληλη ασφάλιση, η διαδοχική ασφάλιση και οι σπουδές.

3.Δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 εφόσον ειναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και σε Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ) που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ.

4.Απο 1/1/2015 (χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα) και σταδιακά, βάση υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος βάσης το 2013 ή και νωρίτερα. Βασική σύνταξη και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως. Στα 360 ευρώ θα προστίθεται και η ανταποδοτική σύνταξη με μέσο όρο ετήσιας αναπλήρωσης το 1,2%.

Σημειώνεται ότι στον δημόσιο τομέα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης και ασκείται όταν συμπληρωθεί και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας. Στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, ο χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας πρέπει να συντρέχουν για τη θεμελίωση του δικαιώματος. Για τις μητέρες ανηλίκων πρέπει να συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού.

Ομόλογα Δημοσίου για τους προμηθευτές των νοσοκομείων


ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ του Ελληνικού Δημοσίου, μηδενικού επιτοκίου, θα εξοφλήσει το Ελληνικό Δημόσιο τους προμηθευτές των νοσοκομείων για τα χρέη των ετών 2007, 2008 και 2009, συνολικού ύψους 5,36 δισ. ευρώ, ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ελπίζει να δοθεί τέλος στην εκκρεμότητα αυτή, η οποία έχει φέρει πολλά νοσοκομεία σε αδιέξοδο, καθώς οι προμηθευτές είχαν σταματήσει να τους χορηγούν τα απαραίτητα υλικά και φάρμακα.

Σε περίπτωση που οι προμηθευτές προεξοφλήσουν τα ομόλογα ώς και τις 2/1/2011 θα υπάρξει έκπτωση 19%. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι συνεργαζόμενες με τους προμηθευτές τράπεζες θα δείξουν ενδιαφέρον στην προεξόφληση των ομολόγων αυτών, μετατρέποντας τον εταιρικό κίνδυνο που έχουν αναλάβει για τους πελάτες τους, προμηθευτές των νοσοκομείων, σε πιστωτικό κίνδυνο έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα με ομόλογα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέσω και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι ήδη το Δημόσιο έχει πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ και εντός του Ιουνίου θα πληρώσει περίπου άλλα 240 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του υπολοίπου των χρεών των ετών 2005, 2006 και μερικώς του α΄ εξαμήνου του 2007. Εφόσον τα ομόλογα προεξοφληθούν, οι προμηθευτές θα έχουν εισπράξει συνολικά, μετά την έκπτωση, περίπου 6 δισ. ευρώ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή, με στόχο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, να μην υπάρξει πρόβλημα στις προμήθειες των νοσοκομείων για το 2010 και εφεξής.