ΜΑΡΚ ΜΑΖΑΟΥΕΡ

«Η Ελλάδα χρειάζεται σεβασμό και σκληρή αγάπη»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2010 07:00 |
«Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να δείχνει σαν την τελευταία μεγάλη δύναμη που προσπαθεί να ελέγξει τη μοίρα της Ελλάδας», επισημαίνει ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ

«Η ΕΛΛΑΔΑ χρειάζεται σεβασμό καθώς και σκληρή αγάπη». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει ο διακεκριμένος Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ στους «Financial Τimes». Στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, επισημαίνει ο Μαζάουερ, η σταθερά δεν είναι η αφερεγγυότητα της Ελλάδας, όπως διατυμπανίζουν κάποιοι, αλλά «ο απίστευτος βαθμός έξωθεν παρεμβάσεων στα εσωτερικά της ζητήματα».

«Η συμπάθεια για τους Έλληνες είναι σήμερα είδος εν ανεπαρκεία», αναγνωρίζει ο Βρετανός ιστορικός. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι τους όμως πρέπει να σκεφτούν μια καλύτερη αντίδραση και για να το κάνουν αυτό, πρέπει να αναζητήσουν τις βαθύτερες ρίζες της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα». Ο Μαζάουερ απορρίπτει τον «ευρέως διαλαλούμενο» ισχυρισμό πως η Ελλάδα είναι «κατά συρροή αφερέγγυα». Η μοναδική φορά που η χώρα χρεοκόπησε στη διάρκεια του 20ού αιώνα, υπενθυμίζει, ήταν το 1931-1932, «μια περίοδο κατά την οποία προφανώς δεν ήταν η μόνη που αντιμετώπισε προβλήματα». Άλλη είναι η «πραγματική σταθερά» στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, επισημαίνει. Και κάνοντας μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση, από την εποχή που «επιβλήθηκε στην Ελλάδα ο πρώτος βασιλιάς της (ένας Βαυαρός)», καταδεικνύει πως «το άγγιγμα αυτού που οι Έλληνες αποκαλούν “ξένος δάχτυλος” ήταν αισθητό μέχρι και τη δικτατορία του 1967. Ένας τρόπος να κατανοήσει κανείς την εδραίωση της δημοκρατίας έπειτα από την κατάρρευση αυτού του καθεστώτος το 1974 είναι σαν μια προσπάθεια αποκατάστασης της αυτονομίας σε μια χώρα που είχε γνωρίσει μέχρι τότε ελάχιστη αυτονομία». Ομαλότητα
Η διαδικασία αυτή, επισημαίνει ο Μαζάουερ, λειτούργησε καλύτερα απ΄ ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς. «Για περισσότερα από 20 χρόνια, ένα είδος δικομματικού συστήματος λειτουργεί ομαλά και ο στρατός έχει περιθωριοποιηθεί ως πολιτικός παράγοντας... Η ειρωνεία, ωστόσο, είναι πως η ένταξη στην Ευρώπη και βοήθησε και δυσκόλεψε. Ανέβασε το βιοτικό επίπεδο και διευκόλυνε την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Όμως η εισροή κεφαλαίων επέτρεπε στους Έλληνες να αγνοήσουν δομικά οικονομικά προβλήματα», αυτό που ο διακεκριμένος Βρετανός ιστορικός αποκαλεί «αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού κράτους», τη «χρόνια έλλειψη φορολογικού ελέγχου». Από την εποχή της ανεξαρτησίας το 1830, λέει, τα δημόσια οικονομικά βασίζονται στην υψηλή έμμεση φορολόγηση, τα «άπιαστα αόρατα κέρδη» και την προσφυγή στον δανεισμό.

«Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Θεό γι΄ αυτό ή την εμπειρία του οθωμανικού ζυγού. Με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις, όμως, οι πολιτικοί συνέχισαν να χρησιμοποιούν την απασχόληση στον δημόσιο τομέα ως ένα υποκατάστατο δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας και ένα εργαλείο ευνοιοκρατίας. Τα άφθονα ευρωπαϊκά κεφάλαια επέτρεψαν έναν κύκλο χρέους «σταμάτα- ξεκίνα» που θέλει τις ελληνικές κυβερνήσεις να τρέχουν με το κύπελλο στο χέρι στην Ευρώπη για έκτακτη βοήθεια, να εφαρμόζουν δρακόντεια μέτρα σταθεροποίησης ως αντάλλαγμα και έπειτα να χαλαρώνουν τα χαλινάρια μόλις σωρεύεται (προ)εκλογική πίεση».

Η πρόκληση
Αυτή τη φορά όμως η πολιτική πρόκληση είναι τεράστια, επισημαίνει ο Μαζάουερ. Η σημερινή κρίση και οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις έχουν πλήξει σημαντικά την εικόνα της Ευρώπης σε μία χώρα η οποία παραδοσιακά είναι μία από τις περισσότερο φιλοευρωπαϊκές της Ένωσης. «Στον σημερινό οικονομικό ανεμοστρόβιλο, η Ευρώπη κατέληξε να εξισώνεται όχι με την κοινωνική αγορά, τη δικαιότητα, τη δημοκρατία ή την ειρήνη, αλλά με την υπεράσπιση του ενιαίου νομίσματος και με το δογματικό αποπληθωριστικό καθεστώς που υπάρχει από πίσω. Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να αναγκαστούν να συνηθίσουν στις περικοπές των αμοιβών και στα περισσότερα χρόνια εργασίας», καταλήγει ο Βρετανός ιστορικός. «Αλλά η κυβέρνηση έχει περισσότερες πιθανότητες να τους πείσει να τα αποδεχθούν όλα αυτά, αν η Ευρώπη πάψει να δείχνει σαν την τελευταία μεγάλη δύναμη που προσπαθεί να ελέγξει τη μοίρα της Ελλάδας».

Στη σύγχρονη ελληνική
Ιστορία, η σταθερά
δεν είναι η αφερεγγυότητα
της Ελλάδας, αλλά ο απίστευτος
βαθμός έξωθεν
παρεμβάσεων

32
nionios
12/03/2010 06:22
Η σουηδική Βουλή αναγν?ρισε τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά των Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων, παρουσία των εκπροσώπων τους. Η πρεσβευτής της Άγκυρας Zergun Koruturk ενημέρωσε τον Ahmet Davutoglu και ο τελευταίος την ανακάλεσε για διαβουλεύσεις. Είναι η δεύτερη ανάκληση πρεσβευτή μέσα σε μία εβδομάδα μετά από την ανάκληση του πρεσβευτή της Άγκυρας από τις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό και δικαιώνει τους πολύχρονους αγώνες των λαών που σφαγιάστηκαν μαζικά από την οθωμανική Τουρκία.

Έτσι όπως πάει η Άγκυρα θα πάψει να έχει πρεσβείες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο όπου αναγνωρίζονται οι γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι είτε ως Οθωμανοί, είτε ως "κοσμικό" κράτος.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με μια ψήφο διαφορά. Πριν από το ψήφισμα, τα δεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπέγραψαν πρωτόκολλο πως θα καταψηφίσουν το σχέδιο και ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ είχε ανακοινώσει ότι είναι εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας.

Το νομοσχέδιο για την γενοκτονία που συντάχθηκε το 2008 δεν είχε πάρει την έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της σουηδικής βουλής. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την καταψήφιση του σχεδίου στην Επιτροπή, κατέβαλαν προσπάθειες και κατάφεραν να το φέρουν στην ολομέλεια της βουλής.

Τελικά με 131 ψήφους υπέρ και 130 κατά η σουηδική βουλή επικύρωσε το νομοσχέδιο για την γενοκτονία.

"Ταραχή" έπαθαν πάλι στην Άγκυρα. Με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου επικρίνεται με σκληρή γλώσσα η απόφαση του σουηδικού Κοινοβουλίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις και πως αναβλήθηκε η επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan στη Σουηδία στις 14 Μαρτίου.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Nam?k Tan είχε ανακληθεί μετά από την έγκριση του αρμενικού σχεδίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 4 Μαρτίου.

ANDREAS
11/03/2010 22:47
SYMFWNW APOLYTA ME TO SXOLIO TOU ''''VT''. THA HTAN PROS OFELOS TWN SYMFERONTWN THS PATRIDOS MAS, AVTA TA ARTHRA NA ANADHMOSIEVWNTAI KAI SE ALLES XWRES POU DIADRAMATIZOUN PRWTEVONTA ROLO SE THEMATA POU MAS AFOROUN.
ΟΜΗΡΟΣ.Τ
11/03/2010 17:50
ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ

ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ
ΠΟΛΛΩΝ ΦΩΤΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΜΑΖΑΟΥΕΡ......
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
11/03/2010 16:47
H SKLHRH AGAPH FERNEI TOUS THYLHKOUS AGGLOSAXONES STIS PARALIES MAS KATHE KALOKAIRAKI.
XAROULA 11.3.2010
11/03/2010 12:04
SOSTA TA GRAFI O FILELINAS AGLOS ISTORIKOS I ELADA XREAZETE << SEBASMON ke agapin<<<<< ETSI SEBOMASTE KE EMIS ALOUS POU MAS SEBONTE<<<<<< SE MIA KRISIN POU INE KE ALIMESA ALA MERIKI TIS EUROZONIS ANTI NA BLEPOUN TI XRIAZETE KE EPESE KATO ENA PEDI TIS MANAS TIS EUROZONIS,,,,,,,;;; TI PREPI,,,,,,;; NA GINI;;;;; XORIS KE ALO STRESS TOU PIROBOLOUN STO PONON ke arxizoun TO ANAKATEMA STA ESOTERIKA ales sferes POU PONOUN KE AUTES KE EBGALAN KE KININ TOUS GNOMIN TOUS ELINES OXI ALO STIN EUROZONIN:::::::::NE FEUGOUME OK::::::: ME PIES PROOPTIKES;;;;;;;;;;;OMOS :KE AS EXOUME ELINES EKSO TO PROBLIMA <<PARAMONIS<<<<XARTIA body TOUS.....EUXARISTO< ATOMIKA GIA MONON OXI LISIN KE EUROZONI STIN IRINI EUXOME AKOMA:::::: AGAPOUN MAS POU LAOS KRATI IPARXOUN EUTIXOS TETIA::::::::::::::: KOSMOU TOU METAFEROUN PANTA DIOTI KATI:::::: ARESE DEN ::::::::KATALABA NEA FILM TV TIPOTA EDO IPSONOTAN IGETIS ELINAS O TORA USA OSO TOUS:::::::::::::::: MESA EXOUN POLITSMON POSO EDIKSAN EKINI XREOS LATHI KANI EGRAPSAN..........KE OTI REZILEPSAN AUTOUS APO < EPANORTHOSIS <<<<ALA DIKIN ZITAME EMIS PROSTIMO PLIRONOUN <<KAKOFONIA<<onomatos GERMANIA MOUZOUROTHIKE ONOMA TO ::::OPOU ELADA TIN KANOUN NA LAO TSALAPATIMENO ENOMENO KATI INE PAME::::::::::::..ENOMIZA AUTONOMIA.... TOUS DIKI ME OLO BOBARDIZOUN PROK0IMENOU BAROS>
Stella Petrides
11/03/2010 11:55
ΜΑΡΚ ΜΑΖΑΟΥΕΡ
Η Ελλάδα χρειάζεται σεβασμό και σκληρή αγάπη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
KAI GIATI NA MAS SEBASTOUN, MHPWS DWSAME PARADEIGMATA H8OUS, AKSIOPREPEIAS, SEBASMOU ANTAGWNHSTIKOU PNEYMATOS, AFOU MAS ANTIPROSWPEYOUN POLHTIKWS KAI DIPLOMATIKWS TA TOIOUTA KATOIKHDIA POU ZOUN THN TYXH THS STAXTOPOUTAS KAI MAS KYBERNOUN ME TO SYSTHMA THS XOUFTOBOUTAS..................................................
KAI OPOIOS DWSEI KAI EINAI PARADEIGMA H8OUS, AKSIOPREPEIAS KAI SEBASMOU WS PROS TOUS NOMOUS THS EKKLHSIAS KAI THS ELLADOS KATADIWKETAI APODEDEIGMENWS KAI EPANHLHMENWS..........................
ELA PAPPOU MOU NA SOU DEIKSW TA AMPELOXWRAFA POU MAS POULHSAN OI RAGIADES EPEIDH DEN EIXAME KHTAPIA KAI XARTIA..................................
Νεκταριος απο Κρητη
11/03/2010 11:42
μα καλα ποσο ηλιθιοι και πωρομενοι μπορει να ειναι καποιοι και να μην βλεπουν οτι ο ανθρωπος βλεπει νηφαλια τα πραγματα και λεει και μια καλη κουβεντα για τη χωραμας, δεν κατηγορει μονο τους ξενους, λεει οτι εμεις φταιμε πιο πολυ αλλα δεν ευτσταθουν ολα αυτα που μας προσαπτουν αυτο τον καιρο. αντι λοιπον να πουμε κι ευχαριστω που βρεθηκε μια ψυχραιμη φωνη να μιλησει για τη χωρα μας, βγηκαν ολοι αυτοι οι απαραδεκτοι και φωναζουν, ενω δεν εχουν καταλαβει τι θελει να πει ο ανθρωπος. διαβαστε-κατανοηστε-μιληστε, ετσι ειναι η σειρα.
Franz
11/03/2010 11:09
Wraia ta istorika kai domika, alla to provlima einai simerino kai yparkto. Den exei kammia sxesi me tin propolemiki kai metapolemiki exelixi tis xwras. Yparxoun kyklwmata diafthoras, mavris mageias politikis kai egklimatikotitas pou an den sybiptoun akrivws kalyptoun to ena to allo. Therizoun kosmo, voulwnoun stomata, liwnoun osous milane. Edrevontai kai sta dyo kommata, droun synnenoimena kai epikoinwnoun. Osoi xeroun an theloun na zisoun, opws egw, fevgoun stin exoria kai pali mas ekmidenizoun. Psaxte aplws ta pepragmena twn synergatwn twn dimofilwn politikwn. Paradeigma tou Skandalidi, Posous kai posa efage kai posous trwne oi synergates tou. En tw metaxy exoun tin mavri mageia gia pswmotyri. Psychari, Pretenteri kante kati....
λουτσος
11/03/2010 05:41
"Η Ελλάδα χρειάζεται σεβασμό και σκληρή αγάπη"
λεγεται πιο γρηγορα και τσο και λο
ντουρουτι
11/03/2010 02:39
ο μαζαουερ μας ξερει καλα κ ειναι μια πολυ αξιολογη φωνη. εγω βασικα χουλιγκαν ειμαι, αλλα μ αρεσει η ιστορια κ τα καμενα περιπολικα
Σταθης
10/03/2010 17:46

Μακακιτο εσυ, μπαγασικο, ετοιμος να κυβερνησεις εισαι, σαν τον αμεα μας.
Δαίδαλος
10/03/2010 16:35
Να και ο μαϊντανός ο ΙΚΑΡΟΣ ! (Ενιωσε πως) Του θίξανε το προλεταριάτο και ξέσπασε. Μόνο έλληνας μαρξιστής θα έβριζε τον μόνο ξένο (μη κομμουνιστή) που δεν μας την πέφτει αυτή την περίοδο., Αχ αυτή η διεθνιστική ανάλυση για την (ανύπαρκτη) εργατική τάξη. Ποιοί είναι οι προλετάριοι στην Ελλάδα ρε μάγκα; οι βιομηχανικοί εργάτες;
Κώστας Μύαρης
10/03/2010 16:24
Είχα υποστηρίξει ότι ο συντηρητισμός και εθνικισμός κατά τη διάρκεια της “ελληνο-γερμανικής κρίσης” ήταν επικοινωνιακό ζήτημα γερμανικών συντηρητικών κύκλων με αντίστοιχους ελληνικούς. Στην εκπομπή “Ανατροπή”του κ. Πρετεντέρη (http://www.megatv.com/article.asp?catid=15029#toppage) ο κ. Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς "διαφοροποιεί" την προτροπή του εμπειρογνώμονα για θέματα της οικονομίας του γερμανικού κόμματος των Φιλελευθέρων FDP Frank Schffler. Ο κ. Schffler είχε ζητήσει την πώληση ελληνικών νησιών και δημόσιας περιουσίας, αντικειμενικής αξίας 250 δις Ευρώ. Όχι “ρευστοποίηση” αλλά „αξιοποίηση“ της, ζητά ο κ. Σάλλας που προσδιορίζει την αντικειμενική αξία στα 270 δις Ευρώ. Όταν ο κ. Schffler ανέφερε την “πώληση νησιών και δημόσιας περιουσίας” ενοχλήθηκαν πολλοί. Ότι ο κ. Σάλλας και η Τράπεζα Πειραιώς αποτελούν διαχειριστές του ΕΣΠΑ μέσω ΕΤΒΑ/ΒΙΠΕ http://www.etvavipe.gr/%283811853215110541%29/ecHome.asp, που τώρα μάλιστα “ εξαγγέλλουν” την “πράσινη ανάπτυξη” http://www.piraeusbank.gr/ecPage.asp?id=233460&lang=1&nt=103&sid=&fid=233458 με τη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομίας της κ. Κατσέλη “αξιοποιώντας“ τη δημόσια περιουσία προς όφελος των μετόχων της τράπεζας Πειραιώς, αυτό δε φαίνεται να ενοχλεί. Ο κ. Σάλλας μάλιστα ζητά αύξηση της “αξιοποίησης” προτείνοντας και άλλους τομείς δραστηριότητας για την Τράπεζα Πειραιώς. Κάτω τα χέρια των ειδικών συμφερόντων από τη δημόσια περιουσία! Το ΕΣΠΑ πίσω στα χέρια του κράτους! Eθνική τράπεζα επενδύσεων που θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία και διαμόρφωση αντίστοιχου δημόσιου φορέα διαχείρισης των ΒΙΠΕ!
ATHANIKOL
10/03/2010 16:22
Ο Mark Mazower έίναι εξαιρετικός ιστορικός και φιλλέληνας. Η ταραγμένη πολιτική ιστορία αιτιολογεί αρκετά τη σημερινή κακοδαιμονία μας. Ο εμφύλιος κατέφαγε ότι δημιουργικότερο έίχε ο τόπος. Κάποτε ήθελε ηρωισμό για να υποστηρίξεις και να ψηφίσεις ένα αριστερό κόμμα. Προσπαθούσες να βρείς κάτι αρεστό στα 2 μεγάλα αστικά κόμματα που λειτουργούσαν σε πελατειακή βάση-προστάδιο εκμαυλισμού και διαφθοράς- και με σαφή ειρροή του ξένου παράγοντα. Σωστά τα ερμηνεύει ο ιστορικός χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε τις ατομικές ευθύνες και τις ηθικές αντοχές του καθενός μας.
ypetro
10/03/2010 16:17
δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο όλα αυτά τα ιστορικά διδάγματα τα οποία μας τα παρέχει τόσο αντικειμενικά ένας ξένος, δεν αφομοιώθηκαν από την ελληνική κοινωνία μέσω κατάλληλης παιδείας και εύρυθμης λειτουργίας του κράτους.κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει αυτό, εδώ και τουλάχιστον δύο γενιές. θα είχε δε και οικονομικό αντίκρισμα (εκτός των άλλων) σε όλο το κοινωνικό φάσμα. μήπως μας αρέσει αυτή η κατάσταση που περιγρέφεται στο άρθρο; μήπως το dna μας δεν σηκώνει αλλαγή νοοτροπίας; για να μην καπελώνεσαι πολύ από το εξωτερικό πρώτα θέτεις στόχους στο εσωτερικό για να βελτιώσεις τα ελλείματα σου, τα του οίκου σου. όσο περισσότερους στόχους πετύχεις, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το bonus στη δική σου γενιά ή στην επόμενη εάν δεν προλάβεις να δεις αποτελέσματα άμεσα. μήπως ποτέ ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα ως κοινωνία και δεν το ξέρω; ο μακροχρόνιος ορίζοντας δεν μας ενδιαφέρει προς το παρόν. μόνο ότι προλάβουμε να αρπάξουμε σήμερα, με όσο γίνεται λιγότερο κόπο.
Κώστας Μύαρης
10/03/2010 16:04
H γερμανική Tageszeitung (ΤΑΖ), του αριστερού χώρου της οικολογίας συνοψίζει με τα λόγια του IRING FETSCHER την κριτική της “ιδεολογίας του τέλους των ιδεολογιών” του κ. Masower (και των αντίστοιχων του τέλους της Ιστορίας των συντηρητικών ιδεολόγων του κ. Bush, Francis Fukuyama) με τα εξής: Για την επιβίωση της φιλελεύθερης Δημοκρατίας είναι προπάντων απαραίτητη μια εθνική Κοινωνική Πολιτική, η οποία μέχρι στιγμής προσέφερε, ώστε η μαζική ανεργία να παραμείνει χωρίς βαρύνουσες κοινωνικές συνέπειες. Ο Mazower φαίνεται να μην ελπίζει σε μια κοινοτική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στην κοινωνική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει στα μάτια του απλώς ένας πολιτικός θεσμός εξωτερικής πολιτικής, ενδοευρωπαϊκά ένας θεσμός “ικανός για δράση”, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Όπως πιστεύω η αντίληψη αυτή εφαρμόζεται από τον κ. Mazower στις εξηγήσεις του, όταν η απάντηση στην ιδεολογία της “ελληνικής κρίσης”, δεν είναι μια συντεταγμένη ευρωπαϊκή κοινωνική, οικονομική και φορολογική πολιτική, αλλά μελλοντικοί θεσμοί κυρώσεων, όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που επικροτούνται και υποστηρίζονται ιδιαίτερα από τη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή, οι Ευρωπαϊκές πολιτικές των ισχυρών γίνονται κατά αξιοπρόσεκτο τρόπο πολύ συγκεκριμένες, σε ότι αφορά τους συντηρητικούς μηχανισμούς πειθάρχησις “της κρατικής σπατάλης” και των εργαζόμενων, έναντι ενός κοινωνικού προφίλ της Ε.Ε. Πηγή: http://www.taz.de/1/archiv/archiv/?dig=2000/08/01/a0154
Stavros
10/03/2010 16:03
Sostotatos!!!! oso gia ta tsirakia tou pseytokoumounismou as pane ston mpogiopoulo
VT
10/03/2010 14:55
Δεν το πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να αμφισβειτεί τον άνθρωπο αυτό! Προφανώς μόνο όποιος δεν έχει διαβάσει τα βιβλία του μπορεί να το κάνει! Σαν όλους τους φανατικούς.
Ο Μάζουερ ξέρει την Ελλάδα καλύτερα από πολλούς Έλληνες (μην πω τους περισσότερους). Κι έχει γράψει την ιστόρια που το Ελληννικό κράτος δεν θέλει να ξέρουμε.
Το άρθρο στον Οικονομικούς Τάιμς είναι μια νυφάλια και καθαρή εξήγηση της ελληνικής ψυχής/άποψης κι τον θεωρώ πιο Έλληνα από πολλούς Έλληνες τις μίζας και τις ρεμούλας. Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι σαν κι αυτόν!
RAW
10/03/2010 14:19
Η ΕΛΛΑΔΑ χρειάζεται σεβασμό καθώς και σκληρή αγάπη . Μήπως τα μπέρδεψε και ήθελε να πεί και σκληρό sex.
KG
10/03/2010 14:15
Μιχάλης. 10/3/2010 11:02 Μπράβο Μιχάλη! Συμφωνώ κι εγω. Υπάρχει μεν η ξενη επέμβαση, η οποία πάντως δεν ειναι πάντα κακή. Τόσο ο Καποδίστριας όσο και ο Οθωνας προσπάθησαν να επιβάλλουν μια εννομη ταξη. Προσπάθησαν να εισαγαγουν τον διαφωτισμό. Η έννομη ταξη χρησιμευει στο να μπορουν οι ασθενέστεροι οικονομικά να αντιστέκονται στους προυχοντες, κοτζαμπάσηδες κλπ. Οι οποιοι , για το λόγο αυτό, δολοφονησαν τον Καποδίστρια και έτρεψαν σε φυγη τον Οθωνα. Εφυγαν λοιπόν οι ξενοι! Και εμειναν να κυβερνουν οι κοτζαμπάσηδες, που αλλωστε κυβερνούσαν και πριν. Αν ο Ελληνικός λαος δεν το καταλαβει αυτο, οτι δηλαδη για να προστατευτει χρειάζεται να τηρεί σωστους νομους και να έχει τιμιους δικαστες, θα κυβερνάται για πα΄ντα απο μια πλουτοκρατια. (και ειμαι και δεξιος και τα λεω αυτα..)
ΙΚΑΡΟΣ
10/03/2010 13:04
opengov 10/3/2010 09:02 O Μαζάουερ είναι ένας φασίστας και αντιεπιστημονικός ιστορικός οι απόψεις του είναι στηριγμένες σε αναλήθειες όπως και άλλων ανάλογων "ιστορικών" (βλ Καλύβας). Στόχος του είναι οι εργαζόμενοι και αυτό φαίνεται γιατί τους στοχοποιεί στο άρθρο!!! Υποτακτικός του κεφαλαίου με την κάλυψη μιας δήθεν "επιστημονικότητας". Όσα γράφει για την Ελλάδα δεν αφορούν τους εργαζόμενους αλλά τους κεφαλαιοκράτες και της κυβερνήσεις που στηρίζουν. "Ξεχνάει;" να το πει και καταφέρεται ενάντια σε αυτούς που έχει πραγματικό στόχο την εργατική τάξη!!!
ΚΟΣΜΑΣ
10/03/2010 12:30
Έπρεπε ένας ξένος ιστορικός να βγεί και να πει τις αλήθειες. Τα δεινά της χώρας μας οφείλονται βασικά στις έξωθεν επεμβάσεις αλλά ένα μεγάλο μέρος ευθύνης φέρουν σχεδόν ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας(των κομμάτων εξουσίας) που ήταν καί είναι πουλημένα τομάρια. Μια ζωή βιάζουν τον λαό για να τον κυβερνήσουν ώστε να πλουτίσουν.
DK
10/03/2010 12:03
μπράβω, τα Νεέα βρήκαν κάποιον να μας πει ότι δεν φταίμε εμείς αλλά φταίνε όλοι οι άλλοι. Που τον βρήκατε στα γαριδάκια; ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ 99%. Μήπως οι ξένοι διόρισαν 1εκ ΔΥ; Οι ξένοι φοροδιαφεύγουν; Οι ξένοι πολιτικοί διορίζουν με ρουσφέτια στο δημόσιο; Ή μήπως φταίνε οι τοκογλύφοι που χρεοκοπήσαμε. Οι τοκογλύφοι απλώς βγάζουν μια πεντάρα παραπάνω απ το πτώμα πριν ξεψυχήσει. Δεν πήγαν οι τοκογλύφοι το χρέος στο 120%. Ο Αντρέας και τα άλλα τα παιδιά το πήγαν. Και αυτούς κάποιος τους ψήφισε. Α ναι σωστά και ο Αντρέας ξένος δάχτυλος ήταν
mambo
10/03/2010 11:13
Η ιστορια δεν γραφεται στην καθε bild και στα καναλια. Εχουμε μια ακομα ευκαιρια να γραψουμε εμεις την ιστορια μας.
Εχουμε το καλυτερο μαγαζι γωνια αλλα δεν ξερουμε να το δουλεψουμε. Μας δουλεουν, δεν δουλεουμε.
Μιχάλης.
10/03/2010 11:02
Σκληρή Αγάπη. Πόσο σκληρή; Υπάρχει κλίμακα. Το Θεό δε μπορείς να τον κατηγορήσεις, διότι κατά καιρούς έχει στείλει λαμπρούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Να θυμηθώ τον Ιωάννη Καποδίστρια. Δεν είναι ο ξένος δάκτυλος, είναι οι Κοτζαμπάσηδες και η Οθωμανική νοοτροπία. Ο ξένος δάκτυλος είναι η προφανής δικαιολογία, που σκεπάζει όλα τα υπόλοιπα. Βολικό για το σύστημα. Όταν βλέπω να ραίνουν με λουλούδια οι νεοέλληνες κάποιους πολιτικούς, όπως για παράδειγμα, έγινε με τον Κώστα Καραμανλή, σκέπτομαι ότι είναι άξιοι της τύχης τους.
mas xerun kala oi agloi
10/03/2010 10:38
oi agloi xerun kala thn xwra mas.. Dioti
kai aftoi sinevalan sthn navmaxia tu navarinu pu apelefterwse telika thn ellada.. oi agloi mas xpewsan me ta daneia
kai oi agloi mas rufusan to aima mia zwh .. vevea oxi kai oloi
as exeresume ton LORDO VIRWNA KAI KAPOIUS ALLUS
FILELLHNES ALLA gia ta katantia mas einai kai 8ema politikhs nootropias oi o8wmanoi figan to 1830 alla pesame se ntopius o8wmanus giafto batirhse to kratos
10/03/2010 10:29
Λεει απολυτα την αληθεια για την ελλαδα, και το τροπο ζωης του ελληνα, και την νοοτροπια και πως φτασαμε στα προθυρα της χρεωκοπιας, μπραβο.
ένας αναγνώστης(rdc)
10/03/2010 10:16
Η Ελλάδα σίγουρα όμως δεν χρειάζεται τοκογλύφους όπως το 1822 που τους πληρώναμε μέχρι την δεκαετία του 1990 -όπως οι αγγλικές τράπεζες- ούτε χρειάζεται μετά από έναν β΄π.π. και λοιμό που προκάλεσε ο αγγλικός ναυτικός αποκλεισμός που στοίχισε σύμφωνα με μελέτες του καίμπριτζ 250,000 νεκρούς - από πάνω και έναν εμφύλιο που προκάλεσαν οι αγγλορώσοι -μόνο και μόνο για να ξεχαστεί το έγκλημα του λοιμού.
Ας πει και κανα λόγο γι αυτά ο ιστορικός και μετά άς μιλάει για σκληρές αγάπες και ζητιανιές.
Αλλά ξέχασα οι ακαδημαικοί όπως και οι ιστορικοί και οι δημοσιογράφοι στην χώρα του υπηρετούν με λατρεία την αυτού μεγαλειότητα και αποφεύγουν θέματα ταμπού που προκαλούν δυσαρέσκεια.
ΔΗΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ
10/03/2010 10:02
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ = ΔΗΜΟΣΙΟ. Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ = ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΟΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ (ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ) ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ. ΟΠΟΥ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΕΥΡΩ.
ΕΦΤΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ??
ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ . ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΟΝΟΝ ΤΩΝ ΙΚΑΝΩΝ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΒΡΟΥΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.
opengov
10/03/2010 09:02
Ο Μαζάουερ είναι ο εγκυρότερος ιστορικός που έχει ασχοληθεί με τη νεότερη ιστορία. Συχνά οι απόψεις του είναι σκληρές, ιδιαίτερα με θάματα ταμπού, όμως είναι πάντοτε άψογα τεκμηριωμένες. Προτέινω σε όλους τα καταπληκτικά, εύπεπτα βιβλία του, με τη στρωτή γλώσσα και και το εμπνευσμένο ύφος γραφής.
i.r.
10/03/2010 08:38
πεσ τα χρυσόστομε''''''''''''
Άννα Λ.
10/03/2010 08:25
Μπράβο! υπάρχουν κι άνθρωποι στο εξωτερικό που γνωρίζουν την ιστορία της Ελλάδας, που εκτιμούν τα καλά στοιχεία της και βλέπουν τη ρίζα και τις αιτίες των προβλημάτων της.