ΜΑΙΝΕΤΑΙ ο πόλεμος των κεραιών, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας! Από την περασμένη εβδομάδα έως και σήμερα, μόνο οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων έχουν προχωρήσει στο ξήλωμα συνολικά 8 κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ σειρά… για άμεση κατεδάφιση παίρνουν άλλες 22 κεραίες!

Για όλες τις υπό κατεδάφιση κεραίες στην Αθήνα έχουν εκδοθεί σχετικές τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες βασίστηκαν στο ότι οι εγκαταστάσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν διαθέτουν εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στην ίδια μοίρα (χωρίς ΜΠΕ) βρίσκονται συνολικά άλλες 4.600 κεραίες σε όλη τη χώρα. Περίπου 1.600 από αυτές είναι εγκατεστημένες στο Λεκανοπέδιο και οι υπόλοιπες 3.000 στις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης που ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων Νίκος Ακριτίδης, ήδη από την περασμένη Πέμπτη έχουν κατεδαφιστεί σταθμοί βάσης στις οδούς Υμηττού 76, Πρατίνου 58, Μιχαλακοπούλου 59 και Παπαδιαμαντοπούλου, Κηφισίας 46, Τριών Ιεραρχών 84 και Αριστοτέλους 187, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί το ξήλωμα κεραιών στις οδούς Αθηνάς 67 και Πειραιώς 2. Το ξήλωμα των κεραιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας θα δημιουργήσει «μαύρες τρύπες» στην επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, καθώς θα είναι πλέον προβληματικό όχι μόνο το σήμα κάλυψης αλλά και η χωρητικότητα των δικτύων, προειδοποιεί η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) σε προχθεσινή κατεπείγουσα επιστολή της προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή της ΕΕΚΤ, ειδικότερα για τη νομιμότητα των κεραιών, ο νόμος 3431/2006 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες επιβάλλει πλέον όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας να συνοδεύονται από ΜΠΕ, τις οποίες εγκρίνουν οι Περιφέρειες. Παρά το γεγονός ότι η διάταξη για τις ΜΠΕ ισχύει από το 2006, οι περιφέρειες εξακολουθούν να είναι ανέτοιμες για ένα τέτοιο έργο.