Τέλος στο «κρυφτό» με την Αστυνομία για τα περίπου 250.000 «παιδιά χωρίς πατρίδα» βάζει με απόφασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για τα ενήλικα παιδιά των μεταναστών που είτε γεννήθηκαν είτε ενηλικιώθηκαν στην Ελλάδα και έως τώρα έπρεπε να εξασφαλίζουν άδεια παραμονής προκειμένου να μη συλλαμβάνονται και να μην απελαύνονται.


Μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των μεταναστών δεύτερης γενιάς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την παύση της απέλασης αυτών των παιδιών που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει επισημάνει την ανάγκη να χορηγείται ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ενηλικιώθηκαν στη χώρα μας.

Παράλληλα, την άμεση απελευθέρωση 1.200 λαθρομεταναστών από κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στους μετανάστες αναμένεται να δοθεί και οικονομικό κίνητρο για να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, ενώ όπως επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «το πρόγραμμα αφορά ανθρώπους που έχουν κατηγορηθεί μόνο για την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και όχι για κάποιο άλλο αδίκημα».

Ένας μήνας προθεσμία

«Όλοι αυτοί είναι πολίτες άλλων χωρών, όπου έχουν ταυτοποιηθεί, έχουν δακτυλοσκοπηθεί, θα τους δοθεί ένας μήνας προθεσμία και τα έξοδα για να φύγουν από τη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης που επεσήμανε πως τα χρήματα για το πρόγραμμα αυτό προέρχονται από την αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου και σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Υπάρχουν περίπου 5.500 αλλοδαποί, οι οποίοι κρατούνται σε διάφορους χώρους φιλοξενίας αλλά και στα κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο επί βδομάδες και μήνες ανθρώπινες υπάρξεις να ζούνε σε ένα επί ένα τετραγωνικό, σε κρατητήρια τα οποία είναι για ποινικούς κρατουμένους» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, για θέματα παράνομης μετανάστευσης απασχολούνται καθημερινά περίπου 14.000 αστυνομικοί, αριθμός που θεωρείται υπερβολικά μεγάλος, ενώ εξετάζονται τρόποι απαγκίστρωσης τουλάχιστον 3.000 αστυνομικών από αυτά τα καθήκοντα.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε μηδενική ανοχή σε θέματα παράνομης μετανάστευσης και σημείωσε πως μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν πιαστεί το τελευταίο έτος 6.500 αλλοδαποί που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για ευρωπαϊκό κυρίως προορισμό. Όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι παράνομα εισερχόμενοι θα καταγράφονται, θα δακτυλοσκοπούνται και θα ταυτοποιούνται. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα σκοπεύει να φέρει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και της αντιμετώπισής της στο Συμβούλιο Κορυφής τον Δεκέμβριο, «με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν για την κατάσταση και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».

ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Την απελευθέρωση 1.200 μεταναστών από κρατητήρια- που κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα- εξετάζει η κυβέρνηση

Το Λιμενικό μετατρέπεται αποκλειστικά σε ακτοφυλακή


ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ακτοφυλακής με κύριο καθήκον την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης αλλά και τον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος προανήγγειλε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Το Λιμενικό Σώμα θα μετατραπεί σε μια επιχειρησιακή δύναμη με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες ακτοφυλακής. Με νέα διάταξη το Λ.Σ. απαλλάσσεται από όλες τις λειτουργίες και δραστηριότητες που είχε μέχρι σήμερα και όπου θα παρέχει λειτουργίες σε τρίτους θα αμείβεται». Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου, με τη νέα διάταξη το Λιμενικό θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την αστυνόμευση των συνόρων, την έρευνα και τη διάσωση. Η φύλαξη των λιμανιών θα βαραίνει πλέον οικονομικά τους Οργανισμούς Λιμένων, όπως προβλέπει και ο διεθνής κώδικας λιμένων.

Στην περίπτωση αυτή οι Οργανισμοί είτε θα προχωρήσουν στην πρόσληψη ιδιωτών για τη φύλαξη των λιμανιών είτε θα πληρώνουν το ανάλογο τίμημα αν χρησιμοποιούν λιμενικούς. Οι αρμοδιότητες για θέματα ναυσιπλοΐας και ελέγχου των πλοίων θα αποτελέσουν αντικείμενο των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, ενώ στο κομμάτι των δρομολογίων το Λιμενικό θα αναλάβει τον έλεγχο για ναρκωτικά, όπλα και λοιπές παραβατικες πράξεις. «Πρότυπο της λειτουργίας των λιμανιών θα είναι αυτό που συμβαίνει στα αεροδρόμια, όπου η φύλαξη έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου.

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Λιμενικού με μέσα και προσωπικό τόνισαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, αλλά και επιχειρησιακοί αξιωματικοί του Λιμενικού.