Φωτιές στις τάξεις δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων άναψε η προσπάθεια του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου να υπερασπιστεί τον ανακριτή Νικ. Ζαγοριανό και γενικότερα την ελληνική δικαιοσύνη, με αφορμή τις αιτιάσεις του Μιχ. Χριστοφοράκου περί μη δίκαιης δίκης.


Η πρωτοβουλία του κ. Αθανασίου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νικ. Σαλάτα, καθώς και της «Συσπείρωσης Νομικών ενάντια στην Αυθαιρεσία» (εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Γ. Μαντζουράνη), που επέκριναν τη στάση του, όχι έναντι του συνόλου των δικαστικών λειτουργών, αλλά έναντι των ενεργειών του κ. Ζαγοριανού. Το έναυσμα των… εχθροπραξιών έδωσε το σημείο της δήλωσης του κ. Αθανασίου όπου χαρακτήριζε «άδικες και αβάσιμες τις αναφορές ότι η μη έκδοση συγκεκριμένου κατηγορουμένου από τις γερμανικές δικαστικές Αρχές, οφείλεται δήθεν στο ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις δίκαιης δίκης λόγω των ενεργειών του ανακριτή της υπόθεσης», προσθέτοντας ότι αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τον πυρήνα της υπόθεσης Siemens.

Σφοδρή κριτική

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Αθανασίου, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Νικ. Σαλάτας μέμφθηκε τον πρόεδρο της ΕΔΕ για τη δημόσια στήριξή του στον ανακριτή, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι συμμερίζεται τις διαμαρτυρίες κατά του κ. Ζαγοριανού. «Επειδή οι δικαστικοί χειρισμοί του κ. Ζαγοριανού έχουν αποτελέσει αντικείμενο σφοδρής νομικής και κοινωνικής κριτικής, κρίνουμε ότι η για τρίτη φορά δημόσια στήριξη εκ μέρους του κ. Αθανασίου στον εν λόγω ανακριτή μόνο θετική υπηρεσία δεν προσφέρει στην ελληνική δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Σαλάτας.

Οξύτερη ήταν πάντως η απάντηση του κ. Μαντζουράνη, ο οποίος προέτρεψε τον κ. Αθανασίου να απευθυνθεί «στους αυθαιρετούντες δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι με τις πράξεις και παραλήψεις τους εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα» και όχι «στους καταγγέλλοντες τις ανακριτικές παρανομίες πολιτικούς και νομικούς». Ωστόσο ο κ. Αθανασίου, παρά τη στήριξη που παρέσχε τον ανακριτή της υπόθεσης Siemens, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε δεόντως διά των αρμοδίων οργάνων της», που σημαίνει με άλλα λόγια ότι οι ακόμη και αν ο κ. Ζαγοριανός προέβη σε μια σειρά άστοχων ενεργειών, τα δικαστικά συμβούλια τις διόρθωσαν αποδεικνύοντας ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες λειτούργησαν άψογα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΔΕ δήλωσε: «Επιθυμώ να διαβεβαιώσω για μία ακόμη φορά τους Έλληνες πολίτες ότι το δικονομικό σύστημά μας διαθέτει όλες τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες και οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί διασφαλίζουν σε όλους τους πολίτες δίκαιη δίκη και αυτό ισχύει, βέβαια, και για τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Siemens. Συνεπώς, οι περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών είναι εκ του πονηρού». «Και αυτό διότι η ελληνική δικαιοσύνη, διά των αρμοδίων Οργάνων της (δικαστικών συμβουλίων) έκρινε δεόντως», πρόσθεσε, και κατέληξε λέγοντας: «Οι άκριτες και ευκαιριακές δημόσιες δηλώσεις πολιτικών προσώπων είναι αυτές που μπορούν να θέσουν εν αμφιβόλω τη λειτουργία της δίκαιης δίκης στη χώρα μας και όχι οι ενέργειες των οργάνων της Δικαιοσύνης. Γι΄ αυτό ζητούμε από όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία».

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

«Άδικες και αβάσιμες οι αναφορές ότι η μη έκδοση οφείλεται σε ενέργειες του ανακριτή της υπόθεσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Άνθρακας η απόρριψη της προσφυγής


ΧΘΕΣ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ του Μονάχου, το οποίο είχε διατάξει την έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου, απέρριψε την ένσταση των συνηγόρων του κατά της απόφασης που όριζε την έκδοσή του στην Ελλάδα. «Δεν χρειάζεται να διαταχθεί η αναβολή της παράδοσης, αφού η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου από μόνη της έχει αναβάλει τη διαδικασία παράδοσης έπειτα από αίτημα του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου», γράφει η σχετική ανακοίνωση του γερμανικού δικαστηρίου.

Η απόφαση όμως είναι άνευ σημασίας, όπως παραδέχονται κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που αρχικά πανηγύρισαν στο άκουσμα της υπόθεσης, για να διαπιστώσουν σύντομα πως «άνθρακας ο θησαυρός». Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται ακόμη μια απόφαση από το Εφετείο του Μονάχου για το δεύτερο ένταλμα σύλληψης του κ. Χριστοφοράκου από τις ελληνικές αρχές για την υπογραφή της σύμβασης για το C4Ι. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και η δεύτερη απόφαση αναμένεται να είναι θετική για την έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου, αλλά ούτε αυτή φτάνει για να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Έφυγαν για διακοπές…

«Η απόφαση που θα ορίσει την έναρξη ή την αναβολή της έκδοσης είναι αυτή του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας», διευκρινίζουν νομικοί κύκλοι που ασχολούνται με την υπόθεση. Η απάντηση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αρχικά στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η υπεράσπιση του Χριστοφοράκου εκτιμάται ότι θα ληφθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, όπως επισημαίνουν οι συνήγοροι του πρώην νούμερο 1 της Ζίμενς Ελλάς. Οι ίδιοι μάλιστα νιώθουν τόσο σίγουροι για τη θετική εξέλιξη του αιτήματός τους που αναχώρησαν αμφότεροι για μίνι θερινές διακοπές.

Και η υγεία Χριστοφοράκου στη δικαστική μάχη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr


ΜΕ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ προβλήματα εισήχθη χθες σε νοσοκομείο του Μονάχου ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Επιπλέον κατέθεσε στην Εισαγγελία της βαυαρικής πρωτεύουσας αίτημα για την πραγματοποίηση καρδιολογικών εξετάσεων προκειμένου να αποδειχθεί το βεβαρημένο της υγείας του. Όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί συνήγοροί του, η υγεία του πελάτη τους είναι εύθραυστη και ίσως αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για τον οποίο θα πρέπει να αποτραπεί η διαδικασία έκδοσής του.

Τρίτη φορά

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης εκτιμούν πως το θέμα της υγείας είναι ένα ακόμη μέσο το οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει η πλευρά Χριστοφοράκου για να πείσει τους Γερμανούς δικαστές να σταματήσουν την έκδοσή του.

Άνθρωποι ωστόσο του στενού περιβάλλοντος του πρώην ισχυρού άντρα της Ζίμενς Ελλάδος απορρίπτουν ως κακόβουλες τις προσπάθειες να συνδεθούν τα προβλήματα υγείας του με την αποφυγή της έκδοσής του. Από την ημέρα σύλληψής του από τη γερμανική αστυνομία στο Ροζενχάιμ και τη μεταφορά του στις φυλακές του Σταντελχάιμ ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έχει εισαχθεί ήδη τρεις φορές σε καρδιολογική κλινική του Μονάχου.

Σύμφωνα όμως με τους συνηγόρους του Ντάνιελ Πέτερ και Στέφαν Κούρσαβε, οι θεράποντες ιατροί του του έχουν συστήσει να προβεί σε επέμβαση τοποθέτησης στεντ, καθώς έχει διαπιστωθεί στένωση των στεφανιαίων αρτηριών. Το τοπίο ωστόσο γύρω από την επέμβαση είναι θολό, ενώ κύκλοι της Εισαγγελίας στην Αθήνα αφήνουν υπονοούμενα ακόμη και για το γεγονός πως ο κ. Χριστοφοράκος θα θελήσει να προβεί στην τοποθέτηση στεντ όταν αποφασιστεί η έκδοσή του στην Ελλάδα.