«Τα ψέματα τελείωσαν», είναι το μήνυμα που στέλνουν Παπαθανασίου και Αλμούνια, προαναγγέλλοντας την άμεση λήψη σκληρών μέτρων –που θα περιλαμβάνουν και νέους φόρους- με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων. Ο αρμόδιος για την Οικονομία Επίτροπος αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο υπουργός τον έχει ήδη ενημερώσει για τα μέτρα που πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση και «δεν διαφέρουν απ’ όσα έχουν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο».

«’Η παίρνουμε μέτρα η βουλιάζουμε»

Ο κ. Παπαθανασίου, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, επιβεβαιώνει εμμέσως ότι στο πακέτο που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνονται και νέοι φόροι. «Ή θα αποφασίσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος ή τότε πράγματι θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Μαγικές συνταγές για να μειώσουμε το έλλειμμα δεν υπάρχουν Είτε θα μειώσουμε τις δαπάνες είτε θα αυξήσουμε τα έσοδα είτε και τα δύο. Η κυβέρνηση ως το τέλος του Ιουνίου θα εκτιμήσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Και αν χρειαστεί θα λάβει πρόσθετα μέτρα», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο κ. Αλμούνια αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν γνωρίζει ήδη τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και ζητεί να είναι «φιλόδοξα, αξιόπιστα και να έχουν μόνιμο χαρακτήρα».

«Θέλω να δω αξιόπιστα μέτρα»

«Ο υπουργός Οικονομίας με ενημέρωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα μέτρα ώστε το έλλειμμα να μην ξεπεράσει φέτος το 3,7%. Το 2010 πρέπει να το μειώσετε στο 3%. Πρέπει να καταλάβετε ότι, ανεξάρτητα από την κρίση, το δημόσιο χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό. Γνωρίζει ο έλληνας πολίτης ότι περίπου το 5% των δημοσίων πόρων, δηλαδή πάνω από 10 δισ. ευρώ, σπαταλώνται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους;», τονίζει ο Ισπανός Επίτροπος και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην περιστολή των ελλειμμάτων: «Θέλω να δω να εφαρμόζονται φιλόδοξα και προπαντός αξιόπιστα μέτρα -το τονίζω αυτό- στην αρχή, ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τέλη του 2010. Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός σε διαρθρωτικό επίπεδο. Το διαρθρωτικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2008 ήταν στο 6,1% και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4%. Ηδη τα μέτρα για τα οποία με ενημέρωσε ο κ. Παπαθανασίου έχουν διαρρεύσει στον τύπο. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τα εξηγήσει στους έλληνες πολίτες», επισημαίνει ο κ. Αλμούνια και απευθύνει προειδοποίηση, ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις, η Κομισιόν θα σκληρύνει τη στάση της: «Προς το παρόν τηρούμε στάση αναμονής, όμως στις 27 Οκτωβρίου η αναμονή θα τελειώσει», επισημαίνει.

«Έκανε λάθη η ΝΔ»

Τέλος, ο Επίτροπος ασκεί κριτική και στην πολιτική που άσκησε μέχρι σήμερα η ΝΔ, κρίνοντάς την αποτυχημένη και καλώντας την να «μάθει από τα λάθη της»:

«Εχετε κάνει λάθη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πρέπει να διδαχθείτε από αυτά. Τώρα πρέπει να τα διορθώσετε σταδιακά και μόνιμα. Πρέπει να προχωρήσετε σε τολμηρές αλλαγές και να ενισχύσετε τις επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα», καταλήγει ο κ. Αλμούνια.

Και ιδωτικοποιησεις

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιστολή των ελλειμμάτων εντάσσει ο κ. Παπαθανασιου και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, αλλά και την κατάργηση η συγχώνευση φορέων του δημόσιου.

«Μία προς μία, οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Και να μην επιβαρύνουν τους Ελληνες με νέα χρέη και νέα ελλείμματα. Γι΄ αυτό και μετά την Ολυμπιακή Αεροπορία προχωρούμε με τον ΟΣΕ. Επρεπε ήδη να είχαμε λύσει και αυτό το μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ», τονίζει ο υπουργός Οικονομίας.

«Ταυτόχρονα προχωρούμε στις διαδικασίες για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τη ΔΕΠΑ και παράλληλα εκτός των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων 255 φορέων του Δημοσίου στο επόμενο τετράμηνο που έχουμε ήδη ανακοινώσει, προχωράμε στη β΄ φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων ως το τέλος του 2009 των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου».