«Οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν το σεξ»!

Ιστορίες αιολικής τρέλας από όσους αντιδρούν στην εγκατάστασή τους στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας prok@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2008 07:00 |
 «Οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν το σεξ»!
▅ Η μονή. Από την Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος φαίνονται από απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων- στην απέναντι βουνοκορφή- τρεις από τις είκοσι τρεις ανεμογεννήτριες που είναι τοποθετημένες και η μισή κορυφή της τέταρτης

Οι ανεμογεννήτριες έχουν στηθεί στον απέναντι λόφο σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος στα Δερβενοχώρια.

«Από το προαύλιό της φαίνονται τρεις από τις συνολικά σαράντα ανεμογεννήτριες που πρόκειται να τοποθετηθούν και η μισή κορυφή της τέταρτης. Παρ΄ όλα αυτά, η Μονή δεν τις θέλει και έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας», λένε στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας. «Δεν είναι μόνο η αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Υπάρχουν βυζαντινά μνημεία που δεν έχουν αξιοποιηθεί», απαντά η αδελφή Βερονίκη από τη μονή.

Στη Σκύρο έχουν μπλοκάρει μια άλλη επένδυση και μοιράζονται φυλλάδια που προειδοποιούν ότι «οι θεόρατοι ανεμόμυλοι θα μουγκρίζουν διαρκώς σκορπίζοντας ανεμοζάλη, τρέλα, σπάσιμο νεύρων, τρίξιμο των δοντιών, σεξουαλική

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Μαζί με τη γραφειοκρατία, έχουν μπλοκάρει επενδύσεις σε ΑΠΕ συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ
και ερωτική υποτονικότητα...».

Τέτοιες αντιδράσεις, μαζί με τη γραφειοκρατία, έχουν μπλοκάρει επενδύσεις σε αιολικά πάρκα συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ που είναι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας να φθάσει, από 11% που είναι σήμερα, σε 29% το 2020, μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί εξαιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν από τοπικούς φορείς που προσφεύγουν στα δικαστήρια μπλοκάροντας τη διαδικασία εγκατάστασης αιολικών πάρκων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το χαράτσι που θα επιβάλλεται από το 2012 στα τιμολόγια της ΔΕΗ- προβλέπεται αύξηση των λογαριασμών κατά 45%- εξαιτίας τού συστήματος εμπορίας ρύπων, θα μετακυλίεται στους καταναλωτές. «Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καθένας από εμάς ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια που παράγεται από την καύση ορυκτών σε άλλες περιοχές- Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη- στις οποίες επιβαρύνεται το περιβάλλον, να επιζητά καθαρότερο περιβάλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του και, ταυτόχρονα, να αντιδρά σε κάθε προσπάθεια παραγωγής κάθε φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας», υποστηρίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Οι αντιδράσεις
«Δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες αλλά και τα συνοδευτικά έργα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα μεγάλων δρόμων μέσα στα δάση, αλλά και τα νέα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας για τα οποία δεν υπάρχει μέριμνα να γίνουν υπόγεια», επισημαίνει ο Θανάσης Μπινιάρης, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νοτίου Καρύστου. «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το περιβάλλον», επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο βιοτεχνολόγος- περιβαλλοντολόγος εκπρόσωπος του δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου Αλέξανδρος Μαβής υποστηρίζει ότι «το να εκφράζει κανείς αντιδράσεις για την εγκατάσταση, για παράδειγμα, 400 ανεμογεννητριών ύψους άνω των 110 μέτρων η καθε μία σε ένα νησί, δεν σημαίνει ότι είναι αρνητής της αιολικής ενέργειας συνολικά». Μάλιστα προτείνει «την προσαρμογή των ΑΠΕ στην κλίμακα και τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τοπίου».

«Περιβαλλοντικός λαϊκισμός»
Όπως υποστηρίζει ο υπεύθυνος εκστρατειών της WWF Αχιλλέας Πληθάρας, «πολλοι δήμοι και πολίτες αντιδρούν στις ΑΠΕ επειδή πιστεύουν ότι οι εκτάσεις γης που διαθέτουν πρέπει να αξιοποιηθούν μόνο για οικιστικούς και τουριστικούς λόγους». Όπως λέει ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, «γύρω από τις ανεμογεννήτριες έχει αναπτυχθεί περιβαλλοντικός λαϊκισμός και κανείς από αυτούς που αντιδρούν δεν βλέπει ότι τις χρειαζόμαστε».

Η γραφειοκρατία
«Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν μπλοκαριστεί επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μπορούσε να αποτελέσουν αντίβαρο στην επερχόμενη ύφεση, βοηθώντας στην ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας», αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης. «Οι επενδύσεις αυτές μπορεί να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ επιπλέον επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ μπορεί να υλοποιηθούν σε ορίζοντα πενταετίας».


Θέλουμε να προσευχόμαστε με ησυχία...

ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ η αντίδραση προέρχεται κυρίως από την Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος. «Η βλάβη, εν προκειμένω, δεν είναι μόνο αισθητική αλλά και ηθική, ανάρμοστη δηλαδή με τη θρησκευτική φύση ιεράς μονής εν ενέργεια», επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στην προσφυγή που έκανε η μονή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες του αιολικού πάρκου. Όπως αναφέρεται στην προσφυγή: «Η Πολιτεία οφείλει έμπρακτο σεβασμό της πνευματικής ασκήσεως των μοναχών με την αποφυγή παντός έργου και δραστηριότητας που δύναται να διαταράξει την αισθητική και ησυχία των τόπων αυτών». Εξαιτίας της προσφυγής, από τις σαράντα ανεμογεννήτριες ισχύος 30 ΜW έχουν τοποθετηθεί μόνο οι είκοσι τρεις.


Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

«Είναι μύθος ότι είναι πολύ ακριβές οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ δρ Νίκος Βασιλάκος. «Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας που θεωρείται ότι οικονομικά είναι πίσω από εμάς. Τον Ιανουάριο του 2004 στην Πορτογαλία η ισχύς από εναλλακτικές πηγές ενέργειας ήταν 194 ΜW, ενώ στην Ελλάδα ήταν 302 ΜW.

Τέσσερα χρόνια αργότερα η ισχύς στην Πορτογαλία ανέβηκε στα 2.210 ΜW- και στο τέλος του χρόνου αναμένεται να φθάσει τα 3.000 ΜW- ενώ στην Ελλάδα μόλις στα 704 ΜW». Από το ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως σχεδιάζουν την εγκατάσταση 2.587 ανεμογεννητριών, ευελπιστώντας να τετραπλασιαστεί η παραγωγή ρεύματος από αιολική ενέργεια έως το 2010.


Το αλογάκι της Σκύρου

ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μπλοκάρει μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση εκατόν δέκα ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 330 ΜW. «Προσωπικά θεωρώ ότι για το νησί είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανεμογεννητριών, αφού από αυτές θα καλύπτεται το 2010 το 14% της συνολικά παραγόμενης αιολικής ενέργειας», λέει ο δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί το αλογάκι της Σκύρου, θα καταστραφεί η κτηνοτροφία και θα τρίζουν τα δόντια των ανθρώπων, όπως αναφέρουν τα σχετικά φυλλάδια», επισημαίνει. «Οι ανεμογεννήτριες θα αναπτυχθούν σε έκταση 38.000 στρεμμάτων στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, που φέρεται ότι ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Και εδώ υπάρχουν προβλήματα», σημειώνει ο δήμαρχος.


Απομακρύνουν τις βροχές...

ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΥΝΘΟ το αιολικό πάρκο πρόκειται να στηθεί σε απόσταση 1,2 χλμ. από την παλιά χωματερή και 5,6 χλμ. από την πόλη. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής έριξαν τους ιστούς- πρόκειται για μετρητές του αιολικού δυναμικού- με συνέπεια η εταιρεία να προσλάβει σεκιούριτι. Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες κουκουλοφόροι έδειραν και στη συνέχεια έδεσαν έναν από τους σεκιουριτάδες...

«Αυτοί που είναι πίσω από αυτές τις αντιδράσεις ισχυρίζονται, μεταξύ των άλλων, ότι δεν θα έχουμε βροχές εξαιτίας των ανεμογεννητριών», λέει ο δήμαρχος Αμαρύνθου Παναγιώτης Μιχαήλ. «Η χωματερή δεν τους ενοχλεί; Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να υπάρχουν αυτές οι απόψεις. Στόχος όλων πρέπει να είναι πώς θα μειώσουμε τους ρύπους. Αν έχουν μια διαφορετική πρόταση ας την καταθέσουν. Η άποψη που λέει απλώς “δεν μπορώ να τις βλέπω”, δεν μπορεί πλέον να σταθεί».


Μύθοι και πραγματικότητες για τις ανεμογεννήτριες

● ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ Το 99% των θανάτων των πουλιών οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες ● ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΠΤΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ Το θέμα ειναι καθαρά υποκειμενικό
● ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Μια ανεμογεννήτρια δεν καταλαμβάνει πάνω απο 300 τετραγωνικά μέτρα ● τσιμεντένια βάση ● και η υπόλοιπη έκταση ειναι ελεύθερη ● ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Μια ανεμογεννήτρια παράγει ετησίως 6 εκατομμύρια κιλοβατώρες αποσοβώντας την έκλυση 6.000

τόνων διοξειδίου του άνθρακα ● ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο επιφέρει κάποια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον. Μια σωστή περιβαλλοντική μελέτη μπορεί να εκμηδενίσει τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα ● ΕΙΝΑΙ ΘΟΡΥΒΩΔΕΙΣ
Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες έχουν πρακτικά εκμηδενίσει τον μηχανικό τους θόρυβο ενώ ο αεροδυναμικός θόρυβος σχετίζεται με παράγοντες όπως η ταχύτητα του αέρα ή η ύπαρξη φυσικών εμποδίων ΠΗΓΗ: Δημήτρης Ιμπραήμ υπεύθυνος Ενέργειας στην Greenpeace
Οι ανησυχίες

● ΟΙ ΥΠΟΗΧΟΙ από τις ανεμογεννήτριες θα μειώσουν τη σεξουαλική διάθεση των τράγων και θα καταστραφεί η κτηνοτροφία ● ΟΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ της βάσης θα βγάλουν στην επιφάνεια τα σκουλήκια ● ΘΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ και θα φύγουν οι μέλισσες ● ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ δεν θα κατεβάζουν γάλα ΠΗΓΗ: Αχιλλέας Πληθάρας υπεύθυνος εκστρατειών στη WWF

62
Τσαμπικος Τσουνης
16/07/2010 01:40
ΑΠΛΑ! Ζω κοντα σε ανεμογεννητριες! Καταλαβατε το! Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αυτο δεν αλλαζει. Εαν ζεις στην Αθηνα και προσθεσεις τον θορυβο των ανεμογεννητριων εκει δεν θα καταλαβεις τιποτα γιατι οθορυβος της πολης ειναι μεγαλυτερος. ΝΑΙ στην Αιολικη ενεργεια ΟΧΙ να μπαινουν οπου ναναι και αυτοι που μενουν γυρω τους να μην μιλανε γιατι πρεπει να θυσιαστουν αυτοι συγκεκριμενα για την σωτηρια του πλανητη.
Tsampikos Tsounis
16/07/2010 01:32
Για τις Ανεμογεννητριες στην ΑΡΧΙΠΟΛΗ. Λεω ΝΑΙ στην εναλλακτικη ενεργεια ασφαλως και στην αιολικη αλλα λεω ΟΧΙ στην τοποθετηση τους μεσα στο πιο πρασινο βουνο της Ροδου και 1500 μετρα απο το χωριο! Ο θορυβος υπαρχει και ΟΛΟΙ το ξερουν η διαφθορα ΥΠΑΡΧΕΙ και ολοι το ξερουν απλως μερικοι πιστευουν οτι το καλο του χωριου ειναι οτι τσιμπισαν μερικοι εργολαβιες και φτιαξαμε πονηρα με λεφτα της ευρωπαικης ενωσης χορταρι στο γηπεδο το οποιο καταναλωνει τοννους νερο περισσοτερο και απο ολο το χωριο!!!Οι ξενοι που περνανε κουνανε το κεφαλι τους και λενε γιατι καταστρεψανε ενα τοσο ωραιο μερος!Ολοι γελανε για την καταπληκτικη ‘συμφωνια’ με την εταιρια για το γηπεδο.Και πρακτικα τι ωφελος υπαρχει στο χωριο αυτα τα 2 χρονια που υπαρχουν οι ανεμογεννητριες? ΤΙΠΟΤΑ! Οσο για το τρομερο επιχειρημα εαν θα προτιμουσα να υπηρχε ενα εργοστασιο της δεη στη θεση του το μυαλο μου δεν μπορει να πιαση την συχνοτητα του νοηματος αυτου του επιχειρηματος.Ειναι σαν να λεμε τι προτιμαω να μου κοψουν το ενα χερι η και τα δυο?Η να καψουμε ολο το δασος η απλως να κοψουμε τα μισα δενδρα? Ποιος ειπε οτι χρειαζομαστε στο βουνο της Αρχιπολης ενα εργοστασιο παραγωγης ηλεκτρισμου? Επισης να ξερετε οτι πισω απο την εγκατασταση ανεμογεννητριων στην Ελλαδα υπαρχουν εταιριες με τεραστια οικονομικα συμφεροντα και κρινοντας απο τις τακτικες τους εδω η εγκατασταση ανεμογεννητριων ειναι αλλη μια επικερδης επιχειρηση.Τελος και οι 13 ανεμογενητριες που τοποθετηθηκαν εδω παραγουν το 7% της ενεργειας που χρειαζεται ο δημος Αφαντου και το οποιο τελικα καλυπτει τις αναγκες μερικων ξενοδοχειων της περιοχης Κολυμπια του δημου Αφαντου!Επισης ολα τα οικοπεδα στην ευρυτερη περιοχη θα παραμεινουν στα αζητητα για δεκαετιες!!!
τερζογλου διογενισ
13/12/2009 00:54
απο την ωρα που μπικαν 13 ανεμογενιτριεσ στη ροδο χοριο αρχιπολη εχουν σπαση τα νευραμασ απο τον θοριβο που κανουν ειναι αρκετα ψιλα σε βουνο και 2-3 χιλιομετρα μακρια .οπισ πα**ρασσσσσ λεη οτη δεν κανουν θοριβο να με παρη τηλεφονο 6946697989 να τον φιλοξενισο και οσο για την αξια τον οικοπεδον πεφτη αποτομα η τιμη 40τα εκατο
Λευτέρης
23/01/2009 17:29
Ας ξεστραβωθούμε λίγο: http://www.zeitgeistmovie.com/add_greek.htm (δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μέρος της ενέργειας. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες μέχρι και να εξάγει πράσινη καθαρή ενέργεια!
Φανατικος
03/01/2009 16:44
Καλησπερα.Θα ηθελα να διαμαρτυρηθω σε εναν συντοπιτη μου,τον κ.παπαλυμπερη που μαλλον εχει μαυρα μεσανυχτα για το τι γινεται στην Νοτια Καρυστια.Αντι να κοιταξει τα προβληματα που υπαρχουν στην περιοχη καθεται και ασχολειται με τις ανεμογεννητριες.Γιατι? επειδη δεν εχει ''''φαει'''' απο αυτες οπως καποιοι αλλοι?καθε μερα σπαω τ''αμαξι μου στους κακοφτιαχμενους και ασυντηρητους δρομους μας.Καθε μερα περιμενω να δω ποτε θα ερθει ξανα πλοιο στο λιμανι μας.Καθε μερα περιμενω να δω αν θα αλλαξει κατι στον τοπο μου.Ποια τουριστικη προοδος υπαρχει η εχει δρομολογηθει να υπαρξει στο μελλον?για ποια δικτυα μιλατε?τα υπεργεια?ποιος ειναι υπευθυνος γι''αυτα?οι ανεμογεννητριες?η ο ΔΗΜΟΣ?για ποιους δρομους μιλατε οτι συνοδευουν την κατασκευη των ανεμογεννητριων?εγω επειδη τους διασχιζω καθε μερα,μου φαινονται φυσιολογικοι σε διαστασεις και σε καλυτερη κατασταση απ''οσο ειναι μεσα στην ιδια την πολη.Ας σταματησουν να φωναζουν καποιοι.Ακουω κατι αηδιες περι υπογεννητικοτητας,οτι τρομαζουν τα ζωα,οτι φευγουν τα πουλια κτλ.Οποιος θελει εχω πολλες και πολυ προσφατες φωτογραφιες και με ζωα και με πουλια,ακριβως διπλα στις ανεμογεννητριες να του στειλω να δει.Τα ζωα μια χαρα την βρισκουν και τα πουλια εξαφανιζονται απο τους κυνηγους κυριοι που βαρανε ανενοχλητα οτι κινειται και χωρις κανεναν περιορισμο.Τα πραγματικα ζωα ειναι αυτα στην πολη,αρκουδες και κορακια που δεν λενε να φυγουν και να ξεβρωμισει ο τοπος.
ΠΑΠΑΛΥΜΠΕΡΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ
26/11/2008 17:56
Καλημέρα, διαμένω μόνιμα στη Νότια Καρυστία και ποιο συγκεκριμένα στην Κάρυστο. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που μάθαμε τι σημαίνει για το ελληνικό κράτος ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στην περιοχή μας έχουν ήδη εγκατασταθεί 352 ανεμογεννήτριες, χωρίς τον παραμικρό χωροταξικό σχεδιασμό.
Δεν θέλω να μπω στην κουβέντα για το κατά πόσο συνεισφέρουν οι ανεμογεννήτριες στη λύση του ενεργειακού ζητήματος ή όχι.
Θέλω όμως να θέσω συγκεκριμένους προβληματισμούς για το περιβόητο χωροταξικό.
1. Εξηγήστε μου γιατί από τη στιγμή που οι επιστήμονες χαρτογραφούν τις περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας, το ΥΠΕΧΩΔΕ το προχωρά περισσότερο και ορίζει περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας; Μήπως αντί να υποκινεί το επενδυτικό ενδιαφέρον υποκινείτε απ αυτό;
2. Εξηγήστε μου πραγματικά ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Από πού προκύπτει απ` το κείμενο;
3. Γιατί στο σχέδιο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στα συνωδά έργα(δρόμοι και γραμμές μέσης και υψηλής τάσης); Πρέπει να γνωρίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς στη Νότια Καρυστία είναι η διέλευση υπέργειων γραμμών μεταφοράς ενέργειας μέσα από οικισμούς ή δίπλα απ` αυτούς, μέσα από περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και τουριστικής αξίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και προκαλώντας συνεχώς πυρκαγιές.
4. Ποιος είναι αρμόδιο για την τήρηση που περίφημου ποσοστού κάλυψης επί των εδαφών ενός ΟΤΑ; Οι Περιφέρειες. Θα παρακαλούσα να ρωτήσετε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να σας πει πόσες ανεμογεννήτριες υπάρχουν σήμερα στα διοικητικά όρια της. Πιστεύεται ότι γνωρίζει;
5. Ποια συγκεκριμένη δέσμευση αναλαμβάνουν εκ του σχεδίου οι επενδυτές για την αποκατάσταση του τοπίου και των θιγόμενων ιδιοκτησιών όταν η επένδυση τους εγκαταλειφθεί;
6. Γιατί δεν επιδοτείται η οικιακή ή μικρής κλίμακας παραγωγή που θα είχε ίσως αμεσότερο αποτέλεσμα και προτιμούν να πριμοδοτήσουν επιχειρηματίες και μάλιστα πολύ συγκεκριμένους;
Όπως γίνεται αντιληπτό ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου για εμάς, τους κατοίκους αυτού του τόπου, τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο αρνήθηκε να διαλεχθεί ακόμα και επί των όποιων προτάσεων κατέθεσαν οι Δήμοι και η Νομαρχία Ευβοίας.
Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Είμαστε ενάντιοι στην άναρχη και άνευ όρων εγκατάσταση αιολικών πάρκων που μετατρέπουν την περιοχή μας σε βιομηχανικό τοπίο, απαξιώνουν τη γη μας και στερούν από τους κατοίκους του κάθε άλλη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης.

Υ.Γ. Πότε κ. Γιόγιακα ήρθατε σε επαφή μ’ εμάς και ακούσατε όλα αυτά τα αστεία που αναφέρετε στο άρθρο σας. Στην Κάρυστο έχουν γίνει δύο ημερίδες για το θέμα αυτό (ανατρέξτε στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Χαλκίδας και στον Ευβοϊκό τύπο για υλικό) και κανένας δεν ψέλλισε καν τέτοιου είδους αστειότητες.
Θα επιθυμούσα πριν γράψετε ένα άρθρο για τις αντιδράσεις ενάντια στα αιολικά (και μάλιστα με ένα τόσο φαιδρό τίτλο) να έρθετε πρώτα σε επαφή με κάποιους απ` τους ανθρώπους που αντιδρούν.
Νικος
26/11/2008 10:59
Προς abies cephalonica
αν στη Πτολεμαίδα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη κτλ αποφασίσουν να παράγουν μόνο την ενέργεια που χρειάζονται τότε στη cefalonica σου θα ξεχάσετε το ηλεκτρικό και θα μείνετε με τα αλογάκια του Αίνου και την ...τρέλλα σας!

Σιγά ντε την "παρθένα"Κεφαλλονιά . Καθαρίστε πρώτα το σκουπιδαριό που είδα πέρσι σε όλο το νησί, προσγειωθείτε στις τιμές που έχουν μείνει σε τιμές ...Κορέλλι και μην ανησυχείτε : οι ανεμογεννήτριες δεν χαλάνε την παρθενιά...Ισα-ίσα με αυτά που ακούμε μειώνουν και το SEX!!!
abies cephalonica
25/11/2008 23:13
Αγαπητέ κ. Γιόγιακα, εάν θέλετε να καταναλώνετε ενέργεια στην Αθήνα, να βάλετε ανεμογεννήτριες σε όλα τα τριγύρω υψώματα και φωτοβολταικά σε όλες τις σκεπές της Αττικής. Θα καλύψετε άνετα τις ανάγκες σας. Γιατί να θυσιαστούν τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας (νησιά, βουνοκορφές, ποτάμια) για να καταναλώνετε εσείς ενέργεια. Αυτός που καταναλώνει την ενέργεια αυτός να επιβαρύνεται και τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα συνεπάγεται η παραγωγή της. Στη Σκύρο να βάλουν τόσες ανεμογεννήτριες μόνο όσες χρειάζονται για να καλύψουν την κατανάλωση ενέργειας της Σκύρου. Έχουμε τρελλαθεί τελείως μου φαίνεται και προσπαθούμε να καταστρέψουμε και τις τελευταίας παρθένες περιοχές της πατρίδας μας, στο όνομα του περιβάλλοντος.
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
25/11/2008 22:33
και στα χανια εχει ανοιξη η ορεξη τον κορακιων φυσικα θεωρουν μοναδικη ευκαιρια και πρεπει να την αδραξουν αφου τα συγκεκριμενα συγκροτηματα επιδοτουνται ΑΔΡΑ απο ευρωπαικα προγραμματα και γνωριζουν βεβαια οτι ευρισκονται στη χωρα της ρεμουλας και της αρπαχτης και δεν τηρουνται προδιαγραφες Π.Χ.αποστασεις απο οικισμους,αρχαιολογικους χωρους, φυσικες πηγες.τοπια φυσικου καλους κλπ.το ΥΠΕΧΩΔΕ πρεπη να κανει ειδικο χωροταξικο πλαισιο τωρα για να διακριθουν οι περιοχες καταλληλοτητας θεωρω οτι αυτο πρεπει να γινει ΧΤΕΣ
o 666
25/11/2008 22:18
Το 90% του πληθυσμου του ΠΑΠΑΔΙΣΤΑΝ ειναι ηλιθιοι και
οι υπολοιποι κινδυνευουμε να μολυνθουμε
Νίκος
25/11/2008 18:48
Τώρα το σκέφτηκα: Μήπως οι καλόγριες στο Κιθαιρώνα θέλουν να ανταλλάξουν τα βουναλάκια απέναντι με καμιά έκταση στο Κάλαμο και τους εμποδίζουν οι έλικες?
Αν έχουν σύμβουλο τον Εφραίμ τζάμπα η πληρωμή του (σιγά μη δεν τα πήρε και από αυτές....)
Νικος
25/11/2008 18:43
Νομίζω ότι πρέπει να τοποθετηθούν 10-20 ανεμογεννήτριες στον Υμηττό έτσι που να φαίνονται από όλη την Αθήνα. Αν δεν έχει κατάλληλο ανεμολογικό δυναμικό δεν πειράζει. Μόνο τότε το 50% του Ελληνικού πλυθησμού θα συνειδητοποιήσει την ελάχιστη όχληση και θα πάψουν οι κάθε λογής ανενημέρωτοι και αμόρφωτοι τυρρανίσκοι να υπονομεύουν το μέλλον της Γής με γελοία επιχειρήματα. Το 50% έχει να κάνει με τις πελατεικές ψηφοθηρικές συνήθειες των ΑΧΡΗΣΤΩΝ πολιτικών ηγετών μας!!! Ευχαριστώ . Μα είναι ποτέ δυνατόν οι κάτοικοι μιάς από της πιο μολυσμένες περιοχές της Ελλάδας (Μεγαλόπολη) να αντιδρούν σε φωτοβολταικό πάρκο????

VIAGRA που προτείνει και ο φίλος ROKOS!!!!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
25/11/2008 16:11
Οταν οι Πέρσες έφτασαν στον Μαραθώνα,ο Αριστείδης διαπιστώνοντας την κρισιμότιτα της κατάστασης και θεωρώντας ότι εκείνο πού προέχει ειναι το καλό της πατρίδας παραμέρισε τις προσωπικες του φιλοδοξίεςκαι παρεχώρησε την αρχηγία στον Μιλτιαδη.
Στην ταχύτητα στην Δύναμη στα πλεονεκτήματα συμβαίνει να είμαστε κατώτεροι αφότου ομμως δημιουργήθηκε μέσα μας η ικανότιτα να πείθουμε ο ένας τον άλλο καί να γνωστοποιούμε αυτά πού θέλουμε ιδρύσαμε θεσπισαμε νόμους αν δεν είχαν ρυθμιστή δεν θα μπορούσαμε να συμβιόσουμε
VRADINOS
25/11/2008 15:47
Χίλια συγνώμη, αλλά με αφορμή τις απόψεις του NIKOS UK, θα ήθελα να πω δύο πραγματάκια.
1ον. Πέντε-δέκα ανεμογεννήτριες δεν θα λύσουν το πρόβλημα, defacto !
2ον. Για να μπορέσουμε να βρούμε λύση, θα πρέπει κατ''αρχήν να παραδεχθούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Εσείς τι λέτε, υπάρχει ?
Για να δούμε το εξής παράδειγμα. Πετρέλαιο σαν χώρα έχεις? Και αν ναι, μέχρι πότε? Ας πούμε ότι αύριο το πρωί δεν υπάρχει πλέον πετρέλαιο, τέλος. Όταν θα πας στο σπίτι θα περιμένεις ακόμα να ανάψεις το θερμοσίφωνο? Θα περιμένεις ακόμα να ανάψεις το φως? Τη τηλεόραση? Να φορτίσεις το κινητό? Να μαγειρέψεις? Να μπεις στο internet?Τα νοσοκομεία θα περιμένεις ακόμα να λειτουργούν? Τα ΑΤΜ? Οι τράπεζες? Για να μη περάσω στα πιο σοβαρά προβλήματα. Η μήπως είσαι από εκείνους που πιστεύουν πως το ρεύμα (που το έχουμε σαν δεδομένο σήμερα) δεν έχει καμία σχέση με το πετρέλαιο? Να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις τους? Ποιές επιπτώσεις? Ότι επιπτώσεις έχει το δυναμό του αυτοκινήτου, τόσες έχει και η ανεμογεννήτρια. Τις επιπτώσεις του να μην έχεις ρεύμα εντελώς, τις σκέφτηκε κανείς? Άλλη λύση (εφικτή) έχει κανείς να προτείνει? Η ανεμογεννήτρια είναι αυτή τη στιγμή μακράν η νούμερο ένα σε απόδοση ΑΠΕ συγκρινόμενη σε όλους τους τομείς με τις υπόλοιπες. Θα ήθελε κανείς να εγκατασταθούν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα τα οποία μάλιστα θα τα λειτουργούν Έλληνες? Αν το καλοσκεφτείτε, δε νομίζω! Και για να μιλήσουμε για το αισθητικό κομμάτι (το οποίο είναι όντως εντελώς υποκειμενικό), πόσο "επιφυλακτικοί" ήμασταν όταν καιγόταν η μισή Ελλάδα? Πόσο "επιφυλακτικοί" ήμαστε τώρα που έχει καεί? Πόσο επιφυλακτικοί είμαστε κάθε χρόνο όταν ο ΕΟΤ ανακοινώνει τις λίστες με τις επικίνδυνες παραλίες? Όταν σπάμε τα γήπεδα? Όταν χτίζουμε στους αιγιαλούς? Όταν σκοτωνόμαστε στις εθνικές χωρίς φωτισμό? Όταν βλέπουμε άστεγους? Πόσο επιφυλακτικοί ήμασταν όταν δέρναμε τους συνταξιούχους στους δρόμους? Όντως, το "αισθητικό" είναι εντελώς υποκοιμενικό!
Νίκος Μαυρής
25/11/2008 14:11
Μπορεί όλες αυτές οι δικαιολογίες να είναι πραγματικά αστείες, αλλά με προβληματίζει το γεγονός πως μόνο αυτές προβάλλονται.
Τα περιβαλλοντικά ωφέλη απ'' την αντικατάσταση της θερμοηλεκτρικής απ'' την αιολική ενέργεια είναι προφανή, αλλά προφανείς είναι και οι ζημιλες στο περιβάλλον, αν γίνει η επιλογή και χωροθέτηση των πάρκων χωρίς στρατηγική μελέτη (όχι μόνο βάσει αιολικού δυναμικού) και η κατασκευή χωρίς εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων.
Το οτι η Πορτογαλία τα έδωσε όλα στην αιολική ανάπτυξη δεν με κάνει να ζηλεύω καθόλου. Προτιμώ να αργήσουμε λίγο ακόμη και να μην μετανοιώσουμε , κατασκευάζοντας αιολικά πάρκα (με τους παρελκόμενους δρόμους και γραμμές ρεύματος) σε έως τώρα παρθένες απ'' την ανθρώπινη δραστηριότητα περιοχές, αλλά και σε θέσεις που θα υπονομεύσουν την τουριστική κίνηση ολόκληρων νομών.
Γιατί δεν ξέρω αν το ''χετε προσέξει, όλο και περισσότερες κορυφογραμμές "στολίζονται" με πυλώνες, φιδογυριστούς δρόμους και τα λοιπά καλά που συνοδεύουν την αιολική πρόοδο.
Και ας μην πούμε για το πόσο έχουν συμφωνήσει να πουλάνε οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, την κιλοβατώρα στη ΔΕΗ και που θα μετακυληθεί αυτό το κόστος...
Fed up
25/11/2008 13:25
@simos
Esy les vlakeies.
TO ELLINIKO KRATOS afti ti stigmi antiproswpevetai apo ti
Nea Dimokratia, entaxei, i opoia einai ypefthyni yia ta xalia afta! Exeis mipws antirrisi? Kai meta esy ti xereis yia to ti psifizw EGW, re xypnie kai milas?
Anti na ta vazeis me aftous pou se upoba8mizoun ta vazeis me EMENA pou diamartyromai ! Ante kai kala myala
hristos
25/11/2008 10:58
tritokosmiki prokatelimeni ke imimathis imaste emis i Ellines dystihos NTROPI MAS
g mak
25/11/2008 10:54
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ,ΣΚΟΥΖΟΥΝ Γ''ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΑΞΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΡΙΓΥΡΩ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΩΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΑΙΩΝΑ ΠΙΣΩ,Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ .....
Λάμπρος Κ.
25/11/2008 10:24
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ, ΓΕΛΑΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ! ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ.....................;
Anonymous
25/11/2008 00:22
Ba aplos den yparxei enimerwsi kai arxizoun dystyxws na kyriarxoun oi prokatalipseis kai oi anoisies. Kati antistixo egine ki edw http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/11/24/solar.panels.graves.spain.ap/index.html?eref=edition alla toulaxiston autous meta tous enimerwsan kai oloklirwthike to ergo kai malista se perioxi idietaira euesthiti. Pantws auto gia to sex dixnei ton vathmo tis antilipsews tou oxlou
ροδανθος
24/11/2008 22:37
Αγαπητε ΡΟΚΟ, απλα αφιερωσες. Δεν εχω τιποτα αλλο να πω. Τα ειπες ολα με τρεις λεξεις.
ROKOS.
24/11/2008 20:36
Οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν το σεξ! MAL**IES opios ta lei apla then tou SIKONETE.
Stergios Bakas
24/11/2008 20:24
Το είπε ο αείμνηστος Καραμανλής; η Ελλάδα είναι η χώρα του παράλογου. Βλακείες σαν κι αυτή με την υποτονικότητα και χαμένη σεξουαλικότητα θα έπρεπε να είχαν εξαφανισθεί, δεδομένου ότι η χώρα έχει μειώσει τον αριθμό των αναλφάβητων. Παρόπλα αυτά οι αλήθειες δεν βολεύθουν τον νεοέλληνα κι ετσι είναι σε θέση να παράγει παράλογα επιχειρήματα, τα οποία, όμως, έχουν κάποια λογική
ROKOS.
24/11/2008 20:11
ZOUME SE TRITOKOSMIKI HORA AP TIN MIA KATIGORITE OI POLITIA OTI THEN LAMVANI METRA YPER TON POLITON KE APO TIN ALLI KATHE SKATIARIS PROVALI EMBODIA STON EKSINHRONISMO , THELOUME FTINO REVMA APO TIN / DEI/ APO TIN ALLI HTISTE TA ERGOSTASIA SE ALLO NISI SE ALLI PERIOHI, TA ERGOSTASIA VGAZOUN VROMIA ENDAKSI MA OI ANEMOMILI TIS SAS PIRAZOUN, / NA THIMITHITE OTAN KE OPOTE DOTHI ADIA GIA ELEFTERI EGATASTASI IDIOTIKA O GITONAS THA KANI MINISI SE GITONA GIATI TON IPOVATHIZOUN TIN GITONIA TOS OI KATHREPTES TON FOTOVOLTAIKON.
NIKOS UK
24/11/2008 19:40
KAI EIMAI SIGOUROS OTI DEN EINAI MONO TO KEINENO POU GRAFOUN TA NEA...EIMAI SIGOUROS OTI BOULEUTES THELEFWNH8HKAN, YPURGOI DEXTHKAN THLEFWNA, KLP KLP....KAI FYSIKA GIA NA MHN XASEI KANENAS PSHFOUS EKANE TO XATHRI TOU KA8E SEXOUALIKA ANIKANOPOIHTOU.....
OPWS GINETAI ME KA8E MEGALO ERGO....
EINAI ADYNATO NA EINAI OLOI IKANOPOIHMENOI...SE ALLOUS DEN ARESEI H OSPH, SE ALLOUS H OSMH, SE ALLOUS H SEXOUALIKH EPI8UMIA...
DYSTYXWS OMWS OI POLITIKOI MAS GINONTAI (ANTE NA MHN PW THN LEKSH) KAI EPITREPOUN (XARH ROUSFETIOU FYSIKA) NA LEEI KA8ENAS THN ANOHSIA TOU - ARKEI NA PAROUN PSHFOUS KAI NA MHN XASOUN THN EDRA....
ΠΑ
24/11/2008 19:28
Οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές όταν μιλάμε για πέντε-δέκα ανεμογεννήτριες σε μια περιοχή. Όταν όμως πρόκειται για εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που εκτείνονται για χιλιόμετρα στις κορυφογραμμές θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις τους ακόμη και στο αισθητικό κομμάτι.
Πουνεντογάρμπης
24/11/2008 18:54
Το πρόβλημα δεν είναι οι απανταχού βλάκες με τις απίθανες προβλέψεις, το πρόβλημα ξεκινά και τελειώνει στην ΔΕΗ.
Nikos
24/11/2008 18:43
@Spyros, φιλε Σπυρο εγω θα εχτιζα σπιτι 1χλμ μακρυα απο την ανεμογεννητρια, προσωπικα μου αρεσει η θεα τους, και πολυ περισσοτερο το προτιμω απο ενα εργοστασιο λιθανθρακα διπλα μου. Δεν ξερω αν θα πρεπει να αναφερω το επαγγελμα μου ομως γιατι θα με κατηγορησεις ως πωλητη ανεμογεννητριων :) Τελος παντων, Ηλεκτρολογος/ Ενεργειακος Μηχανικος ειμαι αλλα ασχολουμαι με την παραγωγη ενεργειας απο κυματα και οχι απο το ανεμο.
δημητρης
24/11/2008 18:29
..πολυ φασαρια για κατι παραπανω απ το τιποτα...Τοση ειναι η συμετοχη της...αιολικης ηλεκτρικης ενεργειας στο συνολο της καταναλωσης..Αντι για τετοιες,,,αιθέριες ιδεες καλο θα ηταν να ασχοληθουμε πιο σοβαρα με τον ελεγχο των ενεργοβορων συσκευων που αβασανιστα πασαρει καθε κατασκευαστης στον ανυποψιαστο καταναλωτη
Αιολος
24/11/2008 17:41
Α, ναι και για αυτούς που βλέπουν τις σταματημενες ανεμογγενητριες και φανταζονατια απατες να ξερουν ότι οταν εχουμε πολύ υψηλους ανέμους οι γεννητριες σταματανε για να μην καταστραφουν. Εκτος απο τις απαξιομένες γεννητριες του ΚΑΠΕ στο Λαυριο που όντως δεν ειναι δυνατόν να συντηρηθούν,. γιατι και πολύ παλιές είναι και τουλαχιστον μία από αυτές ειναι η ελληνικής κατασκευής της ΠΥΡΚΑΛ που εγκαταστάθηκε πιλοτικά και όλη η προσπαθεια βουτηξε στο τέλμα της ελληνικής παιδοφαγίας που εχει να κανει με όποια τεχνολογική ή βιομηχαική καινοτομία επιχειρήσουν κρατικοί φορείς. Καποιος πρέπει να τους μαζέψει επιτέλους αυτούς του "τρελλους" ελληνες επισιήμονες και μηχανικούς του δημοσίου γιατί δεν μπορουν να μας υπενθυμίζουν ότι ''εχουμε ως κράτος και ώς λαός δυνατότητες και μετα η αδίστακτη αδηφάγα γραφειοκρατία και κοινωνική αναλγησία των εκαστοτε κρατούντων (όλων των κυβερνησεων ανεξαιρέτως) να τα καθιστα μνημεία χαμένων ευκαιριών!!!
Tsilis
24/11/2008 17:18
Μην βιαζεστε να βγαλετε συμπερασματα... Κι εγω ειμαι υπερμαχος της αιολιλης ενεργειας αλλα προσεξτε γιατι η Ελλαδα δεν ειναι Ευρωπη. Αναρωτηθηκε κανεις γιατι δεν κανουν αιολικο παρκο στην Μυκονο ή σε αλλες περιοχες φιλετα; Τα συμπερασματα δικα σας...
Spyros
24/11/2008 17:11
Αφου καταλαμβανουν μονο 300 μετρα θα χτιζατε το εξοχικο σας 1 χλμ μακρια απο ανεμογεννητρια?

Οι ανεμογεννητριες, πχ αυτες των 2MW, παραγουν κατα μεσο ορο δυστυχως πολυ λιγοτερο των 2 ΜW, επειδη δεν φυσαει ολο το 24ωρο. Η μέση παραγωμενη ισχύς απο τετοια εργα ειναι περιπου 5Watt ανα τετραγωνικο μετρο γης συμφωνα με μια μελετη. Το 11% που λετε αφορα την μεγιστη εγκαταστημενη ισχυ ενω με την μεση αποδοση ειναι δυστυχως ενα πολυ μικρο ποσοστο μεγιστης.

Ο καλυτερος τροπος ειναι η εξοικονόμηση της ενεργειας. συνειδηση και εκπαίδευση για την συνετή καταναλωση. Πχ οχι στα τεραστια ΙΧ. Οσες ανεμογεννητριες και να βαλλουμε (ακομα και 100 φορες παραπανω) δεν λυνουμε το ενεργιακο προβλημα. Οσο η Ελλαδα καιει καρβουνο και ρυπαίνει περισσοτερο απο τους γειτονες το ρευμα θα συνεχίσει να ακριβαίνει και η ΕΕ θα βαζει συνεχεια περισσοτερα προστιμα/φορο ρυπανσης. Οι ανεμογεννητριες αντικαθιστούν ενα μέρος της αυξανομενης ζητησης ηλεκτρ. μονο ενεργειας καθε χρονο. Δεν μειωνουνε την ζητηση. Μονο εκπαιδευση η και καποιας μορφής φορολογιας θα μειωνε την καταναλωση.

Γελαω με τις προφασεις (ισως ειναι για κλαματα) , αλλα και πριν 100 χρονια οταν ο Roentgen εδειξε την πρωτη ακτινογραφια, πολλοι αντεδρασαν και φοβοντουσαν λεει οτι ξαφνικα οι δρομοι θα γεμίσουν περιπλανωμενους σκελετούς που θα μας κυνηγανε....
Nikos
24/11/2008 16:36
Πειτε μου σας παρακαλω οτι ολα αυτα που διαβασα ειναι ενα ανεκδοτο για να γελασω, διαφορετικα αν οντως ισχυουν αυτες οι βλακειες θα πρεπει να κλαψω για τα χαλια των Ελληνων.Καποτε καυχιεμασταν οτι ο αρχαιος πολιτισμος των Ελληνων "εβγαλε" την ανθρωποτητα απο τις σπηλιες, σε λιγα χρονια θα ντρεπομαστε γιατι ο νεοελληνας(με μυαλο 1820) μας ξαναβαλε στις σπηλιες. Οποιος δεν θελει πρασινη ενεργεια, ας αναγκαστει να πληρωσει τα νοσηλια των κατοικων που εχουν γεμισει αρρωστιες γυρω απο τα εργοστασια λιθανθρακα. Αν επιμενουν στο να δημιουργουν προβληματα χτιστε τους και ενα πυρηνικο εργοστασιο και να τους πειτε να το βουλωσουν, διαφορετικα ας παρουν κερια.
Αιολος (συνεχεια)
24/11/2008 16:20
Όσο για τους μεγαλους δρόμους στα δάση, θα έλεγα μακάρι να υπήρχαν αυτοί πριν τα δάση παρουν φωτιά γιατι και προσβαση θα είχαν τα χερσαία τμηματα κατάσβεσης, αλλά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώς βάση για την γρήγορη δημιουργία αντιπυρικού φράγματος ότα έρθει η κακιά η ώρα
Αιολος
24/11/2008 16:16
Ο καθε ασχετος το μακρυ του και το κοντό του!!! Αυτό ειναι ενδεικτικό της κρατικής ολιγωρίας στην ενημέρωση των πολιτών. Οι δε καλογριες του κομποσκινιού τους το χαβά!! Καλα τα λέει ο υπογραφων Αλέξανδρος, αλλά στην Ελλαδα ζούμε και καλό θα ήταν να είμασταν και πιο υποψιασμένοι για ποιό λόγο "κολλάνε" οι αδειοδοτήσεις ή γίνονται προσφυγές με αιτιολογίες του τύπου επιρρεάζεται δυσμενώς η σεξουλική ζωή των τράγων!!. Όσο για τις οικολογικές" οργανώσεις τοπικού χαρακτήρα καλά θα κανουν να αναλογιστούν ότι οι περιοχή τους είναι προνομιούχος μια και τους ρύπους που τους αναλογούν τους εισπένουν οι ατυχεις κατοικοι και τα παιδιά Πτολεμαϊδος και Μεγαλοπόλεως. Όσο για τους μεγαλους δρόμους στα δάση θα έλεγα μακά
ΗΛΙΑΣ ΜΑΝΤΖΑΒΡΑΚΟΣ
24/11/2008 16:09
Ο κος Κουβέλης γνωστός ''''Περιβαλλοντολογίζων'''' κ.τ.λ. καλό θα ήταν να ψάξει να βρει τις αντιδράσεις του αξιότιμου πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ(!!!) κου Λαλιώτη προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας κατά Αιολικού Πάρκου...
Είστε γραφικοί!!!

Υ.Γ. όπου ακούτε ή διαβάζετε (παύλα)-περιβαλλοντολόγος κρατάτε μικρό καλάθι. Αυτά είναι για τους πολιτικούς και για τους αγαθούς που πείθονται και στηρίζουν τους παπατζήδες των φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων...
Alexandros
24/11/2008 15:34
Egw anarwtiemai giati den kanoume ena kinima politwn, na katafygoume sto eyropaiko dikastirio kai na minisoume to kratos pou den exei apolytos elef8eres tis ependiseis se ka8e prasini texnologia. TO AERODROMIO TOU ELLHNIKOU TOSA XRONIA EAN HTAN GEMATO HLIAKOUS SYLLEKTES KAI ANEMOGENHTRIES 8A EDINE REVMA SE OLH THN A8HNA DWREAN.
Μιχάλης
24/11/2008 15:02
γιατί πχ δεν γίνεται η Μακρόνησος ένα πρωτοποριακό αιολικό πάρκο, μέσα στο μελτέμι είναι, κοντά για τα υλικά και τα καλώδια και την συντήρηση...
Γ. βαρδανικας
24/11/2008 14:49
Μονο με βαριες επιδοτησεις συμφερουν οι ανεμογεννητριες. Τα καρτελ παγκοσμιος μεχρι και το 2012 ειναι γεματα απο παραγγελιες. Δεν αυξανουν την παραγωγη τους. Ειναι ολιγοπολια και κανουν οτι θελουν. Το καλοκαιρι που περασε απο τα 800 MW που εχουν εγκατασταθη στην Ελλαδα και εχουν παρη 600.000.000.- ευρω επιδοτησι, μονο τα 50 MW παρηγαγαν ηλ. ρευμα. Σιγα την υποθεσι. Και ολα αυτα κτισθηκαν χωρις μελετες. Οι Ισπανοι στειλανε πριν μερικους μηνες και τον πρωθυπουργο τους- Θαπατερο, - για να σμπρωξει την δουλια. Το κρατος τις επιδοτησεις να τις συμψηφιζη με την φορολογια. Τοτε θα πεσουν αμεσως οι τιμες. Τωρα οι φορολογουμενοι πληρωνουν και οι δηθεν επενδυτες τα κονομανε. Θεσεις εργασιας μηδενικες και απο Ανεμογ. και απο Φωτοβολταικα Οποιος θελει ειμαι προθυμος για συζητησι.
Αλέξανδρος
24/11/2008 14:47
Καλά είμαστε σοβαροί; Τι ρωτάω... στην Ελλάδα ζούμε. Είμαστε εντελώς αδαείς! Ακούς εκεί, δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες γιατί τις παρενοχλούν στην προσευχή. Δηλαδή έλεος! Αν πραγματικά ακολουθούσαν το δρόμο του Θεού οι μοναχές αυτές, όχι μόνο δε θα εναντιωνόντουσαν στην κατασκευή αυτών των ανεμογεννητριών, αλλά θα εναγκάλιαζαν το όλο project. Προφανώς δεν τις ενδιαφέρει ότι το περιβάλλον το έχουμε οδηγήσει στα άκρα του και πολλά πλάσματα υποφέρουν εξαιτίας αυτού. Όχι, τις ενδιαφέρει να έχουν ησυχία όταν θα προσεύχονται. Κι εγώ προσεύχομαι, αλλά δε χρειάζομαι την πολυτέλεια της απομόνωσης σε μοναστήρι για να το κάνω, αποφεύγωντας όλα τα άγχη και προβλήματα της ζωής! Τέλος πάντων. Μακάρι να ήταν μόνο αυτές οι μοναχές που εναντιώνονται σε κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, απ'' ό,τι φαίνεται το φαινόμενο είναι πιο γενικό και γι''αυτό φταίει κυρίως η έλλειψη παιδείας και σωστής πληροφόρησης. Είμαι αισιόδοξος όμως και πιστεύω πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε...
ngeorgiou
24/11/2008 14:41
παρατηρουσα το Σαββατο απο τα δικαστικα του Σχινια απεναντι την κορυφογραμμη της Ευβοιας που υπαρχει μια συστοιχια απο 23 τουλαχιστον ανεμογεννητριες.Αν και επικρατουσαν ισχυροι ανεμοι στην περιοχη, ηταν η ημερα που ισχυε το γενικο απαγορευτικο, απο τις 23 ανεμογεννητριες λειτουργουσαν μονο οι 2.
Ειδικος δεν ειμαι αλλα φανταζομαι οτι κατα τις μερες που πνεουν ισχυροι ανεμοι εχουμε και μεγαλυτερη παραγωγη ενεργειας, εφοσον λειτουργουν ολες οι μοναδες του αιολικου παρκου. Αν λοιπον δεν εκμεταλλευομαστε αυτες τις ημερες, παει χαμενη αιολικη ενεργεια και αρα και η επενδυση.
Εχω ακουσει οτι τα συγκεκριμενα παρκα εχουν υψηλο κοστος συντηρησης. Μηπως κατι τετοιο συμβαινει και στη συγκεκριμενη περιπτωση, γι'' αυτο και ηταν σε λειτουργια μονο οι 2 απο τις 23 ανεμογεννητριες
Stavros
24/11/2008 14:19
Εγώ προτείνω να τις εγκαταστήσουνε αλλού και σε αυτούς που δεν τις θέλανε να τους ακριβίνουνε το ρεύμα. Έλεος σε αυτή την χώρα με τον κάθε αμόρφωτο
Μιχάλης
24/11/2008 13:58
γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι πολυάριθμες ακατοίκητες νησίδες, πολλές μάλλιστα κοντά σε ενεργοβόρες περιοχές, αφού έτσι πολλές από τις ενστάσεις δεν έχουν έννοια...
ΜΠΑΡΟΥΤΟΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΣ
24/11/2008 13:42
Ελεος, ας κανει καποιος μια ενημερωση σε ολους αυτους τους περιβαντολογικα αμορφωτους για να καταλαβουν τι σημαινει αιολικη ενεργεια. Ελεος ,ειμαστε πισω πολυ πισω...ειμαστε αξιοι της μοιρας μας, δεν ξερω πια τι να πω με ολα αυτα που και διαβασα αλλα και ειχα ακουσει. Ας εξηγησει καποιος σε ολους αυτους τους γελοιους οτι σε λιγα χρονια θα παρακαλανε να βαλει καποιος καποια ανεμογγενητρια η καποιο ηλιακο παρκο Φταιει ομως και ο τυπος ,που το μονο που αναδεικνυει ειναι μιζερια και θλιβερες ιστοριες με χορευτριες, μονικες και ντιβιντι, καντε το πρωτοσελιδο, αναδειξτε το, καντε αυτην τη χωρα να κανει ενα βημα μπροστα!
promitheas
24/11/2008 13:02
kai meta anarwtieste giati imaste 10 xronia piso apo apo oles tis ipoloipes xores tis europis????? xaxaxaxaxxa!!!! an valoume anemogenitries mipos tha arxisoun kai ta koala na pigenoun komotirio???? ti leme twra?? ????
ροδανθος
24/11/2008 12:43
Δεν εχω προβλημα με τους μοναχους. Θεωρω οτι ειναι σημαντικο οτι καποιοι ανθρωποι προσπαθουν βρουν την ησυχια τους και να ερθουν πιο κοντα στον Θεο. Περα ομως απο αυτα αποδεικνυουν ακομη μια φορα οτι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. Δεν ειναι δυνατον ανθρωποι που ειναι απομονωμενοι απο την κοινωνια για δεκαετιες να καταλαβουν τις αναγκες της κοινωνιας.Ο κονονας τους ειναι απλος και ενας. Πρεπει να κανουμε ακριβως τα αντιθετα απο αυτα που κανουν οι Ευρωπαιοι για να ειμαστε Ελληνες. Πρεπει να ειμαστε αντιθετοι σε πραγματα που εχουν κανει καποιες ακομη και μικρες χωρες στο μεγεθος της Ελλαδας να ειναι στην κορυφη του κοσμου. Οπως εχω ξαναπει ζηλευουμε τους ευρωπαιους, θελουμε να γιινουμε σαν αυτους αλλα αρνουμαστε οτιδηποτε θα μας φερει στο επιπεδο τους. Χωρες οπως η Φινλανδια ακομα και η Βραζιλια ειναι σχεδον ανεξαρτητες απο το πετρελαιο για αυτο και γνωριζουν τεραστια αναπτυξη τις τελευταιες δεκαετιες. Εμεις ας ακουμε τους Εφραιμ μας και τον καθε αξεστο. Οταν βλεπεις τετοιες γελοιες δικαιολογιες καταλαβαινεις τι κρυβεται απο πισω. ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ. Η ιστορια μου θυμιζει τα συστηματα προσγειωσης στο αεροδρομιο Θεσ/νικης που επηρρεαζαν και αυτα δηθεν την υγεια των κατοικων. Τελικα η Θεσ/νικη καταντησε να ειναι ισως η μονη Ευρωπαικη πολη 1 εκατομυριου κατοικων που πεταν μονο 5-6 εταιριες. Ειναι ενας απο τους πιο ακριβους προορισμους της Ευρωπης καταστρεφοντας την αναπτυξη σε ολη την Β. Ελλαδα. Επισης κρατα τους κατοικους της σε επιπεδα εποχης 1960. Το βλεπουμε και απο τις πολιτικες επιλογες τους. Το μονο ωφελος ειναι οτι δεν ανταγωνιζεται σχεδον κανενας την Ολυμπιακη που κανει κουμαντο στο αεροδρομιο. Αυτο δεν θελαμε? Να συνεχιζει να πεταει η Ολυμπιακη? Το εχουμε πετυχει στην Θεσσαλονικη αλλα ζημιωνωντας ολη την Βορεια Ελλαδα. Ετσι λοιπον και με τις ανεμογεννητριες. Αυτη ειναι η αναπτυξη και τα προτυπα που προσφερει η εκκλησια, οι Μονες και οι εθνικοφρονες ρητορες που στηριζουν προτυπα αναπτυξης του προηγουμενου αιωνα. Αν ηταν λοιπον τοσο καταστροφικες οι ανεμογεννητριες ολη η Σκανδιναβια η Ολλανδια και αλλες χωρες θα ειχαν κατστραφει. Οι αγελαδες δεν κατεβαζουν γαλα. Το διαβαζω και γελαω. Η πρωτη χωρα σε παραγωγη γαλακτος παγκοσμιως ειναι η Ολλανδια. Αυτη η χωρα ειναι γεματη ανεμογεννητριες και νομιζω οτι ειναι απο τις πρωτες στον κοσμο σε αιολικη ενεργεια. Οι ανεμομυλοι ειναι και συμβολο της. Δεν ειχαν ποτε κανενα προβλημα να γεμισουν την χωρα με μοντερνες ανεμογεννητριες. Επιπλεον δεν υπηρχε καμια επιπτωση στον τουρισμο. Η διαφορα ειναι οτι η Ολλανδια εχει ισως την καλυτερη εκπαιδευση στον κοσμο και οι κατοικοι της γνωριζουν πολυ καλα να ξεχωρισουν τα ψεματα απο την αληθεια. Στην Ελλαδα μας οδηγουν αμορφωτοι ανθρωποι που δεν εχουν ιδεα τι ειναι καλο και τι οχι. Οχι αλλο καρβουνο σε αυτη τη χωρα. Προτεινω και κατι. Ανθρωποι απο περιοχες που καταστρεφονται απο το καρβουνο της ΔΕΗ (π.χ. Πτολεμαιδα) πρεπει να κινητοποιηθουν, και να διαδηλωσουν στις περιοχες οπου γινονται οι ανεμογεννητριες υπερ των ανεμογεννητριων. Τοτε μονο θα καταλαβουν οι αποκοσμοι μοναχοι και οι μεσαιωνικοι οπαδοι τους οτι καποιοι πληρωνουν ακριβα με την υγεια τους το ηλεκτρικο ρευμα που αυτοι χρησιμοποιουν.
Akis apo Ollandia
24/11/2008 12:31
Otan diavasa to arthro pragmatika den pisteua sta matia mou! Den mporo na katalavo giati paraponiountai gia tin thea (oti kai kala oi anemomuloi einai antiaisthitikoi)! To apokorufoma omos einai oi istories gia agrious, oti dithen kanoun thoruvo, trizoun ta dontia kai prokaloun sexualiki upotonikotita!

Stin Ollandia opou zo uparhoun ekatondades hiliades anemomuloi. Enas vrisketai akrivos exo apo to spiti mou. Se aktina 3km prepei na uparhoun guro stous 100. Pliroforo oti einai entelos athoruvoi, o monos tropos gia na katalaveis oti uparhoun einai na vgeis exo apo to spiti sou na tous deis. Episis, ehoun tahutites me granazia (san ta podilata) kai oso pio dunatos einai o aeras toso pio siga gurizoun. Apla paragoun tin idia trivi me mikroteri peristrofi. Min fantasteite oti otan o aeras dunamonei oi anemomuloi tha metatrepontai se anemistires!

Oson afora to triximo dontion kai tin sexualiki upotonikotita, einai toso gelies katigories pou den hreiazetai na anafertho kan!
Cyverius
24/11/2008 12:23
ΤρΕλλάς το μεγαλείο σου!!! Πίσω ολοταχώς!!! Είμαστε για τα καρναβάλια... ή για μπάτσες
UFO
24/11/2008 11:30
Τι λετε βρε σεις; ολα ειναι αληθεια, μεχρι και οι πεταλουδες τυφλωνονται....
simos
24/11/2008 11:24
@Fed up, apla skepsou tis blakies pou grafeis prin tis grapseis. To Ellhniko kratos einai to mono upeu8uno gia thn katastash kai tautoxrona esu eisai akomh pio upeu8unos giati psifizeis autous pou se upoba8mizoun!
Green Lover
24/11/2008 11:14
Ολοι υπερ ειμαστε,αρκει να γινονται ολα ΠΟΛΥ μακρια απο εμας,και απο το σπιτι μας και απο το εξοχικο μας
Μιχάλης
24/11/2008 10:54
προκαταλήψεις γιά τις ανεμογεννήτριες, απαγορευτική γραφειοκρατία γιά ένα φωτοβολταικό, μήπως γίνεται ότι έγινε με το διαδίκτυο, συμφέροντα που μας πάνε πίσω μία δεκαετία, λες και η τεχνολογία περιμένει...
Petros
24/11/2008 10:51
H paragogi energeias me karvouno moloni to perivalon, i eoliki xalaei to topio, i ydroilektriki katastrefei to fysiko topo, i piriniki einai epikindini, kai iliaki den einai apodotiki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pes te mas pia ti thelete re ellinaresssssssss?????????? imarton!!!!!!!!!!!! otan omos sou kovi i DEH to reuma gia 1 ora diamartirese, ti na po esxos. Dystixos to idio isxuei kai gia ta skoupidia. Apliroforitoi anthropoi sto eleos kairoskopon-VLEPE ALAVANOS
vp
24/11/2008 10:45
Απο την μια θελουμε να γινουμε Ευρωπη και απο την αλλη η καθε Ουγκαντα θα ειναι πιο μπροστα σε θεματα περιβαλλοντος. Απο την αλλη πως θα πωληθει ενα μελλοντικο φιλετο αν εχει διπλα ανεμογεννητρια, ΟΕΟ ??? Κρατη οπως η Δανια ειναι βλακες που εβαλαν ακομα και μεσα στην θαλασσα ανεμο/τριες ?? Απο την αλλη ποιος θα ενημερωσει ποιον σχετικα με ΑΕΠ ? Εχουμε επιδωθει σε ανελεητο κυνηγητο μαγισσων (οπου μαγισσα οτι δεν μας συμφερει για την τσεπουλα μας) με εκδοτηρια συχγωροχαρτιων και απο τον 21ο αιωνα παμε για Dark-Ages.
Σιντέλα Άρφαραχ
24/11/2008 10:44
Μωρ δεν μπα να μου βαλεις και τουρμπινα Α380 πανω απο το κεφαλι μου!
Δεν μου χαλαει το σεξ!
hj
24/11/2008 10:44
Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Η θα έχουμε ρύπανση ατμοσφαιρική με τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με χρήση άνθρακα και αερίου, Η... την πολύ μα πολύ μικρότερη αισθητική επιβάρυνση από τις ανεμογεννήτριες. Το κόλπο είναι γνωστό πάμε στα δικαστήρια και όλο και κανένα φράγκο μπορεί να κονομήσουμε προκειμένου να κλείσει η υπόθεση.
Nikos Ingnatiou
24/11/2008 10:31
Pragmatika xreiazetai enhmerwsh se suto to thema...
βασιλειαδης κων/νος
24/11/2008 10:14
αυτοι ειμαστε πραγματικα οι ελληνες?
με αυτους τους πολιτες η χωρα αυτη δειχνει καταδικασμενη.
πρεπει αληθεια να γινουμε οικομεταναστες ?
ΔΗΜΟΣΘΈΝΗΣ
24/11/2008 10:06
Μήπως ήρθε η ώρα να καταργηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, που αντί να ενημερώνει τον κόσμο για κάτι καλό (εάν και όταν γίνεται) το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να ξεσηκώνει τον κόσμο εναντίον οποιασδήποτε επένδυσης γίνεται στην περιοχή της για να πιέζει έτσι την εκάστοτε κυβέρνηση;
Fed up
24/11/2008 09:41
ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ΗΛΙΘΙΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ !

ΧΑΘΗΚΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΘΕΤΕΙ

ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΒΛΑΚΕΙΕΣ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΑ 1900!!

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ, ΤΟΥΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ

....ΑΠΟΔΗΜΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΕΚΕΙ

ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ, ΟΙ ΧΑΡΑΜΟΦΑΙΔΕΣ,

ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ

ΠΡΟΟΔΟ, ΟΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΙ !!1

ΒΡΕ ΟΥΣΤ!
yiorgos australia
24/11/2008 09:22
mpravo pedia ke sta anotera alla an krinis tin kivernisi ke tin eklisia ti perimenis apo tous polites ....................................
Nameless
24/11/2008 08:36
ΚΑΦΡΟ-ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ! Σ'' ΑΥΤΟ ΖΟΥΜΕ! Κα μη γκρινιάξει ΚΑΝΕΙΣ !!! Παιδεία υπό το μηδέν! Έχει και χειρότερα???