H λήψη πρωινού γεύματος ίσως είναι η πιο σημαντική διατροφική συνήθεια που

πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί. Παρ’ όλο που μεγάλο ποσοστό των Ελληνόπουλων

παίρνουν πρωινό πριν φύγουν για το σχολείο, έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από

αυτά πίνουν μόνο γάλα ή το συνδυάζουν με κάποιο υδατανθρακούχο τρόφιμο (λ.χ.

ψωμί), χωρίς όμως να τρώνε δημητριακά πρωινού, φρούτα (ή φρέσκο φρουτοχυμό) ή

αυγό. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες. Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που

δεν τρώνε πρωινό, συνήθως έχουν μεγαλύτερο βάρος και χειρότερες επιδόσεις στις

εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση, ενώ μοιάζουν πολλές φορές πιο

κουρασμένα και νωχελικά. Γι’ αυτούς τους λόγους, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να

ξυπνούν νωρίτερα και να παίρνουν ένα ισορροπημένο πρωινό χωρίς να βιάζονται.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό τους; Ποικιλία τροφίμων τα οποία να

περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και βέβαια φυτικές ίνες. Καλές ιδέες

είναι ένα φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού και ένα φρούτο ή ένα αυγό,

μία-δύο φέτες ψωμί, λίγο τυρί και ένα φρούτο ή ένα τοστ (ψωμί, ζαμπόν, τυρί)

και ένα φρούτο (οι ποσότητες αυτές είναι ενδεικτικές και προσαρμόζονται

ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης και την όρεξη του παιδιού). Το παιδί που δεν

έχει συνηθίσει να τρώει πρωινό είναι ίσως δύσκολο να μάθει εύκολα να

καταναλώνει κάποιο από τα παραπάνω. Μεγάλη σημασία έχει το παράδειγμα των

γονέων καθώς και η σταδιακή εισαγωγή τροφίμων στο πρωινό: στην αρχή μόνο ένα

ποτήρι γάλα, μετά και μία φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο και μέλι, και στο τέλος το

φρούτο. Επίσης θα ήταν καλό, μέχρι το παιδί να συνηθίσει το πρωινό, να

ενισχυθεί λίγο το δεκατιανό του.

Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι επίκουρος καθηγητής Κλινικής Διατροφής στο

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο