Φωτιές άναψαν χθες οι δηλώσεις του κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή, ο οποίος ανέφερε ότι «κάνει αγγαρεία» στο υπουργείο του και πως «εκτίει ποινή»! Πρόσθεσε δε: «Η παραίτησή μου είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού». Οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης προκάλεσαν την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Πολύδωρα. Ο υπουργός επιχείρησε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του.


OΠρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τηλεφωνικώς εξηγήσεις από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο οποίος υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του. Ωστόσο, οι αναφορές Πολύδωρα προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., καθώς η κυβέρνηση εμφανιζόταν να αποδέχεται ότι είναι αδύναμη να διασφαλίσει τη δημόσια τάξη.

Αρκετοί βουλευτές υποστήριζαν χθες ότι τίθεται ακόμα και θέμα παραμονής του κ. Πολύδωρα στο υπουργείο έπειτα από την παρέμβασή του. Αργά το απόγευμα, ωστόσο, το Μαξίμου με μια συντονισμένη προσπάθεια επιχείρησε να εκτονώσει το βαρύ κλίμα, αναφέροντας ότι δεν τίθεται ζήτημα για τον κ. Πολύδωρα και ότι με τις δηλώσεις του στη Βουλή εννοούσε ουσιαστικά ότι ο ίδιος δεν έχει άλλες προσωπικές φιλοδοξίες.

Νωρίτερα χθες ο Βύρων Πολύδωρας σήκωσε τα χέρια ψηλά στη Βουλή δηλώνοντας ουσιαστικά αδυναμία να αντιμετωπίσει την «έκρηξη πολιτικής βίας» που εκδηλώνεται την τελευταία περίοδο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ζήτησε τη συναίνεση και τη συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει «η ηθική και η πολιτική απομόνωση του φαινομένου εν εξελίξει», που το χαρακτήρισε «νέο κύμα του παλαιού προκλητικού έλικα έκνομης συμπεριφοράς».

Προκαλώντας αίσθηση στους παριστάμενους βουλευτές, αιφνιδίασε με την απρόσμενη «εξομολόγησή» του ρίχνοντας πυρά ακόμη και σε συναδέλφους του από την κυβέρνηση: «Η παραίτησή μου, ανά πάσα ώρα, είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Αγγαρεία κάνω, ποινή εκτίω. Τι είμαι, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος που, μετά από 30 χρόνια στην πολιτική, να κάνω τον κυματοθραύστη, για να μου λένε ότι είμαι άνθρωπος της βίας και των άστοχων φραστικών εκφράσεων;» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημόσιας Τάξης, ο υπουργός παρότρυνε εμμέσως τους πολίτες να παίξουν τον ρόλο του χαφιέ προκειμένου να συλληφθούν οι τρομοκράτες. Ο κ. Β. Πολύδωρας παραδέχθηκε ότι όντως επικρατούν στην ΕΛ.ΑΣ. τα προβλήματα της αδράνειας, της διοίκησης αλλά και του κενού συλλογής πληροφοριών που – όπως ανέφερε- καταστράφηκε από ιδεοληψίες. Και συμπλήρωσε με νόημα:

«Το φαινόμενο συναρτάται με την κατάργηση των τμημάτων Ασφαλείας αλλά και το ψυχολογικό. Λυπάμαι που το λέω, αλλά υπάρχει μια κοσμοαντίληψη στον τόπο που λέει “πόλεμο κατά του χαφιέ” και άλλες τέτοιες ιδεοληψίες. Μπορεί να έχουν έρεισμα στο παρελθόν, αλλά έχουν περάσει 30 χρόνια…».

Πάντως για μία ακόμη φορά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιτέθηκε στον Συνασπισμό υποστηρίζοντας ότι απαίτησε από την κυβέρνηση να μην παρέμβει δυναμικά στην πρόσφατη εξέγερση στις φυλακές του Μαλανδρίνου, ενώ για το ίδιο γεγονός διατύπωσε την άποψη ότι υποκινήθηκε από γνωστά κέντρα στα Εξάρχεια και πιθανόν στη Νέα Ιωνία.

Οι παραινέσεις, όμως, του κ. Β. Πολύδωρα προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις συνάντησαν την κατηγορηματική άρνηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Και όταν ο υπουργός αναφέρθηκε στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων, ο κ. Απ. Κακλαμάνης αντέδρασε: «Υπάρχουν οι αντιλήψεις περί χαφιέ, δεν μπορώ να πω ότι καθοδηγούνται ή παροτρύνονται, αλλά οφείλονται στον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνει η Αστυνομία. Χρειάζεται διάκριση της πολιτικής βίας από τα εγκλήματα του κοινού πολιτικού δικαίου».

Πάντως αναφερόμενος στο επεισόδιο στην Παιανία με τον θάνατο του φιλάθλου του Παναθηναϊκού έπειτα από συμπλοκή ανάμεσα σε οπαδούς της ομάδας του και του Ολυμπιακού, ο κ. Β. Πολύδωρας χαρακτήρισε επιτυχή έκβαση το γεγονός ότι υπήρξε μόνον ένας νεκρός, επειδή «δεν συνέβη μεγαλύτερο κακό, γιατί τα ραντεβού θανάτου είναι έξω από τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας».