Υποσχέσεις για 2.587 ανεμογεννήτριες

Το ΥΠΕΧΩΔΕ πιστεύει πως θα τετραπλασιάσει την παραγωγή ρεύματος μέχρι το 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας prok @dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2008 07:00 |
 Υποσχέσεις για 2.587 ανεμογεννήτριες

Την εγκατάσταση 2.587 ανεμογεννητριών σε όλη τη χώρα προωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή. «Οι εθνικοί στόχοι είναι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας της χώρας να ανέλθει, από 11% που είναι σήμερα, σε 20,1% μέχρι το 2010 και σε 29% μέχρι το 2020», τόνισε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2010 η ποσοστιαία συμμετοχή ανά τύπο ΑΠΕ- εκτός των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων- διαμορφώνεται ως εξής: αιολικά πάρκα 77,7%, μικρά υδροηλεκτρικά έργα 11,07%, βιομάζα 8,23%, φωτοβολταϊκά 2,03% και γεωθερμία 1,01%. Σήμερα, υπάρχουν στην Ελλάδα 1.028 ανεμογεννήτριες με παραγόμενη ισχύ

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από 11% που είναι σήμερα, να ανέλθει σε 20,1% μέχρι το 2010
746 ΜW, ενώ η παραγόμενη ισχύς τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 352% φθάνοντας το 2010 τα 3.372 ΜW.

Στελέχη τού ΥΠΕΧΩΔΕ έλεγαν χθες ότι με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται προσπάθεια να μπει φρένο στη μεταφορά των περισσοτέρων ανεμογεννητριών στα νησιά. Για τον λόγο αυτό, στις περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 1.000

στρέμματα του συνόλου της επιφανείας των δήμων. Έτσι, παρ΄ ότι σε ένα δήμο 10.000 στρεμμάτων επιτρέπεται η εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών, στα νησιά επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 2.000 στρέμματα.

Σε τέσσερις κατηγορίες
Για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ χωρίζει τη χώρα σε τέσσερις κατηγορίες: 1. Ηπειρωτική χώρα και Εύβοια. 2. Αττική. 3. Κατοικημένα νησιά Αιγαίου και Ιόνιου. 4. Ακατοίκητες νησίδες. Η πρώτη κατηγορία διακρίνεται σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ)-όπου μεταξύ των άλλων οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί- και Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ). Εδώ σημαντικό ρόλο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 1.600 στρέμματα.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι, στη Βόρεια Ελλάδα, οι Νομοί Έβρου και Ροδόπης όπου θα εγκατασταθούν 480 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 960 ΜW. Στην Κεντρική Ελλάδα, είναι οι Νομοί Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας όπου θα εγκατασταθούν 1.619 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 3.238 ΜW. Στην Πελοπόννησο, οι καταλληλότερες περιοχές είναι στους Νομούς Λακωνίας και Αρκαδίας όπου θα εγκατασταθούν 438 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 876 ΜW.

Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ορίζονται συγκεκριμένες αποστάσεις από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές προστασίας της φύσης και του τοπίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς η ελάχιστη απόσταση είναι 3 χιλιόμετρα, από κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία είναι 500 μέτρα και από τους παραδοσιακούς οικισμούς είναι 1.500 μέτρα.


Στροφή και στα υδροηλεκτρικά έργα

ΟΠΩΣ επεσήμανε χθες ο κ. Σουφλιάς, «στόχος είναι το 2010 η εγκατεστημένη ισχύς από μικρά υδροηλεκτρικά έργα να ανέλθει στα 364 ΜW από τα 110 που είναι σήμερα». Τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα περιλαμβάνονται στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και για τον λόγο αυτό δίνεται μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό των υδάτινων διαμερισμάτων και την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των υδροηλεκτρικών έργων. Μέριμνα επίσης δίνεται και στην ηλιακή ενέργεια- οι ηλιακοί συσσωρευτές καλύπτουν σήμερα μια έκταση 3 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Επίσης στην ενέργεια από βιομάζα και βιοαέρια, καθώς και τη γεωθερμική ενέργεια.

«Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν κάνει την τομή που όλοι περιμέναμε», επισημαίνει ο υπεύθυνος εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κ. Αχιλλέας Πληθάρας. «Ορισμένες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές επιβαρύνονται σημαντικά ενώ την ίδια ώρα προστατεύονται υπέρμετρα περιοχές που προορίζονται για έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη».

ΠΑΣΟΚ: Χωρίς στόχο
«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση χωροθετεί χωρίς στόχο», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης. «Αντί να συμβάλει στην πορεία προς μια ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας και να δίνει πνοή και άνοιγμα στις επενδύσεις που υπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, θέτει περιορισμούς με αποτέλεσμα να αναχαιτίζει τη διάθεση των δυνάμει επενδυτών στις νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας».

19
Νικόλας Τσεμίλης
22/11/2008 11:32
Συμφωνώ απόλυτα με τον Πάνο!!! Έχει γνώση περι της ανάγκης των επιχειρηματιών να λάβουν τις τεράστιες επιδοτήσεις της Ε.Ε. για να πλουτίνουν ακόμη περισσότερο! Επίσης γνωρίζει την καταστροφική ανάπτυξη που ακολουθούν για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Ελληνική φύση. Ας επιδοτήσουν τα νοικοκυριά ώστε να τοποθετήσουν ηλιακούς συσωρευτές που θα παράγουν ενέργεια για το κάθε σπίτι. Γιατί χρειάζεται να έχουμε τους νταβατζήδες, δηλ. τους μεσάζοντες και να μας πουλάνε το ρεύμα σε κόστος 5πλάσιο απο την αρχική του τμή;;; Όλος αυτός ο ντόρος έχει έντεχνα δημιουργηθεί απο τις ίδιες τις εταιρίες και τα τσιράκια τους, ώστε να πιέσουν ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες να δεχτούνε τις επεμβάσεις των εργολάβων μέσα στα δάση τους!!! Άκου Σκαι και περιβαλλοντική ευαισθησία.....Του Αλαφούζου κανάλι είναι όπου ο ίδιος δραστηριοποιειται επιχειρηματικά για την ανάπτυξη και εκμετάλευση ΑΠΕ μαζί και των ανεμογεννητριών. Ξύπνα Έλληνα, αυτοί σου ρουφάνε το αίμα και όχι τα κακόμοιρα τα κουνουπάκια......
Darren
20/11/2008 05:50
Obviously, Renewable energy is becoming more and more popular all over the world. I''m glad I threw myself into this industry. I''m Darren who supply wind turbines for use in residential, farm, and commercial/industrial applications. I''m here in China, hope we can catch business opportunities together.
ΠΑΠΑΛΥΜΠΕΡΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ
15/11/2008 09:43
Καλημέρα, διαμένω μόνιμα στη Νότια Καρυστία και ποιο συγκεκριμένα στην Κάρυστο. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που μάθαμε τι σημαίνει για το ελληνικό κράτος ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στην περιοχή μας έχουν ήδη εγκατασταθεί 352 ανεμογεννήτριες, χωρίς τον παραμικρό χωροταξικό σχεδιασμό.
Δεν θέλω να μπω στην κουβέντα για το κατά πόσο συνεισφέρουν οι ανεμογεννήτριες στη λύση του ενεργειακού ζητήματος ή όχι.
Θέλω όμως να θέσω συγκεκριμένους προβληματισμούς για το περιβόητο χωροταξικό.
1. Εξηγήστε μου γιατί από τι στιγμή που οι επιστήμονες χαρτογραφούν τις περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας, το ΥΠΕΧΩΔΕ το προχωρά περισσότερο και ορίζει περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας; Μήπως αντί να υποκινεί το επενδυτικό ενδιαφέρον υποκινείτε απ αυτό;
2. Εξηγήστε μου πραγματικά ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Από πού προκύπτει απ` το κείμενο;
3. Γιατί στο σχέδιο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στα συνωδά έργα(δρόμοι και γραμμές μέσης και υψηλής τάσης); Πρέπει να γνωρίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς στη Νότια Καρυστία είναι η διέλευση υπέργειων γραμμών μεταφοράς ενέργειας μέσα από οικισμούς ή δίπλα απ` αυτούς, μέσα από περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και τουριστικής αξίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και προκαλώντας συνεχώς πυρκαγιές.
4. Ποιος είναι αρμόδιο για την τήρηση που περίφημου ποσοστού κάλυψης επί των εδαφών ενός ΟΤΑ; Οι Περιφέρειες. Θα παρακαλούσα να ρωτήσετε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να σας πει πόσες ανεμογεννήτριες υπάρχουν σήμερα στα διοικητικά όρια της. Πιστεύεται ότι γνωρίζει;
5. Ποια συγκεκριμένη δέσμευση αναλαμβάνουν εκ του σχεδίου οι επενδυτές για την αποκατάσταση του τοπίου και των θιγόμενων ιδιοκτησιών όταν η επένδυση τους εγκαταλειφθεί;
Όπως γίνεται αντιληπτό ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου για εμάς, τους κατοίκους αυτού του τόπου, τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο αρνήθηκε να διαλεχθεί ακόμα και επί των όποιων προτάσεων κατέθεσαν οι Δήμοι και η Νομαρχία Ευβοίας.
Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Είμαστε ενάντιοι στην άναρχη και άνευ όρων εγκατάσταση αιολικών πάρκων που μετατρέπουν την περιοχή μας σε βιομηχανικό τοπίο, απαξιώνουν τη γη μας και στερούν από τους κατοίκους του κάθε άλλη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης.


NAUARXOS
14/11/2008 22:18
APEUTHINOME STON GIORGO KALAITZAKIS POU LEI OTI I ELLADA . I ELLADA EXI I POLITIKI TI KANOUN DEN EXIS KATALABI TIN ELLINIKI POLITIKI OTI KE NA KANOUN OSO LIGOTERO THA KOSTISI NOMIZIS OTI APO KAPOU ALLOU THA STA FANE AUTO EINE TO GREECE KRATOS ALLALOUM SE POLLA THEMATA ALLA SE MAGIA PROTI NA DIXOUME STOUS ALLOUS OTI EIMASTE KALITERI GIORGO SOU SINISTO NA APS NA MINIS SE ALLO KRATOS AMA THES NA EXIS AUTA POU NOMIZIS OXI STO ELLADA. STO ELLADA EINE MONO MBLAMBLA.
Led
14/11/2008 16:53
Oi Elada tha epre ne paragi to 100% apo APE EXTES oxi 20% se kapia xronia. Tha epre na paragi kai alo 100% kai na exagi, OXI na esagi apo Tourkia, Alvania, kai Boulgaria.

Tha epre episis na exounme tin texnognosia kai na tin exagoume EXTES se ala krati oxi na tin agorazoume.

Ala varame miges. Eiaste xoris orama.
ΠΑΝΟΣ
14/11/2008 15:55
OI DHMOSIOGRAFOI ΑΝΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΠΙΧΗΡΙΣΙΑΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΕ ΕΝΤΥΠΑ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΤΗΛΕΠ/ΝΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΑΣ.....ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΗΜΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ
ΠΑΝΟΣ
14/11/2008 15:49
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ.....ΑΤΑΚΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ....ΚΑΙ ΑΜΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ RWE ME 36 LEPTA H STOYS ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕ 55 ΛΕΠΤΑ ΤΙ ΚΑΘΕΣΤΕ ΣΤΗ ΔΕΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΛΕΥΕΙ ΜΕ 8 ΛΕΠΤΑ ...Ε ΡΕ ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΜΕ 10 ΡΟΥΜΠΙΝΙΟ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ
ΠΑΝΟΣ
14/11/2008 15:32
Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΑΝΕΙ 300 ΧΙΛ ΕΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙΣ ΡΕΥΜΑ 9 ΚΙΛΟΒΑΤ ΔΗΛ 3 ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ..ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΔΩΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ...ΚΑΙ ΤΑ 3000.ΟΟΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΒΙΛΛΑ
KALAITZAKHS GEORGIOS
14/11/2008 13:05
H ELLADA ME TA GEOLOGHKA KAI KLHMATHSTIKA PROSONTA POU EXEI MPOROUSE NA ANTLHEI TO 70%THS ENEGEIAS THS APO ANALAKTHKES MORFES ENERGEIAS.
OXH OMOS MAFOITHKES METHODOUS OPOS H MAFIA TON ANEMOGENHTRION POU ME BOLIKOUS KAI PLHROMENOUS TOPIKOUS ARXONTES (EXO STOIXEIA) EXOUN KATAPATHSEI ARXEOLOGIKOUS XOROU XOROUS EIDHKOU FYSIKOU PERHBALONTOS ME TO ETSI THELO XORHS MELETES XORHS THPOTA XORHS SYMETOXH THS TOPOIKHS KOINONIAS.
TO EIXA PRODIOPOIHSEI OTH STHN ELLADA PROTA PREPEI NA STEITHI MAFIA SYMFERONTON KAI YSTERA PROXORAMAI FENETAI TORA OTH STHITHIKE H MAFIA TON FOTOBOLTAIKON EPITELOUS NA DOUME TI THA KANOUN KAI AYTOI.
Πατριώτης
14/11/2008 12:16
Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτός από τους ανεμιστήρες στα γραφεία δεν γνωρίζει τίποτα άλλο...αφήστε τους ήσυχους στην απέραντη γαλήνη της άγνοιας!
Και κατά Καρυωτάκη:
οι δημόσιοι υπάλληλοι οι καϋμένοι...
Epixorigiste Giati Xanomaste
13/11/2008 18:06
Mou fenete ligo diskli h egatastasi 2.6GW se 2 xronia, otan 0.7GW egatastithikan se pano apo mia 10etia. Episis tha protheso oti egatastasi 2.6GW anemogenitrion se perioxes paragogis ilektrismou (perioxes me ipsilou anemous) isodinami (h kalitera prepei na isodinami) me peretero egatastasi (ton agapimenon mas) ipsi-tasikon pilonon tis DEH. Ta teleftea xronia polles epistimonikes meletes exoun (en)diksi mia sinexiszomeni afksis stin mesi thermokrasia tis gis. Gnosto kai os fenomeno tou thermokipiou (Global Warming). Aftos einia o kirios logos egatastasis anemogenitrion (se olon ton planiti). ALLA opos einai poli gnosto (h tha eprepe na einai), h paragogi ilektrismou apo anemogenitries (se sigrisi me lignito ergostasia) kostizi perisotero (ston katanaloti). Oi epixiris pou tha ependisoun stin egatastasi 2.6GW anemogenitrion, (den to kanou gia tin psixi tis manas tous..oute to mellon ton pedion tous apo ton karkino tou ''ligniti'') exoun parei eguhsis timis polis ilektsimoun (sinithos gia 20 xronia), se timis anoteres apo autes mou epikratoun se mia eleftheri agora. Kai an kai ilektrologos mixanikos, provlimatizome sto akrivos parapano zitima. Mia epixiri prepei na EPIXIRI (to leei kai h leksi alloste) na vgalei kerdos... Epidotisis, epixosrigisis ktlp...exoun apogoreuti me to skeptiko oti mia agora prepei na einai eleftheri (h oso to dinaton perisotero eleftheri) apo kratikes epidotisis/paremvatismo/elenxo. Epesa apo ta sinefa otan akousa ena vretano epixirimatia (ilektrologo mixaniko), pou me tromeres diskolies kai meta apo 10 xronia eftiakse to proto ergostasio paragogis ilektrismou apo axiro/viomaza (ara kai ananeosimo) (Biomass 38MW, Ely UK, ECO2). Otan ton rotisan pio einai to megalitero epixirimatiko risko se mia ependisi ananeosimon pigon energia, edose tin katapliktiki apadisi...Global Cooling (ptosi tis mesis thermokrasias tou planiti). Afti tin apadisi tin dikiologise poli apla, logo ton poli megalon epixorigeseon mou pernei apo to vretaniko kratos gia paragogi energias apo ananeosimes piges energias. To idies epidotisis pernoun (den to ksero, alla ipotheto) pano kato kai stin ellada. H politiki tou epixorigiste giati xanomaste...apo enan exthro pro ton pilon, mono provlimata prokite na dimiourgisi, akoma kai an autos o exthros einai alithinos. Afti i politiki den einai ELLINIKI, Neo Dimokratiki h PASOKiki...einai imi-ksenoferti. To megalitero vrovlima egite stin sovari meleti ton topothesion kai ependisi sto diktio metaforas, opou xriazete. Anemogenitries apo edo kai apo ekei, xoris sovares meletes (electricity network stability studies) gia statherotita tou diktiou, dinatotita metoforas isxios apo perioxes mazikis paragogis se perioxes mazikis katanalosis, tha pollaplasiasoun tis pithanoties blackout to kalokeri, para tha tis miosoun.
Κ.Α.
13/11/2008 15:38
Για Μάρκο

Ορθώς κύριέ μου! Οι ανεμόμυλοι είναι όπως και οι γραμμές του μετρό επί ΝΔ, καθώς και τα λοιπά δημόσια έργα...σχέδια επί χάρτου...από τους ανεμόμυαλους...

οι τελευταίο δυστυχώς δεν μπορούν να παράξουν ρεύμα...μόνο ψέμα κύριέ μου...ΜΟΝΟ!
MARKOS
13/11/2008 13:41
Kserete posous polemous eho kerdisy epy hartou,opos thelo stino tin mahi.
Nikos G
13/11/2008 10:57
Λογια του αερος δηλαδη......Η θεωρια απεχει ετη φωτος απο την πραξη στην Ελλαδα. Αλλα και οι νησιωτες, τι καλοι ανθρωποι που ειναι, παντα φωναζουν οτι δεν εχουν αρκετη ισχυ για να κανουν την δουλεια τους, αλλα οταν τους λες για ανεμογεννητρια λυσσανε για να εμποδισουν την εγκατασταση στο νησι τους, βλεπεις προτιμανε να δινουν καρκινο και αλλα προβληματα υγειας στους ανθρωπους της Κοζανης απο τα εργοστασια λιθανθρακα παρα να "ασχημηνουν" τα ξερονησια τους με μερικες ανεμογεννητριες.
Manolis o Krhtikos
13/11/2008 10:34
Στην Κρητη και συγκεκριμενα στο Λασηθι υπαρχουν παρα πολλες γενητριες , αλλα απο οτι εμαθα δεν μπορουν να λειτουργησουν ουτε οι μισες μαζι διοτι οι εγκαταστασεις , οι γενητριες , οι καλωδιακες συνδεσεις θα τιναχτουν στον αερα, θα παρουν φωτια. Αν ειναι ετσι μηπως ειναι καλυτερα πρωτα να φτιαξουμε υποδομη και μετα γενητριες.
Συγκεκριμενα στο Λασηθι το καλοκαιρι λογω υπερβολικης καταναλωσης απο τον Τουρισμο , αιρ κοντισιον, κτλ. υπαρχουν συνεχεια διακοπες,βλαβες και η ΔΕΗ λεει οτι φταιει το δυκτιο. Ειναι αληθεια αυτο. Μηπως ειναι παλι κατι καινουργιο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΟΛΠΟ.
ART-SLIGHT
13/11/2008 10:31
I THINK IT IS A GREAT IDEA TO BUILD UP WIND-MILLERS IN GREECE BECAUSE YOUR COUNTRY POSSESSES ONE OF THE HUGE RESOURSES OF SOLAR ENERGY.THE FUTURE OF ENERGY BELONGS TO SUN,WIND ETC. FROM WHICH HUMANITY WILL BE ABLE TO GET ENERGY!
Μιχάλης
13/11/2008 10:18
το μαγαλοξενοδοχείο και ο μαζικός τουρισμός του ενός μηνός ειναι ένα παράλογο καταναλωτικό τέρας χωρίς μέλλον, ο μετά την κρίση μικρομεσαίος ευρωπαίος και τα επιδοτούμενα πακέτα διακοπών είναι λιγοστά για να καλύψουν μία προσφορά που στηρίχθηκε σε παροχές και υπερδανισμό, μόνο μια μακρόχρονη διαμονή σε οικολογικά συγκτοτήματα, ειδικά στα νησιά, έχουν οικονομικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπου κάθε μορφή ενέργειας μπορεί να βρεί την καλλίτερη απόδοση...
Αρίσταρχος
13/11/2008 08:39
Εντάξει καταλάβαμε...τσιμέντο στο γυαλό και ανεμογεννήτρια στο βουνό να τροφοδοτεί με ρεύμα τα ποτιστικά των μεγαλοξενοδοχείων που θα φράξουν τις παραλίες των νησιών κατά τα πρότυπα Μπαλόπουλου! Το λοιπό ρεύμα τα ξενοδοχεία θα το παίρνουν κλασσικά από πετρελαιομηχανές!
Οικολογία και Νέα Δημοκρατία έννοιες μονίμως ασύμβατες...
d_kardamis@pireasnet.gr
13/11/2008 08:08
ΑΛΗΘΕΙΑ Η'' ΨΕΜΜΑΤΑ?