Το… 108% (για την ακρίβεια το 107,71%!) της λίμνης Βιστωνίδας «κατάφερε» να ανταλλάξει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ με το Ελληνικό Δημόσιο, δίνοντας πλέον στην υπόθεση της σκανδαλώδους ανταλλαγής διαστάσεις πρωτοφανούς απάτης εις βάρος του Δημοσίου!

Η απάτη προκύπτει από τα τριάντα ένα συμβόλαια με τα οποία διαβιβάστηκαν περίπου 260 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου, ως αντάλλαγμα της παραχώρησης της λίμνης Βιστωνίδας, και τα οποία αποκάλυψε χθες το ΠΑΣΟΚ. Η ανταλλαγή αυτή απέφερε στη Μονή, σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, περιουσία αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευσε τις αποκαλύψεις με την καταγγελία ότι από αυτά προκύπτει «όργιο λεηλασίας» της δημόσιας περιουσίας, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό προς αυτή.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, τα περισσότερα από τα επίμαχα συμβόλαια των «ιερών ανταλλαγών» φέρουν την υπογραφή της συζύγου του πρώην υπουργού Αικατερίνης Πελέκη

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΕΛΕΚΗ

Η απάτη προκύπτει από τα 31 συμβόλαια μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου, τα περισσότερα με υπογραφές της Αικ. Πελέκη

– Βουλγαράκη, ενώ άλλα από αυτά έχουν συνταχθεί από συμβολαιογράφους που έχουν οικογενειακή σχέση με στελέχη της Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε τα συμβόλαια αυτά με νομικά μέσα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και δίνουν νέα διάσταση στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ενώ φέρουν πλέον την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, καθώς στοιχειοθετείται, σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, «ευθύνη των υπουργών που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και δεν απέτρεψαν ή και συναίνεσαν στη διάπραξη της απάτης, σύμφωνα με τα όσα διαλαμβάνονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Για τον λόγο αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε για ακόμη μία φορά να σταλεί στη Βουλή ο φάκελος του σκανδάλου, αφήνοντας και πάλι αιχμές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης η οποία κωλυσιεργεί και δεν διαβιβάζει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή, παρ΄ ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν εντοπιστεί ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή.

Πού βρίσκονται τα ακίνητα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια, Μ. Καρχιμάκη, Γ. Δριβελέγκα, Μ. Μπόλαρη, Χρύσας Αράπογλου, Γ. Πεταλωτή, Μ. Τιμοσίδη, Γ. Ντόλιου, Χρ. Αηδόνη και Θεοδώρας Τζάκρη, τα 260 ακίνητα που παραχωρήθηκαν από την ελληνική πολιτεία στη Μονή Βατοπεδίου ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστωνίδα βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές:

Καρδιά Θεσσαλονίκης, Ν. Ραιδεστός, Πανόραμα, Ωραιόκαστρο, Νέοι Επιβάτες, Τριγλία, Ουρανούπολη, Σωζόπολη, Ν. Καλλικράτεια, Ν. Αγχίαλος Θεσ/κης, Τρίλοφος, Γοργορύγι Τρικάλων, Βλαχάβα Τρικάλων, Μίκρα Θεσσαλονίκης, Βεγορίτιδα Ν. Πέλλας, Ξηροπόταμος Χαλκιδικής, Αμουλιανή Χαλκιδικής, Κάριανη Ουρανούπολης, Ν. Πέραμος Καβάλας, Ν. Ηρακλείτσα Καβάλας, Λαύριο, Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Ακροπόταμος Καβάλας, Ολυμπιακό Χωριό, Τρίγλια Χαλκιδικής, Ν. Πλάγια Χαλκιδικής και Νέα Κρήνη Καλαμαριάς.

Σχεδιασμοί και μεθοδεύσεις

Στην ανακοίνωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζεται ότι πολλά εξ αυτών των ακινήτων επεστράφησαν από τη Μονή Βατοπεδίου ξανά στο Ελληνικό Δημόσιο και αντ΄ αυτών δόθηκαν στη Μονή άλλα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Οι ανταλλαγές, οι επιστροφές, οι ακυρώσεις κ.λπ. γίνονται με καταπλήσσουσα ευκολία, σαν να πρόκειται για εκθέματα εμπορικού καταστήματος και όχι για ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Προκειμένου να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί και οι μεθοδεύσεις, προέβησαν ακόμη και σε κατατμήσεις, επί της ουσίας ή επί ιδανικών μεριδίων, τόσο της δήθεν ιδιοκτησίας της Μονής (λίμνη Βιστωνίδα) όσο και των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν προηγούμενο. Δίνουν την εικόνα ενός οργίου λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό προς αυτήν. Το ζητούμενο ήταν μόνο η εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων και όχι του Ελληνικού Δημοσίου».

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κληθούν σε ακρόαση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) Π. Παπαγεωργίου και Κ. Γκράτζιος, προκειμένου όπως αναφέρουν στη σχετική τους επιστολή να δειχθεί ότι «είναι αναμφισβήτητη η μεθόδευση από διεφθαρμένους αξιωματούχους και λειτουργούς της διασπάθισης και διαρπαγής δημόσιας περιουσίας τεράστιας αξίας, που παραχωρήθηκε στην Ι.Μ. Βατοπεδίου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου».

Τελικά, έπειτα από απόφαση του προέδρου της Βουλής, στην Επιτροπή θα προσέλθει μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κ. Γκράτζιος.

Αποστάσεις Χατζηγάκη από Σανιδά για το σκάνδαλο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου silal@dolnet.gr

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, παίρνει διακριτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Με αφορμή τη φημολογία για το παρασκήνιο που αναπτύχθηκε γύρω από την τύχη της δικογραφίας, ο κ. Χατζηγάκης διέψευσε ότι αφαιρέθηκε προσωρινά από τους δύο αρμόδιους εισαγγελείς για λόγους σκοπιμότητας, διαβεβαιώνοντας ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυρ. Καρούτσος «είχε υποχρέωση να ενημερωθεί, έκανε το αυτονόητο, σε δυο τρεις ημέρες θα επιστρέψει τη δικογραφία και η έρευνα θα συνεχιστεί».

Το ίδιο άλλωστε ισχυρίστηκε χθες και ο κ. Καρούτσος, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η δικογραφία από την περασμένη Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι η ασυνήθης αυτή ενέργεια- μεσούσης της έρευνας- ερμηνεύθηκε από δικαστικούς κύκλους ως προσπάθεια- με εντολή άνωθεν- ανάσχεσης των προθέσεων των εισαγγελέων Εφετών Ηλ. Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου να ζητήσουν να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, καθώς προσκρούει σε εμπλοκή υπουργών.

Τους απάλλαξε προκαταβολικά

Δεδομένου ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έσπευσε εξαρχής να απαλλάξει τους υπουργούς που υπέγραψαν τις κρίσιμες αποφάσεις, ο κ. Χατζηγάκης διαχώρισε τη θέση του από τον κ. Σανιδά, υπογραμμίζοντας ότι ήταν προσωπική του εκτίμηση, η οποία δεν δεσμεύει τους δύο εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα. Ειδικότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:

«Ο κ. Σανιδάς διατύπωσε στο πόρισμά του, ύστερα από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε, ότι υπήρξαν “παραπλανηθέντες”, καλοπίστως, υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στο θέμα του Βατοπεδίου. Ήταν η δική του εκτίμηση, από τη δική του έρευνα και ώς το στάδιο που την πραγματοποίησε. Ήταν η εκκίνηση της όλης έρευνας που έγινε χάρη στη Δικαιοσύνη. Η άποψη αυτή του κ. Σανιδά δεν δεσμεύει τους δύο Εισαγγελείς, οι οποίοι μπορεί ελευθέρως να συγκεντρώσουν νέα στοιχεία και να διαπιστώσουν ευθύνες πολιτικών προσώπων από τη δική τους έρευνα και από τη δική τους εισαγγελική κρίση».

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χατζηγάκης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν ξέρει τι έχει προκύψει μέχρι τώρα και ούτε θέλει να ξέρει», φάνηκε μάλλον προετοιμασμένος για το δύσκολο έργο που θα κληθεί να διεκπεραιώσει. «Εγώ θα εφαρμόσω τον νόμο και ξέρετε καλά ότι ο νόμος υποχρεώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης να παραπέμψει τον φάκελο στη Βουλή σε περίπτωση που προκύψουν ανάλογα στοιχεία από τη Δικαιοσύνη. Δεν θα γίνει τίποτα παράνομο και να το πω ακόμη μια φορά, το είπα και στη Βουλή, ότι η Εκτελεστική Εξουσία στέκεται μακράν της Δικαστικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης.

Κατέθεσε για τις συναντήσεις του Εφραίμ με υπουργούς

ΣΤΙΣ «ΙΕΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ» που είχαν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκε χθες μάρτυρας, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως να καταθέσει στον εισαγγελέα Εφετών Ηλία Κολιούση που διενεργεί την έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας περιέγραψε στον εισαγγελέα τις συζητήσεις που είχε ακούσει την περίοδο που εξυπηρετούσε τον ηγούμενο Εφραίμ όταν ερχόταν στην Αθήνα μεταφέροντάς τον πολλές φορές με αυτοκίνητο τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και σε άλλα μέρη όπου γίνονταν συναντήσεις παρουσία πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ήταν οι κ.κ.

Ρουσόπουλος, Δούκας και Μπασιάκος.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, όπως είπε, ο μάρτυρας συνεργαζόταν με επιχειρηματία που είχε στενή σχέση με τον Εφραίμ και για λογαριασμό του εργοδότη του παρείχε στον ηγούμενο της Μονής υπηρεσίες ως οδηγός. Στη διάρκεια των διαδρομών φέρεται- όπως ισχυρίζεται- να είχε ακούσει συχνά τον κ. Εφραίμ να μιλά με πρόσωπα που εκ των υστέρων τα συνέδεσε με την «υπόθεση του Βατοπεδίου». Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο αυτόκλητος μάρτυρας εμφανίστηκε στο Εφετείο Αθηνών συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Φραγκίσκο Ραγκούση, ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθε αυθόρμητα να καταθέσει όσα γνωρίζει για να σταματήσει η αφόρητη πίεση που εκδηλώνεται με απειλές κατά της ζωής του».

Υπόλογη και για τα οικόπεδα της Ουρανούπολης η Πελέκη

ΥΠΟΛΟΓΗ ΚΑΙ για τα συμβόλαια ανταλλαγής ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου στην περιοχή της Ουρανούπολης, είναι εδώ και μήνες στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη- Βουλγαράκη.

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα πρωτοδικών Κώστα Σιμιτζόγλου, όπως διευκρινίστηκε χθες λίγο πριν πέσουν οι… τίτλοι τέλους της έρευνας, βρίσκονται τελικά μόνο οι ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες για τη σύζυγο του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη. Η κ. Πελέκη χθες προτίμησε, ασκώντας δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος, να μην εμφανιστεί η ίδια στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αλλά να καταθέσει μέσω δικηγόρου 15σέλιδο υπόμνημα παρέχοντας τις δικές της εξηγήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Επικαλούμενη μάλιστα γνωμοδοτήσεις, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι από τη στιγμή που δεν ήταν διαχειρίστρια στις συγκεκριμένες εταιρείες, δεν τίθεται ζήτημα ασυμβίβαστου με τη συμβολαιογραφική της ιδιότητα. Η πειθαρχική δικογραφία για την κ. Πελέκη άνοιξε έπειτα από καταγγελία, τον περασμένο Μάρτιο, από τον Δήμο Σταγείρων Χαλκιδικής, με βάση την οποία ο εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος διενεργούσε σχετική έρευνα που αφορούσε τα συμβόλαια ανταλλαγής 8.600

στρεμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, περιοχή που είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Ο εισαγγελέας πάντως, κατά πληροφορίες, μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει διευκρινίσεις από την κ. Πελέκη, ενώ ενδέχεται να καλέσει και κάποιους από τους υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας.