Μετά το διεθνές εμπόριο τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ παρεμβαίνει και στις τιμές του πετρελαίου κάνοντας ουσιαστικά επίθεση κατά του ΟΠΕΚ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες κατηγορώντας τες ότι αυξάνουν «με τεχνητό τρόπο» τις τιμές και τόνισε ότι «δεν θα δεχτούμε» την κατάσταση αυτή. Μένει να φανεί εάν ο Τράμπ θα κάνει και άλλη παρέμβαση, εκτός από λεκτική, στη συγκεκριμένη αγορά για να επηρεάσει τις τιμές.

Η παρέμβαση αυτή έγινε γνωστή με τον τρόπο που έχει συνηθίσει τις αγορές ο αμερικανός πρόεδρος: μέσω Twitter. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η συνάντηση που είχαν χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ με άλλους πετρελαιοπαραγωγούς στη Σαουδική Αραβία όπου συζήτησαν τη μελλοντική τους στρατηγική. Εκεί οι χώρες αυτές επανέλαβαν ότι θα ήθελαν να δουν τις τιμές να αυξάνονται ακόμη περισσότερο και ότι απέχουν ακόμη από την επίτευξη του στόχου τους να εξαλείψουν το πλεόνασμα προσφοράς μαύρου χρυσού από την αγορά.

Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται ήδη πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Στην αγορά της Νέας Υόρκης οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate έφτασαν την Παρασκευή τα 68,40 δολάρια, ενώ στο Λονδίνο οι τιμές του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκαν στα 74 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά όταν οι χώρες του ΟΠΕΚ σε συνεργασία με τη Ρωσία αποφάσισαν να συνεργαστούν για να ρίξουν την προσφορά μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια ακολούθησε και δεύτερη ανάλογη συμφωνία με στόχο να διατηρηθεί και φέτος –και πιθανότατα και του χρόνου –το ίδιο καθεστώς.

Την προηγούμενη εβδομάδα τρεις αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είχαν αναφέρει στο Reuters ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα ήθελαν να δουν τον μαύρο χρυσό στα 80 με 100 δολάρια το βαρέλι. Μετά τις δηλώσεις Τραμπ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν υποχώρηση, ανέκαμψαν όμως στη συνέχεια.

Μετά την παρέμβαση Τραμπ αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ απάντησαν στον αμερικανό πρόεδρο εκφράζοντας την άποψη ότι οι τιμές δεν είναι φουσκωμένες με τεχνητό τρόπο. Απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο του μαύρου χρυσού σε γεωπολιτικές εντάσεις, όπως είναι οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα, οι απειλές των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι επιθέσεις στη Συρία και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο υποστήριξε ότι ο Οργανισμός δεν θέτει στόχους στις τιμές του πετρελαίου ώστε αυτές να αυξηθούν για να τους πιάσουν. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.