Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται ότι θα φτάσει το 3,9% φέτος και θα είναι η υψηλότερη από το 2011, ενώ στα ίδια –αρκετά υψηλά –επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί και το 2019. Ωστόσο ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως είναι μια πιθανή σύγκρουση στον τομέα του εμπορίου που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρουσίασε χθες την εξαμηνιαία του έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές («World Economic Outlook»).

Αλλες προκλήσεις που έχει εντοπίσει το Ταμείο είναι το επερχόμενο τέλος του πολύ φθηνού χρήματος και η αύξηση του χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης ανησυχία προκαλούν οι διακυμάνσεις που έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι χρηματιστηριακές αγορές. Καθώς τα σημάδια πληθαίνουν ότι οι πολιτικές προστατευτισμού που αρχίζουν να ακολουθούν ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, πηγάζουν από τον σκεπτικισμό των ψηφοφόρων για την παγκοσμιοποίηση, το ΔΝΤ προειδοποίησε μέσω της έκθεσής του τις κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες προτού επηρεαστεί αρνητικά η παγκόσμια οικονομία. Οπως είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ, «έχουν ήδη πέσει οι πρώτες βολές ενός πιθανού εμπορικού πολέμου», αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο Ομπστφελντ εκτιμά ότι ο πυρετός στο εμπόριο μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο εάν οι φοροαπαλλαγές στις οποίες προχωρεί ο Ντόναλντ Τραμπ κάνουν τους Αμερικανούς να καταναλώσουν περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα, αυξάνοντας το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυτής.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει φέτος το 2,9% και το 2019 το 2,7%. Ωστόσο από το 2020 και μετά οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία από τις φοροαπαλλαγές θα είναι μικρότερες και μπορεί να υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμά το Ταμείο.

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 2,4%, Για το 2019 προβλέπεται ανάπτυξη κατά 2%. Για την Κίνα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη κατά 6,6% το 2018 και κατά 6,4% το 2019. Το Ταμείο κάλεσε ακόμα τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία για να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσουν τέτοιες φορολογικές πολιτικές που θα τους επιτρέψουν να πετύχουν στο μέλλον υψηλότερη ανάπτυξη, αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η κόντρα στο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, παρά τις νέες χθεσινές προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να πουλάνε για επτά χρόνια εξαρτήματα και λογισμικό στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ. Το θερμόμετρο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στο εμπόριο έχει ανέβει επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα με εκατέρωθεν απειλές και αντίποινα στην επιβολή δασμών.