Και επισήμως το Δημόσιο και ο Ομιλος Λάτση επιβεβαιώνουν τις μεταξύ τους συζητήσεις για την από κοινού πώληση μετοχών τους που αντιστοιχούν αθροιστικά στο 51% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με αυτή, «οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (Ομιλος Λάτση), βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τους στα Ελληνικά Πετρέλαια». Επίσης συζητούν «τη διαδικασία τής από κοινού μεταβίβασης και τη ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων».

Οπως προσθέτει η εταιρεία, «σύμφωνα με τους μετόχους, οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει,αναμένεται όμως εντός του προσεχούς διαστήματος η έκβαση των σχετικώνδιαπραγματεύσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings θα προβούν στις απαραίτητες ανακοινώσειςσύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όταν συντρέχουν οι συνθήκες για αυτές».

Οπως αναφέρουν πηγές, οι δύο πλευρές φέρεται ότι συζητούν το ενδεχόμενο διατήρησης ποσοστού από 15% στα ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) έχει μερίδιο 35,5% και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings 45,5%.

Με τον τρόπο αυτόν ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του μάνατζμεντ.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ότι τα σενάρια για εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης του ποσοστού του Δημοσίου στην εταιρεία είναι λιγότερο επικρατέστερα σε σχέση με εκείνο της από κοινού πώλησης μετοχών.