Την ώρα που οι πληρωμές με κάρτες καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση στη χώρα μας αντιπροσωπεύοντας πλέον σχεδόν τις μισές ηλεκτρονικές συναλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει ακόμη 58 επαγγελματικούς κλάδους να εγκαταστήσουν και να χρησιμοποιούν συσκευές υποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών POS.

Μετά το πρώτο κύμα επαγγελματιών που εγκατέστησαν τον περασμένο Ιούλιο POS, έρχεται τώρα το δεύτερο κύμα με 58 επαγγελματίες που θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί και να εγκαταστήσουν POS το αργότερο έως τις 11 Μαρτίου. Στα επαγγέλματα αυτά περιλαμβάνονται πολλά από τον κλάδο των οικοδομικών δραστηριοτήτων (π.χ. κατασκευή στεγών, χρωματισμοί) καθώς και ελεύθερα επαγγέλματα όπως μεσίτες και φωτογράφοι.

Οι επαγγελματίες που θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας από 11 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου 2018 έχουν προθεσμία συμμόρφωσης έως και την 11η Απριλίου.  Επίσης όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή δραστηριότητας μετά την 11η Μαρτίου έχουν προθεσμία συμμόρφωσης εντός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.

Με την εγκατάσταση του POS όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν και επαγγελματικό λογαριασμό ή λογαριασμούς στο Taxisnet προκειμένου να υπολογίζονται οι λαχνοί της φορολοταρίας και η απαιτούμενη δαπάνη μισθωτών και συνταξιούχων για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου. Οι επαγγελματίες που αν και είναι υποχρεωμένοι δεν θα εγκαταστήσουν POS θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ. Οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS υποχρεούνται παράλληλα να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς όπου μόνο μέσω αυτών πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει κίνδυνος ακόμη και απενεργοποίησής του.

ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ. Η επιχείρηση δηλώνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή μητρώου Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών (ΕΤΛ) τον/τους επαγγελματικούς λογαριασμούς σε μορφή IBAN όπου δέχεται τις εισπράξεις της μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.