Παρά την ψυχρολουσία των εσόδων, η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Πώς το πέτυχε αυτό; Κατακρεουργώντας τις κρατικές δαπάνες. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών πέτυχε το αμίμητο: δαπάνησε 45,9 δισ. ευρώ ενώ στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που ψηφίζεται την Τρίτη προέβλεπε προ μηνός ότι θα δαπανήσει 47,635 δισ. Εξαφάνισε δηλαδή δαπάνες 1,7 δισ. μέσα σε ένα μήνα, όταν αντίστοιχα στο ενδεκάμηνο πέρυσι το Δημόσιο είχε δαπανήσει 47,7 δισ. Τα μισά από αυτά που κόπηκαν είναι Επενδύσεις. Συγκεκριμένα 818 εκατ. κόπηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ τα υπόλοιπα είναι κυρίως από την Ασφαλιστική Περίθαλψη, την Υγεία και την Πρόνοια. Είναι αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση φροντίζει πάντα να δίνει τα διαπιστευτήρια της φιλοεπενδυτικής πολιτικής της. Με περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, για να μπορεί να δίνει… μερίσματα!

Μarket testγια τους λιγνίτες

Αργησε, αλλά προκηρύχθηκε τελικά την Πέμπτη από την DG Comp το market test για τους λιγνίτες της ΔΕΗ. Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να απευθύνουν πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτό σε καμιά 40αριά εταιρείες από την Ελλάδα και την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, και την Ιαπωνία. Βασικό ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί αν το πακέτο που συμφωνήθηκε σχετικά με τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ είναι ικανό για να αρθούν οι στρεβλώσεις και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι Βρυξέλλες θέλουν να έχουν γνώση από πρώτο χέρι για τα αποτελέσματα, γι’ αυτό και ανέβαλαν την όλη διαδικασία.

Το «μάντρα»του Ξενόφου

Δομή, οργάνωση, αποτέλεσμα. Είναι κάτι σαν το νέο «μάντρα» της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, που θέλει και αυστηρές διαδικασίες, και εποπτεία, και περιορισμένες δαπάνες, και ολοκλήρωση εντός χρονοδιαγράμματος των διαγωνισμών. Εμπνευστής ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αρης Ξενόφος, που θέλει να κάνει πιο αυστηρά τα πράγματα στο πλαίσιο και της εφαρμογής των κανόνων εσωτερικού ελέγχου. Στόχος; Να σταματήσει η παραφιλολογία ότι κάτι δεν πάει καλά στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ ή ότι οι διαγωνισμοί δεν είναι τόσο διαφανείς. Για να δούμε…

Εναν μήνα αυτοί,δύο χρόνια εμείς

Αλλοι τρέχουν, εμείς όμως εδώ τον χαβά μας. Πάρτε για παράδειγμα τις έρευνες υδρογονανθράκων. Προ ημερών ολοκληρώθηκε ένας διαγωνισμός παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ όπου η ελληνική Energean (έχει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Πρίνου) πήρε πέντε περιοχές και μία κοινοπραξία ινδικών πετρελαϊκών συμφερόντων εξασφάλισε ακόμη μία. Η υποβολή προσφορών είχε γίνει στις 15 Νοεμβρίου 2017 και η ανάθεση έγινε στις 11 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από μήνα. Στη χώρα μας η υποβολή προσφορών από ΕΛΠΕ για Βορειοδυτική Πελοπόννησο και από Energean για Αιτωλοακαρνανία έγινε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Η ανάθεση έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2016, δηλαδή ένα χρόνο μετά. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 25 Μαΐου 2017, αλλά η κύρωσή της ακόμη δεν έχει γίνει σχεδόν δυο χρόνια μετά την ανάθεση!