Ενα ακόμα πικρό κοινοβουλευτικό ποτήρι, κύματα λαϊκής δυσαρέσκειας αλλά και εύσημα από τους δανειστές συνθέτουν το σκηνικό των πρώτων ημερών του 2018 για την κυβέρνηση. Δίσεκτο έτος πολιτικά, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η τρίτη αξιολόγηση εξελίσσεται «εντυπωσιακά ομαλά» όπως είπε χθες από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέρχεται χαμογελαστός από τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον και ετοιμάζεται σήμερα να βάλει την υπογραφή του στην τεχνική συμφωνία, το λεγόμενο Staff Level Agreement.

Το απρόσμενα θετικό κλίμα στη διαπραγμάτευση συνδέεται με τη δεδομένη πλέον βούληση των δανειστών «να τελειώνουν με την Ελλάδα» όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, αλλά και το θολό εκλογικό τοπίο στη Γερμανία, όπου το 30% των ψηφοφόρων επιζητεί νέες εκλογές, έναντι 22% που τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού (δημοσκόπηση «Bild»). Με τη Γερμανία σε κινούμενη εκλογική άμμο, κανείς δεν θέλει να ανοίξει ζήτημα Ελλάδας για μια ακόμη φορά.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν τεχνητό μήνα του μέλιτος. Κάνει από την πλευρά της βέβαια ό,τι μπορεί για να επιδείξει κοσμιοτάτη διαγωγή στην εφαρμογή του Μνημονίου και ετοιμάζεται το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο – σκούπα για το κλείσιμο όλων των εκκρεμών προαπαιτουμένων. Τότε, η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να ψηφίσει για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, έχοντας ήδη λάβει πρόγευση τοπικών αλλά και εσωκομματικών αντιδράσεων, ενώ στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2018 θα πρέπει να ανοίξει τον κρατικό κουμπαρά των δημοσίων επιχειρήσεων, υλοποιώντας πλέον –και όχι αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις –δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις. Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί έσοδα 2,7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ΕΛΠΕ, Ελευθέριος Βενιζέλος, ΟΤΕ, Ελληνικό, ΟΛΘ και βέβαια ΔΕΗ. Νωρίτερα θα πρέπει να αποδείξει τη βούληση αστυνομικής και αποτελεσματικής περιφρούρησης των πλειστηριασμών ακινήτων, κόντρα στα συνθήματα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», έχοντας ψηφίσει μάλιστα και διάταξη νόμου με την οποία η παρεμπόδιση διενέργειας πλειστηριασμών θα αντιμετωπίζεται αυτεπάγγελτα με αυτόφωρη διαδικασία. Η σχετική διάταξη είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου.

Κύματα λαϊκής δυσαρέσκειας αναμένεται να προκληθούν και από την αναδιάταξη του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων. Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι απειλούνται με περικοπές στα επιδόματα τέκνων, όσοι έχουν ένα ή δύο παιδιά όμως θα είναι ωφελημένοι. Οι αλλαγές αυτές κρίνονται πολιτικά διαχειρίσιμες από κυβερνητικές πηγές, δεδομένου ότι το συνολικό κονδύλι επιδομάτων θα αυξηθεί, σε αντιδιαστολή με τις ριζικές ανατροπές στα επιδόματα αναπηρίας, ιδίως εάν περάσει η σκληρή γραμμή των δανειστών για τη λεγόμενη «λειτουργικότητα της αναπηρίας». Με απλά λόγια οι δανειστές ζητούν περικοπές επιδομάτων σε όσους παρότι ανήκουν στην κατηγορία των αναπήρων, έχουν τη δυνατότητα π.χ. με τη χρήση αμαξιδίου, να εργαστούν.

Η αξιολόγηση, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ψηφιστούν τα πάντα –όπως συνήθως συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση –αναμένεται να κλείσει στις 22 Ιανουαρίου με την εκταμίευση δόσης της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ.

Μετά αρχίζουν τα –πραγματικά –δύσκολα. Η συζήτηση για το χρέος έχει μηδενικές πιθανότητες να κλείσει στο σενάριο που η Γερμανία συνεχίζει να αναζητά κυβέρνηση, αντίθετα κερδίζει καλές πιθανότητες αν το SPD του Μάρτιν Σουλτς μετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό αποσπώντας το υπουργείο Οικονομικών. Τον Μάιο το αργότερο, το ΔΝΤ θα βγάλει την ετυμηγορία του για το εάν θα χρειαστεί η μείωση του αφορολογήτου κατά 650 ευρώ από το 2019, μαζί με τη νέα περικοπή των συντάξεων. Και τον Ιούνιο –καλώς εχόντων των πραγμάτων –θα έχει καταρτιστεί το νέο υβριδικό Μνημόνιο των επομένων ετών.