Η βοήθεια προς τους πληγέντες δεν θα είναι από το κοινωνικό μέρισμα, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στην Βουλή, σημειώνοντας ότι θα προέλθει από τον προϋπολογισμό του 2018.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε ότι «για μας το μέρισμα είναι η αρχή και μέρος μιας συνολικής στρατηγικής» ώστε να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα δημοσιονομικά. «Είναι μέρος μιας συνολικής απάντησης στην κρίση», είπε, τονίζοντας ότι «δεν είναι ελεημοσύνη».

«Δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους κόσμους και είναι καλύτερα από το να πάμε σπίτι μας». «Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ της κοινωνίας.

Αναφερθείς δε στην μεσαία τάξη και την υπερφορολόγησή της, ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε την επιλογή αυτή, διότι, όπως είπε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξόντωσε τις μεσαίες τάξεις, «σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% από το εισόδημά της, δεν έπρεπε να έχουμε προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση;». «Μην μας λέτε ότι είχαμε στόχο την μεσαία τάξη. Τι θα κάνατε εσείς; Σωστά το κάναμε», είπε, προσθέτοντας ότι είναι μια «ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς αλλά και σε ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης».

«Πιάνει το κατώτερο μέρος της μεσαίας τάξης», υπογράμμισε και κατηγόρησε τα κόμματα που κυβέρνησαν επί 40 χρόνια, ότι δεν έφτιαξαν ένα σταθερό πλαίσιο για την μεσαία τάξη υπέρ της οποίας σήμερα κόπτονται.

«Έχουμε μια στρατηγική για τους εργαζόμενους, τις εργασιακές, σχέσεις, τις μεσαίες τάξεις και την φοροελάφρυνση, αλλά έχουμε μια διαφορετική στρατηγική», εξήγησε ρωτώντας την αντιπολίτευση: «Οι μεσαίες τάξεις τι περιμένουν από σας; Τους έχετε εξηγήσει τι θα κόψετε στην υγεία, την παιδεία;».

Κάνοντας μια αναδρομή στο 2014 είπε ότι για το μη κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν δέχθηκαν την προληπτική γραμμή πίστωσης. «Εμείς μάθαμε από τα λάθη σας. Δεν δεχθήκαμε το συμβιβασμό του Μαίου 2015 και πήγαμε στο δημοψήφισμα», είπε, ενώ αναφερθείς στην έξοδο της χώρας στις αγορές, είπε ότι «βγήκαμε δεύτερη φορά και θα βγούμε και τρίτη φορά, χτίζουμε τα αποθέματα για να βγούμε χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης».