Για τη χορήγηση ΑΦΜ σε φυσικά πρόσωπα απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

– Στοιχείο ταυτότητας, πρωτότυπο του οποίου επιδεικνύεται στον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ και κατατίθεται ευκρινές φωτοαντίγραφο.

–Πιστοποιητικό γέννησης για τα φυσικά πρόσωπα που στερούνται ταυτότητας (ανήλικοι). Πιστοποιητικό γέννησης υποβάλλεται και για τους ανηλίκους υπηκοότητας αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένο και επικυρωμένο.

Αν η δήλωση για την απόδοση ΑΦΜ κατατίθεται από τρίτο πρόσωπο, προσκομίζεται εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ και κατατίθεται και ευκρινές φωτοαντίγραφο του αποδεικτικού ταυτότητας.

Στην περίπτωση που στο διαβατήριο του αλλοδαπού ατόμου τα αναγραφόμενα στοιχεία δεν είναι με λατινικούς χαρακτήρες, πρέπει να προσκομίζεται και η επίσημη μετάφρασή του.

Διπλός ΑΦΜ. Πρόστιμο 2.500 ευρώ επιβάλλεται σε όποιον εντοπίζεται να κατέχει περισσότερους από έναν ΑΦΜ.

Μετά τη διακοπή εργασιών ατομικής επιχείρησης, το φυσικό πρόσωπο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον ΑΦΜ του για τις φορολογικές του υποχρεώσεις και τις προσωπικές του συναλλαγές.

Στην περίπτωση διακοπής εργασιών νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας ο ΑΦΜ χρησιμοποιείται μόνο για υποβολή δηλώσεων προς βεβαίωση και είσπραξη οφειλών του κ.λπ.

Από πού αποδίδεται. Αρμόδια εφορία για την απόδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου σε μη επιτηδευματία είναι η ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η κατοικία του. Προκειμένου όμως να διευκολυνθεί η συναλλαγή του μπορεί να αποδοθεί ΑΦΜ στον ενδιαφερόμενο από άλλη ΔΟΥ και ταυτόχρονα να διευθετηθεί υπηρεσιακά η ηλεκτρονική (on-line) μεταγραφή του στην αρμόδια ΔΟΥ.

Εντυπα. Για την απόδοση του ΑΦΜ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην Εφορία:

– Το έντυπο «ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΦΜ» (Μ1 ).

– Το έντυπο «ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ» (Μ7). (Για την περίπτωση που πρέπει να δηλωθεί η σχέση του «Εξουσιοδοτημένου», του «Ασκούντος Γονική Μέριμνα» για τον ανήλικο).

Τα έντυπα μπορούν να εκτυπωθούν από την ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία η Εφορία χορηγεί στον φορολογούμενο: «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΦΜ» ή «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ».