Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) είναι ένας μοναδικός αριθμός που αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο και τον ταυτοποιεί μοναδικά με βάση τα ατομικά του στοιχεία. Κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό ή νομική οντότητα, ημεδαπό ή αλλοδαπό, που πρόκειται να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα ή είναι υπόχρεο σε καταβολή ή παρακράτηση φόρου ή σε υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης πρέπει να διαθέτει ΑΦΜ.

Μεταξύ των προσώπων που θα πρέπει να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου είναι:

– Οσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

–Οι έγγαμες γυναίκες που υποβάλλουν από κοινού με τον σύζυγό τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

– Οσοι αποκτούν επιβατηγό ή φορτηγό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, μοτοσικλέτα άνω των 50 κ.ε., μηχάνημα έργων γενικά, σκάφος αναψυχής, αεροπλάνο, ελικόπτερο ή ανεμόπτερο ή κάθε άλλο μέσο, καθώς και τα πρόσωπα στα οποία χορηγείται άδεια ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας.

– Οσοι πρόκειται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Μισθωτοί πριν την πρόσληψή τους.

– Οσοι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

– Οσοι ζητούν φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις από ΔΟΥ.

– Οσοι αποκτούν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή κυριότητα, πλήρη κυριότητα κ.λπ.) σε ακίνητα.

– Οι εταίροι και διαχειριστές των Ομόρρυθμων, Ετερόρρυθμων Εταιρειών, των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, μέλη Κοινοπραξιών, Κοινωνιών Αστικού Δικαίου, ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ανώνυμων Εταιρειών, καθώς και οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων αντίστοιχα.

– Οσοι είναι εκπρόσωποι φορολογουμένων και διενεργούν πράξεις φορολογικού ενδιαφέροντος αντ’ αυτών (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής, φορολογικός αντιπρόσωπος, αντίκλητος κ.λπ.).

– Τα αλλοδαπά φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που κατοικούν ή έχουν την έδρα τους σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας και ζητούν την επιστροφή φόρου από οποιαδήποτε αιτία ή αγοράζουν ακίνητο ή μεταβιβάζουν μετοχές ή είναι υπόχρεα σε καταβολή φόρου ή συμμετέχουν ως εταίροι/μέλη, μέλη ΔΣ, διαχειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.