Πάθη

Ζυμώσεις επί ζυμώσεων και ένα αδυσώπητο παρασκήνιο προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες εξελίσσεται με αφορμή την επικείμενη διαδοχή στην ηγεσία του ΣΕΒ. Υπάρχει βεβαίως επαρκής χρόνος μέχρι τον επόμενο Μάιο, οπότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στον Σύνδεσμο, αλλά η παράδοση θέλει όλα να έχουν ρυθμιστεί εγκαίρως και πάντως πολύ πριν από τις κάλπες.

Το όνομα που ακούγεται περισσότερο για τη θέση του προέδρου στο ΣΕΒ είναι του Βαγγέλη Μυτιληναίου, αλλά προκαλεί ενστάσεις και εντάσεις για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι άσπονδοι φίλοι του μιλούν για ασύμβατους ρόλους καθώς τον θεωρούν «εργολάβο – προμηθευτή» του Δημοσίου. Αλλοι πάλι επικαλούνται και εκλεκτικές σχέσεις με τη σημερινή κυβέρνηση ισχυριζόμενοι ότι έτυχε μεγάλης διευκόλυνσης στη γνωστή διαμάχη με τη ΔΕΗ, που καμία προηγούμενη εξουσία δεν τόλμησε να αποδεχθεί. Βεβαίως σε όλα αυτά υπάρχει πάντα ο αντίλογος του ενδιαφερομένου, μια και δικαιώθηκε στα αρμόδια όργανα.

Οι παραδοσιακοί βιομήχανοι πάντως δεν θα καμφθούν εύκολα και θα επιμείνουν στις αντιρρήσεις τους καθώς θεωρούν ότι ο ΣΕΒ πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά του έναντι των κυβερνήσεων και πολύ περισσότερο εκείνων που με τις ενέργειές τους πλήττουν την επιχειρηματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση η διεκδίκηση της ηγεσίας στον κορυφαίο εργοδοτικό φορέα γεννά εκ των πραγμάτων πάθη που κανείς δεν ξέρει έως πού θα φθάσουν.

Comeback… κάνει το ΣΔΟΕ

Είκοσι χρόνια μετά τη σύστασή του και έχοντας χάσει την τελευταία διετία την αίγλη του αλλά και 500 υπάλληλους οι οποίοι μετακινήθηκαν στην ΑΑΔΕ, φιλοδοξεί τώρα να οργανωθεί και μάλιστα στα πρότυπα του γνωστού ΙRS. Κάπως έτσι θέλει να επανακάμψει και στρέφεται πλέον σε βαριές υποθέσεις φοροδιαφυγής μπαίνοντας ταυτόχρονα στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, το νέο ΣΔΟΕ θα αναπτυχθεί σε δύο επιχειρησιακές μονάδες: Η μια στην Αθήνα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας όλη την επικράτεια.

Η αιχμή του δόρατος θα είναι οι 170 νέοι ελεγκτές που θα στελεχώσουν το Σώμα μέχρι το τέλος του έτους και θα εκπαιδευτούν ταχύρρυθμα. Απάτες με επιχορηγήσεις επενδυτικών νόμων και κοινοτικά κονδύλια, υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ηλεκτρονικό έγκλημα, προϊόντα – μαϊμού, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών θα είναι το βασικό πεδίο δράσης του Σώματος.

Στα χέρια των ελεγκτών βρίσκονται ήδη 2 CD με απάτες σε επενδυτικά κονδύλια. Στο πρώτο CD περιλαμβάνονται πάνω από 200 τέτοιες υποθέσεις. Οι έρευνες έδειξαν πάρτι με υπερτιμολογήσεις, ανύπαρκτες εταιρείες που εισπράττουν και πληρώνουν, πλαστά και εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ, μαϊμού κατασκευές κτιρίων, για τα οποία εισπράχθηκαν επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που κατέληξαν στις τσέπες επιχειρηματιών και έγιναν πολυτελείς κατοικίες, σκάφη αναψυχής και ακριβά αυτοκίνητα. Και ο χορός του μαύρου χρήματος δεν τελειώνει εδώ…

H «ανάκριση» στην Αικατερινάρη

Τετ α τετ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και σήμερα αντιπρόεδρο της Τράπεζας, βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες η επικεφαλής του Υπερταμείου, Ράνια Αικατερινάρη. Οχι, δεν επρόκειτο για κάποια «ανάκριση» σχετικά με τις ώς τώρα επιδόσεις της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, αλλά για εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την ισότητα των δύο φύλων και την προώθηση περισσότερων γυναικών σε ανώτατες θέσεις ευθύνης. Μαθαίνω ότι οι ερωτήσεις του Φνιλανδού δεν ήταν εύκολες. Ρώτησε για τις εμπειρίες τής Αικατερινάρη στην αγορά εργασίας, τι χρειάζεται για να αλλάξουν τα παλαιά μοντέλα ηγεσίας και φυσικά ποιες είναι οι ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών. Τα νέα δεν είναι καλά. Η πρόοδος παγκοσμίως είναι αργή, καθώς μπορεί να απαιτηθούν και περισσότερα από 100 χρόνια για να φτάσουμε σε συνθήκες πραγματικής ισότητας στον εργασιακό χώρο. Χαμηλότεροι μισθοί των γυναικών, ανισότητες στον εργασιακό χώρο παρά τις σπουδές και την καριέρα, με πολύ λίγες γυναίκες να φτάνουν τελικά σε υψηλές θέσεις ευθύνης ή στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου, συνεχίζουν να δίνουν το στίγμα, όπως αναγνώρισε η Αικατερινάρη. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις όπως το Υπερταμείο, όπου σε επίπεδο Εποπτικού Συμβουλίου γυναίκες είναι ένα στα πέντε μέλη και σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου τρία στα επτά, αυτές όμως αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Αν και το θέμα έχει αναδειχθεί εδώ και χρόνια, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά και χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), που κατέταξε την Ελλάδα στη τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων.