Διπλάσιοι έχουν φτάσει να είναι όσοι δεν εργάζονται από αυτούς που εργάζονται στην Ελλάδα, απόρροια της πολυετούς ύφεσης. Τα στοιχεία μελέτης του ΣΕΒ δείχνουν ότι οι απασχολούμενοι, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δεν υπερβαίνουν τα 3,59 εκατομμύρια επί ενός συνόλου 6,9 εκατομμυρίων, ηλικίας 15 έως 64 ετών, που κατά τεκμήριο έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν.

Τα πράγματα ολοένα και θα χειροτερεύουν, καθώς όσο ο πληθυσμός θα γερνάει τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των 6,9 εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα λιγότεροι απασχολούμενοι να συντηρούν ολοένα και περισσότερους μη εργαζομένους. Σε αυτό το ούτως ή άλλως δυσμενές τοπίο, η αναιμική ανάκαμψη, η υπερφορολόγηση και η δυστοκία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων επιτείνουν τις προοπτικές για την απασχόληση δίχως ένα περιβάλλον δυναμικής και μόνιμης ανάπτυξης.

Σήμερα στην Ελλάδα όσοι δεν εργάζονται (άνεργοι, μητέρες, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας) είναι διπλάσιοι σε αριθμό από εκείνους που εργάζονται. Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 10,8 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού, οι 806.000 είναι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 1,6 εκατομμύρια οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, 1,3 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και 2,6 εκατομμύρια οι συνταξιούχοι. Επίσης, μόνο το 43% των γυναικών και το 14% των νέων (15-24 ετών) εργάζονται, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ-28 είναι 61% και 33% αντίστοιχα.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 2050. Κάνοντας μια προβολή για το 2050 και εφόσον η ανάπτυξη δεν αποκτήσει σταθερή και ισχυρή βάση, η σημερινή αναλογία των απασχολουμένων προς εκείνους που δεν εργάζονται θα αλλάξει επί τα χείρω, σημειώνει ο ΣΕΒ. Εχει υπολογιστεί ότι το 2050 οι Ελληνες θα είμαστε περίπου 9 εκατομμύρια, με έναν στους τρεις να είναι 65 ετών και άνω, εκ των οποίων οι 300.000 πάνω από 90 ετών. Ο πληθυσμός μειώνεται και γερνάει. Το 2050 θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για καθένα συνταξιούχο, που σημαίνει ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα δεχθεί τις προσεχείς δεκαετίες ισχυρότατες πιέσεις. Δίχως αλλαγή οικονομικής πολιτικής, τερματισμό της υπερφορολόγησης και τερματισμό του «μπρος-πίσω» με τις επενδύσεις, ανάπτυξη που θα δημιουργεί μόνιμες θέσεις απασχόλησης, με μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και των νέων, είναι μαθηματικά αδύνατη. Μόνο όμως έτσι θα αποφευχθεί η περαιτέρω συρρίκνωση των συντάξεων στο μέλλον, επισημαίνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ.

Ηδη στη χώρα μας 76.100 άτομα άνω των 64 ετών είναι ενεργά στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, ένα αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας 12% (έναντι 9% το 2015) και ένα σχετικά εχθρικό περιβάλλον απασχόλησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, ο κάθε εργαζόμενος με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει στο κράτος συντηρεί σήμερα 2,8 άτομα του πληθυσμού που είτε δεν εργάζονται είτε απασχολούνται στο Δημόσιο.