Ο δισεκατομμυριούχος κινέζος επενδυτής Ουάνγκ Γιανλίν και η εταιρεία του Dalian Wanda Group φαίνεται ότι εγκαταλείπουν, τουλάχιστον προς το παρόν, τα σχέδια για νέες εξαγορές ακινήτων στο Λονδίνο, συνολικής αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Αιτία, η αυστηρότερη εποπτεία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Κίνας σε επενδύσεις που γίνονται στο εξωτερικό, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η εταιρεία International Real Estate Center της Wanda δεν ενδιαφέρεται πλέον για το ακίνητο Nine Elms Square, σύμφωνα με ανακοίνωση που έστειλε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να μειώσει κάποια από τα ντιλ που γίνονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε ακίνητα, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα. Οι εκροές αυτές έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση την ισοτιμία του γουάν, κάτι που αυτό το διάστημα δεν επιθυμεί η κινεζική κυβέρνηση.

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. Για τον λόγο αυτόν το Πεκίνο έχει βάλει στο μικροσκόπιο συμφωνίες για την αγορά ακινήτων που ενδιαφέρονται να κάνουν εταιρείες όπως η Wanda, η Anbang Insurance, η Fosun και η ΗΝΑ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Κίνας εκπόνησε νέους κανονισμούς που αφορούν επενδύσεις στο εξωτερικό. Με βάση αυτούς τους κανονισμούς, οι τράπεζες της χώρες δεν θα μπορούν να χρηματοδοτούν επενδύσεις με υψηλό ρίσκο σε αγορές όπως των οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων και της διασκέδασης. Τα ντιλ που αφορούν την απόκτηση βιομηχανιών και τεχνολογίας φαίνεται να προχωρούν κανονικά, καθώς όλο και περισσότερες κινεζικές εταιρείες χτυπούν την πόρτα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους.

Η Wanda, από την πλευρά της, εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της το συγκρότημα ακινήτων One Nine Elms που είναι υπό ανάπτυξη στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση στο Λονδίνο. Τα ακίνητα αυτά εκτιμάται ότι έχουν αξία που ξεπερνά τα 800 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία Wanda έχει κάνει επενδύσεις σε ακίνητα σε 65 διαφορετικές αγορές. Η αξία των ακινήτων εκτιμάται σε περίπου 40 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία Real Capital Analytics.