Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον ο θησαυρός με τα ακίνητα των υπουργείων που υποτίθεται πως θα αξιοποιηθούν υπό την εποπτεία των δανειστών, δεν θα αποδειχθεί άνθρακες. Βέβαια, ακριβώς επειδή πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση είναι σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί να ικανοποιηθεί, με τη μεταφορά σε πρώτη φάση μερικών δεκάδων ακινήτων, δίχως όμως να είναι σαφές αν αυτό θα ικανοποιήσει τους δανειστές.

Κάποιοι το λησμονούν, ωστόσο ένα από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης όριζε ότι η διαδικασία μεταφοράς των ακινήτων στο Υπερταμείο πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, κυβέρνησης και θεσμών. «Εξαιρέσεις στη δημόσια ακίνητη περιουσία, (συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε οντότητες ελεγχόμενες από τα υπουργεία) θα λαμβάνουν χώρα πάνω σε κοινά αποδεκτές, μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών, γραμμές. Καμία μεταβίβαση δημόσιου ακινήτου δεν θα λάβει χώρα εάν αυτή θεωρείται ενάντια στη νέα νομοθεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά το κείμενο του συμπληρωματικού Μνημονίου.

ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙ. Η παράγραφος αυτή δεν είχε προστεθεί τυχαία τον περασμένο Μάιο. Η κυβέρνηση παραπλανεί διαρκώς τους δανειστές για διάφορα θέματα, και εκείνοι δεν την εμπιστεύονται. Δεν θέλησαν επομένως να αφήσουν τίποτα στην τύχη, γνωρίζοντας άλλωστε την τάση της να «χαρίζει» δημόσια ακίνητα σε ΟΤΑ και υπουργεία. Αυτός είναι και ο λόγος που απαίτησαν στην επιτροπή των 39 ατόμων από κάθε υπουργείο να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Υπερταμείου (εν προκειμένω από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ), με γνώμονα να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν παράτυπες εξαιρέσεις από άλλους επίδοξους… real estate developers.  Διότι οι θεσμοί θέλουν να επιβάλουν στην κυβέρνηση τον κεντρικό σχεδιασμό στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η οποία θα αποπληρώνει και αυτή ένα μέρος του χρέους. Αλλωστε το Υπερταμείο συνιστά την εγγύηση για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που συνήψε το 2015 η κυβέρνηση με τον ESM. 

τα  70.000 ακίνητα. Υπάρχουν φυσικά και τα περίπου 70.000 ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών, όσα δηλαδή βρίσκονται εντός του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ). Τη διαχείριση των ακινήτων αυτών έχει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μια από τις θυγατρικές του Υπερταμείου, και από το φθινόπωρο πρόκειται να αποκτήσει και την ιδιοκτησία τους. Και εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ένα πρώτο «ξεσκόνισμα» των αρχείων καταδεικνύει ότι πολλά από τα 70.000 αυτά ακίνητα, κακώς εμφανίζονται στα σχετικά μητρώα. Κι αυτό καθώς πρόκειται είτε για περιοχές Natura, που βάσει του νόμου εξαιρούνται της αξιοποίησης, είτε για διπλοεγγραφές που απλώς δεν διορθώθηκαν ποτέ, χώρια τα χιλιάδες καταπατημένα και διεκδικήσιμα από δήμους.

Και σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, τα εμπορικώς αξιοποιήσιμα, και όσα έχουν καθαρούς τίτλους και πολεοδομικό φάκελο, είναι πολύ λιγότερα όσων εμφανίζονται στα χαρτιά. Το ξεσκαρτάρισμα έχει αναλάβει να κάνει μια δεύτερη επιτροπή, που επίσης έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Σαν περιθώριο ολοκλήρωσης του έργου της, όπως και η πρώτη επιτροπή, έχει τον Σεπτέμβριο, και τυχόν καθυστέρηση θα πυροδοτήσει γκρίνια από τους δανειστές, που ούτως ή άλλως δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση όταν πρόκειται για ζητήματα εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας.